Ett stycke nostalgitripp

den 30 oktober 2011, kl 18:25

Under vår tid i Göteborg bakade jag de här morotsbröden en gång i veckan i ett helt år. I efterhand låter det ju helt galet (fantasilöst), men det är faktiskt sant. Sedan dess har det bakats många bröd under broarna, i perioder har vi inte bakat bröd alls och de senaste åren har vi liksom många andra ramlat ner i surdegsbrödsträsket. Men, när vi någon gång ibland får havregrynsgröt över så hamnar den alltid i just det här brödreceptet, inte minst för att det är så kul med ett släng nostalgi. Blundar jag när jag äter en nybakad morotsfralla så kan jag se vårt dåvarande kök framför mig, men det är också vid det enda tillfället jag minns hur köket såg ut. Rätt märkligt att det är på det viset, men en kul bonus.

Morotsbröd med fröpynt
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
0,5-1tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl, eller vad som finns i skåpen)

Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 12-16 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Ett stycke nostalgitripp”

  1. Matskafferiet kl 18:30, den 30 oktober 2011

    Ser jättegoda ut!

  2. sofie mumsfillibaba kl 18:33, den 30 oktober 2011

    Ja, det låter faktiskt lite sjukt men är det goa bullar så är det! Fick jättedåligt samvete nu då det är aplängesen jag bakade bröd eller bullar. Snart! Kanske testar dessa då?!

  3. Anna/Frostrosor kl 19:47, den 30 oktober 2011

    Vilka härliga bröd!

  4. Catta kl 20:58, den 30 oktober 2011

    Bor hemma igen (tillfälligt hoppas jag..!) och ett tag bakade jag de här bullarna till mamma varje vecka jag med. Hon älskade dessa samt dottern som var så snäll… Har inte bakat dem på ett tag nu, men jag hoppas mammas kärlek är ovillkorlig… Hmm…

  5. Sara kl 21:01, den 30 oktober 2011

    Åh dessa ser väldigt goda ut! Måste nog testas! Men vet du på ett ungefär hur mycket mjöl som går åt? Är så dålig på detta och kommer nog att baka in alldeles för mycket utan ”förhållningsregler” haha:-D

  6. Emmy kl 21:54, den 30 oktober 2011

    Jag har aldrig lyckats göra fina grötbullar, men alla andras jag smakat är så goda. Dina ser jättefina ut. Vad roligt det är med minnen man har har till mat och det man associerar vissa rätter med.

  7. Katarina kl 03:48, den 31 oktober 2011

    Gröt blir gott i bröd och härligt med sådana minnen :)

  8. tina kl 07:03, den 31 oktober 2011

    Matskafferiet: Det är dom, åt just en till frukost! :-)

    Sofie: Du har ju fullt upp med viktigare saker än att baka bröd!

    Anna: :-)

    Catta: Haha!

    Sara: Det beror lite på mjölsort och hur länge gröten stått. Men med vetemjöl och gröt som är rätt kladdig så ca 10-12 dl kanske. Generellt gäller alltid reglen; hellre för kladdig deg än för hård.

    Emmy; Ja, det är märkligt men roligt!

    Katarina: Japp!

  9. Kim kl 18:22, den 31 oktober 2011

    Överbliven gröt i bröd, låter smart och vettigt!
    Jag kanske får mig en överdos av Göteborg om jag bakar dem? Äsch jag får chansa ;)

  10. Alexandra - kärlek på tallrik kl 19:07, den 31 oktober 2011

    Jag som ÄLSKAR gröt! Tycker det platsar utomordentligt bra i bröd också, så jag kan tänka mig att dessa bullar är en hit <3

  11. En laxgryta signerad Carl | pickipicki kl 22:40, den 8 november 2011

    [...] och tillsätt, låt koka några minuter. Servera med valfria (gulle)gryn eller varför inte ett prima morotsbröd? Tweet Publicerad i gryta, lax | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  12. Matbloggsdejt i det röda köket! | pickipicki kl 20:44, den 25 mars 2012

    [...] Ni vet väl att Johanna även går under namnet knäckebrödsdrottningen? Ingen bakar godare knäckebröd än hon! Spana in hennes knäckebrödsrecept vetja: rödbets- och fläderknäcke, lingonknäcke med rostad råg eller så testar du varianten hon bakade här och döpte till det hedrade namnet Pickis polenta- och havreknäcke. Godare än godis. Carl var också i bakartagen och bjöd på den gamla (väl-)bekantingen morots- och grötbrödet. [...]

  13. FOODIE GET-TOGHETER « kl 22:14, den 26 mars 2012

    [...] Under tiden jag inte var på plats hade de hunnit med att gå skåpesyn, baka knäckebröd, baka pyntat morotsbröd, göra quesadillas, rosta Uppsala-musli, mixa smuttis, laga stora färgsprakande vegansallader och [...]

  14. Isflingan kl 13:04, den 10 mars 2013

    Idag har vi fått vår dos av göteborg, eller ska jag säga sverige överlag :) goda morotsbröd har bakats.

  15. tina kl 20:49, den 10 mars 2013

    Isflingan: :-D

  16. david bridal catalog 2012 kl 20:48, den 31 december 2013

    Absolutely written articles, appreciate it for selective information. “The last time I saw him he was walking down Lover’s Lane holding his own hand.” by Fred Allen.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen