Matbloggsdejt i det röda köket!
I lördags hade vi besök av besök av tre finfina matbloggare. Johanna (Mormors plommonmarmelad), Rasmus (Vegologi) och Veronica (Momas Kitchen) intog det röda köket med storm. Tillsammans lagade vi vegansk brunch och utan några hämningar genomsöktes burkar, skåp och köksvrår så noggrant att det gjordes många oväntade skafferifynd. Med paus för varsin fläderisglass på balkongen varade brunchen till mörkrets inbrott, då gick vi till den afrikanska restaurangen Messob och åt lite till. I sanningens namn vet jag inte när jag var såhär mätt senast, men det var det värt flera gånger om.
Tjärasirapen var skafferifyndet vi klarat oss utan. Den smakade rökt korv, fast i ett flytande sött format. Det rådde inga som helst tvivel om att Johanna uppskattade lönnsirapen desto mer, den hamnade i en mycket, mycket god müsli.
Johannas müsli
4 dl havregryn
2 dl rågflingor
1 dl bovetekross
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
2 tsk kanel
1 dl hett vatten
2-3 msk kokosolja
0,5 dl lönnsirap
Blanda samtliga ingredienser. Rosta på plåt med bakplåtspapper i 200 grader i cirka 20 minuter, rör om 2-4 gånger under tiden.
Förebild och föremüsli
Eftermüsli
Ni vet väl att Johanna även går under namnet knäckebrödsdrottningen? Ingen bakar godare knäckebröd än hon! Spana in hennes knäckebrödsrecept vetja: rödbets- och fläderknäcke, lingonknäcke med rostad råg eller så testar du varianten hon bakade här och döpte till det hedrade namnet Pickis polenta- och havreknäcke. Godare än godis. Carl var också i bakartagen och bjöd på den gamla (väl-)bekantingen morots- och grötbrödet.
Pickis polenta- och havreknäcke
25 g jäst
4 dl vatten
3 dl rostade havregryn (varav 1 dl mixade och 2 dl hela)
1 dl solrosfrö, malen
2 dl polenta
2 dl grahamsmjöl
ca 3 dl rågsikt
4 handfullar rostade solrosfrö och sesamfrö
flingsalt
Rosta havregrynen i en torr stekpanna. Blanda jäst och vatten tills jästen löses upp. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa en timme. Kavla ut 4 (snudd-på-plåt-)stora kakor på mjölad bänk. Kavla ut, flytta till plåt med bakplåtspapper, (picki-)picka med gaffel, pensla med vatten, pynta med frön och salt och grädda en i taget i 175 grader. Börja titta till bröden efter 10 min, de ska bli tjusigt gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Rasmus inventerade vegogömmorna och bjöd på två matiga sallader som tävlade i att vara färggrannast.
Själv kom jag lätt undan med quesadillas fyllda med en kikärtsröra smaksatt med ajvar relish och chili samt en snäll mangosmotti.
En av Vernonicas många fina egenskaper är att hon bakar de godaste banankakorna. Den ena var kryddig på karibiskt vis och den andra var smaksatt med valnötter och rivet citronskal. Receptet på den senare hittar ni här.
På tal om gott så vore det illa att inte nämna lördagens godaste skafferifynd. I en burk med kaffebönor hade någon gömt/glömt en bit mörk choklad. Hur länge den legat där vet nog ingen, men tillräckligt länge för att smaka kaffe på ljuvligt vis. Ja, så gott att vi tog all choklad som stod att finna och stoppade ner i burken. Det här måste ni testa hemma, lova det!
På Messob försökte jag imponera på sällskapet genom att visa hur man viker en magisk servett. Veronica kontrade med att visa upp sina bästa paparazzitricks.
Publicerad i det röda köket, knäckebröd, matbloggar, müsli | Kommentarer (21) Skriv ut inlägg21 kommentarer till “Matbloggsdejt i det röda köket!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilken grym bloggträff – precis allting ser godagott ut och i finfint sällskap! Jag har fortfarande inte testat maten på Messob då de enda gångerna jag är i Uppsala är under storhelgerna men en vacker dag så… Förresten ska jag mannen & Veris dit under påsken. Ni råkar inte vara hemma då?
Ann-Louise: Vi är hemma, kom hit, kom hit! Förresten har du en dubbelgångare i vår trappuppgång. Första gången jag träffade henne så sa jag: men vad gör DU här! ;-)
Åå messob var längesen! Kanske i påsk med kusin?
Vad roligt! Vad avis jag blir! Gött att vara så tokmätt efter en sån dag!
Nu blir jag nästan lite gråtmild av allt fint som du skriver. Jag hade det också helt fantastiskt bra igår och det var superkul att utan hämningar få rota runt i kök och lådor! Nästa gång ser jag till att kunna vara kvar hela kvällen och följa med ut på restaurang! =D Tusen tack för en toppendag, hoppas det blir hyfsat snart igen! <3
Fina ni som tog in oss i ert hem- kärlek! Så himla trevligt och GOTT! Tusen tack!
Så många fina bloggare på ett och samma ställe! Och så mycket smarrig mat :)
Allt ser så gott, gott ut! :)
Men fy vad mysigt och gott ni såg ut att ha! :) Och Johanna är verkligen grym på knäcke! Hon bjöd på ett med äpple och kardemumma på bloggfikat innan jul, som var så himmelskt!
Det var verkligen en helt fantastisk heldag! Det var så fint av er att ordna detta och så oerhört roligt att träffa allihop!
Jag har inte varit så mätt på väldigt länge, men nästa gång får vi väl se till att ha ännu mer tid på oss så vi orkar äta upp hela middagen också… ;)
Kram!
Fina ni <3
Alltså, nu har jag läste det här inlägget typ 5 gånger och blir lika glad varje gång! :) <3
Bästa brunchen när den vara så länge! Och vilket gäng ni är ♥
Åh.. en himla massa goda grejer!!
Så kul med träffar, spännande att få mötas på riktigt! Den magiska servetten ser intressant ut, snacka om ”magic fngers”!
Åh… Vilken härlig bloggträff! Så mycket gott ni bakat, lagar och ätit! Grymt avis.
Anna: Ja varför inte, vi får fråga!
Sofie: Hojta bara till om du är i min stad! Det röda köket har generösa öppettider! :-)
Plommonet: Tack själv! Jag knaprar knäckebröd från morgon till kväll och hoppas att du snart är tillbaka!
Moma: Men tack själv fina du, kom tillbaka snart igen!
Cecilia: Du skulle varit här! Vi pratade om veganska våfflor och konstaterade att det inte skulle varit någon utmaning för dig! :-)
Matilda: Det var det!
Rebecka: Oj, hade jag vet att hon bakar äppel- och kardemummaknäce hade jag a-l-d-r-i-g släppt hem henne!
Rasmus: Somliga åt ju mer middag än andra! ;-) Det var finfint att ses, det får vi göra om!
Loba: Fina du! <3
Plommonet: Gullo! Kom tillbaks snart så gör vi om det vetja!
Hanna: Ja, brunch är för klent, det borde finnas ett ord som sträcker sig frukost-lunch-middag! :-)
Maria: Ja eller hur!
Mårtenssons: :-D
Emmy: Det fint att få ses när man lärt känna varandra rätt bra ändå. Det vore kul att träffa dig med!
Åh, fint. Nästan som om man vore med.
Lite avis, men mest glad!
Kim: :-)
[...] …och mellan tårarna lärde jag er min farmors bästa sirapstrick. I mars var det matbloggsdejt i det röda köket och jag blir fortfarande svettig när jag tänker på hen i sällskapet som [...]