Matbloggsdejt i det röda köket!

den 25 mars 2012, kl 20:44

I lördags hade vi besök av besök av tre finfina matbloggare. Johanna (Mormors plommonmarmelad), Rasmus (Vegologi) och Veronica (Momas Kitchen) intog det röda köket med storm. Tillsammans lagade vi vegansk brunch och utan några hämningar genomsöktes burkar, skåp och köksvrår så noggrant att det gjordes många oväntade skafferifynd. Med paus för varsin fläderisglass på balkongen varade brunchen till mörkrets inbrott, då gick vi till den afrikanska restaurangen Messob och åt lite till. I sanningens namn vet jag inte när jag var såhär mätt senast, men det var det värt flera gånger om.

Tjärasirapen var skafferifyndet vi klarat oss utan. Den smakade rökt korv, fast i ett flytande sött format. Det rådde inga som helst tvivel om att Johanna uppskattade lönnsirapen desto mer, den hamnade i en mycket, mycket god müsli.

Johannas müsli
4 dl havregryn
2 dl rågflingor
1 dl bovetekross
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
2 tsk kanel
1 dl hett vatten
2-3 msk kokosolja
0,5 dl lönnsirap

Blanda samtliga ingredienser. Rosta på plåt med bakplåtspapper i 200 grader i cirka 20 minuter, rör om 2-4 gånger under tiden.


Förebild och föremüsli


Eftermüsli

Ni vet väl att Johanna även går under namnet knäckebrödsdrottningen? Ingen bakar godare knäckebröd än hon! Spana in hennes knäckebrödsrecept vetja: rödbets- och fläderknäcke, lingonknäcke med rostad råg eller så testar du varianten hon bakade här och döpte till det hedrade namnet Pickis polenta- och havreknäcke. Godare än godis. Carl var också i bakartagen och bjöd på den gamla (väl-)bekantingen morots- och grötbrödet.

Pickis polenta- och havreknäcke
25 g jäst
4 dl vatten
3 dl rostade havregryn (varav 1 dl mixade och 2 dl hela)
1 dl solrosfrö, malen
2 dl polenta
2 dl grahamsmjöl
ca 3 dl rågsikt
4 handfullar rostade solrosfrö och sesamfrö
flingsalt

Rosta havregrynen i en torr stekpanna. Blanda jäst och vatten tills jästen löses upp. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa en timme. Kavla ut 4 (snudd-på-plåt-)stora kakor på mjölad bänk. Kavla ut, flytta till plåt med bakplåtspapper, (picki-)picka med gaffel, pensla med vatten, pynta med frön och salt och grädda en i taget i 175 grader. Börja titta till bröden efter 10 min, de ska bli tjusigt gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Rasmus inventerade vegogömmorna och bjöd på två matiga sallader som tävlade i att vara färggrannast.

Själv kom jag lätt undan med quesadillas fyllda med en kikärtsröra smaksatt med ajvar relish och chili samt en snäll mangosmotti.

En av Vernonicas många fina egenskaper är att hon bakar de godaste banankakorna. Den ena var kryddig på karibiskt vis och den andra var smaksatt med valnötter och rivet citronskal. Receptet på den senare hittar ni här.

På tal om gott så vore det illa att inte nämna lördagens godaste skafferifynd. I en burk med kaffebönor hade någon gömt/glömt en bit mörk choklad. Hur länge den legat där vet nog ingen, men tillräckligt länge för att smaka kaffe på ljuvligt vis. Ja, så gott att vi tog all choklad som stod att finna och stoppade ner i burken. Det här måste ni testa hemma, lova det!


På Messob försökte jag imponera på sällskapet genom att visa hur man viker en magisk servett. Veronica kontrade med att visa upp sina bästa paparazzitricks.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Matbloggsdejt i det röda köket!”

  1. Ann-Louise kl 20:57, den 25 mars 2012

    Vilken grym bloggträff – precis allting ser godagott ut och i finfint sällskap! Jag har fortfarande inte testat maten på Messob då de enda gångerna jag är i Uppsala är under storhelgerna men en vacker dag så… Förresten ska jag mannen & Veris dit under påsken. Ni råkar inte vara hemma då?

  2. tina kl 21:04, den 25 mars 2012

    Ann-Louise: Vi är hemma, kom hit, kom hit! Förresten har du en dubbelgångare i vår trappuppgång. Första gången jag träffade henne så sa jag: men vad gör DU här! ;-)

  3. anna kl 21:35, den 25 mars 2012

    Åå messob var längesen! Kanske i påsk med kusin?

  4. sofie mumsfillibaba kl 21:35, den 25 mars 2012

    Vad roligt! Vad avis jag blir! Gött att vara så tokmätt efter en sån dag!

  5. Plommonet kl 21:39, den 25 mars 2012

    Nu blir jag nästan lite gråtmild av allt fint som du skriver. Jag hade det också helt fantastiskt bra igår och det var superkul att utan hämningar få rota runt i kök och lådor! Nästa gång ser jag till att kunna vara kvar hela kvällen och följa med ut på restaurang! =D Tusen tack för en toppendag, hoppas det blir hyfsat snart igen! <3

  6. Moma kl 22:01, den 25 mars 2012

    Fina ni som tog in oss i ert hem- kärlek! Så himla trevligt och GOTT! Tusen tack!

  7. Cecilia kl 22:43, den 25 mars 2012

    Så många fina bloggare på ett och samma ställe! Och så mycket smarrig mat :)

  8. Matilda kl 05:28, den 26 mars 2012

    Allt ser så gott, gott ut! :)

  9. Rebecka kl 10:06, den 26 mars 2012

    Men fy vad mysigt och gott ni såg ut att ha! :) Och Johanna är verkligen grym på knäcke! Hon bjöd på ett med äpple och kardemumma på bloggfikat innan jul, som var så himmelskt!

  10. Rasmus kl 10:32, den 26 mars 2012

    Det var verkligen en helt fantastisk heldag! Det var så fint av er att ordna detta och så oerhört roligt att träffa allihop!
    Jag har inte varit så mätt på väldigt länge, men nästa gång får vi väl se till att ha ännu mer tid på oss så vi orkar äta upp hela middagen också… ;)

    Kram!

  11. Loba kl 12:30, den 26 mars 2012

    Fina ni <3

  12. Plommonet kl 14:16, den 26 mars 2012

    Alltså, nu har jag läste det här inlägget typ 5 gånger och blir lika glad varje gång! :) <3

  13. Hanna kl 15:19, den 26 mars 2012

    Bästa brunchen när den vara så länge! Och vilket gäng ni är ♥

  14. Maria kl 15:54, den 26 mars 2012

    Åh.. en himla massa goda grejer!!

  15. Mårtenssons kök kl 18:53, den 26 mars 2012

    Så kul med träffar, spännande att få mötas på riktigt! Den magiska servetten ser intressant ut, snacka om ”magic fngers”!

  16. Emmy kl 19:22, den 26 mars 2012

    Åh… Vilken härlig bloggträff! Så mycket gott ni bakat, lagar och ätit! Grymt avis.

  17. tina kl 19:31, den 26 mars 2012

    Anna: Ja varför inte, vi får fråga!

    Sofie: Hojta bara till om du är i min stad! Det röda köket har generösa öppettider! :-)

    Plommonet: Tack själv! Jag knaprar knäckebröd från morgon till kväll och hoppas att du snart är tillbaka!

    Moma: Men tack själv fina du, kom tillbaka snart igen!

    Cecilia: Du skulle varit här! Vi pratade om veganska våfflor och konstaterade att det inte skulle varit någon utmaning för dig! :-)

    Matilda: Det var det!

    Rebecka: Oj, hade jag vet att hon bakar äppel- och kardemummaknäce hade jag a-l-d-r-i-g släppt hem henne!

    Rasmus: Somliga åt ju mer middag än andra! ;-) Det var finfint att ses, det får vi göra om!

    Loba: Fina du! <3

    Plommonet: Gullo! Kom tillbaks snart så gör vi om det vetja!

    Hanna: Ja, brunch är för klent, det borde finnas ett ord som sträcker sig frukost-lunch-middag! :-)

    Maria: Ja eller hur!

    Mårtenssons: :-D

  18. tina kl 19:33, den 26 mars 2012

    Emmy: Det fint att få ses när man lärt känna varandra rätt bra ändå. Det vore kul att träffa dig med!

  19. Kim kl 20:06, den 26 mars 2012

    Åh, fint. Nästan som om man vore med.
    Lite avis, men mest glad!

  20. tina kl 12:13, den 28 mars 2012

    Kim: :-)

  21. Tjugohundratolv – här är snabbreprisen | pickipicki kl 13:41, den 31 december 2012

    [...] …och mellan tårarna lärde jag er min farmors bästa sirapstrick. I mars var det matbloggsdejt i det röda köket och jag blir fortfarande svettig när jag tänker på hen i sällskapet som [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen