Blåbärsfrukost!

den 29 februari 2012, kl 21:12

Idag äter vi amerikanska blåbärspannkakor till frukost i P4 Morgon Uppland. Varför? Det långa svaret: det vankas ju som bekant Vasaloppssöndag nu i helgen. Givetvis måste vi se till att tillgodose blåbärsbehovet även hos dom som väljer att följa loppet framför teve, framför att dricka blåbärssoppa nio mil i sträck. Det korta svaret: för att det är så himla gott med pannkakor till frukost.

Amerikanska blåbärspannkakor
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
blåbär

Blanda mjölk, ägg och smält smör i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa därefter ner mjölblandningen i mjölk-ägg-och-smör-blandningen. Klicka ut 0,5 dl smet i stekpanna med lite smör, strö blåbär över över pannkakorna. Stek pannkakor på medelvärme, någon minut på varje sida. Servera med lönnsirap.

Fler blåbärsfavoriter
Blåbärssmoothie
Fryst cheesecake i glas
Husmorstipset 1: Såhär tvättat du blåbärshänder
Husmorstipset 2: Färga ägg med blåbär
Bonus: blåbär med utsikt 

Skriv ut inlägg

En trave asiatiska fiskbiffar

den 28 februari 2012, kl 09:00

Det är lite stiltje i matbloggandet, men visst äter vi här bakom kulisserna. Häromdagen fixade Carl fiskbiffen och gott det blev det såklart. Fattas bara annat med hans följeslagare till trumkort: chili, citrongräs och limeblad. Vad jag bidrog med? Tja, jag travade biffarna på hög och åt med god aptit. De ska ju vara någons paradgrenar de också.

Asiatiska fiskbiffar 
250 g vit fiskfilé
250 g röd fiskfilé
1 röd chili
1 citrongrässtjälk
3 limeblad
1 tsk sambal oelek
0,5 msk fisksås
0,5 msk soja
olja att steka i

Hacka fisk,chili och citrongräs. Mixa tillsammans med resterande ingredienser. Forma till 8 st biffar och stek i olja på medelvärme, ca 4-5 min på varje sida.

Nudelwok med grönsaker
3 portioner nudlar
1 röd paprika
1 salladslök
1 broccolihuvud
1 rödlök
1 msk soja
1 msk fisksås
1 näve sesamfrön
olja att steka i

Koka nudlarna. Dela paprika, dela broccolin i mindre huvuden, skiva salladslök och dela rödlöken i båtar. Stek 2-3 min i olja på hög värme, tillsätt en näve sesamfrön mot slutet. Vänd ner de kokta nudlarna samt 1 msk fisksås samt 1 msk soja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Skriv ut inlägg

En jordkällare att längta efter

den 26 februari 2012, kl 20:48

Idag gick bygglovsansökan igenom! Uteköket på sommarkollot kommer att få en jordkällare som granne. I sluttningen ner mot vattnet och med gräs på taket, ska den rymma hyllrader med saftflaskor och syltburkar i sann muminmamma-anda. Det är vad jag ser framför mig, och så sneglar jag endast lite åt det faktum att en jordkällare förutsätter en hel del spadtag (alla som vill hjälpa till att gräva välkomnas härmed till sommarkollot i juli). Men det jag skulle komma till är att den som inte vill gräva mer än gärna får dela med sig av goda råd. Finns här någon som byggt en alldeles egen jordkällare? Eller kanske någon som monterat en färdig variant på plats? Alla tips och idéer mottages tacksamt.

Foton från sommarkollot

Finaste uteköket

Finaste utflyktsbilen

Finaste sjön (men vad för maträtt som svalkar sig här har jag glömt bort)

Finaste möjligheterna att palla från grannarna

Finaste saftflaskorna

Skriv ut inlägg

Bakom kulisserna äter vi broccoli

den 23 februari 2012, kl 07:26

Ett samtal i februari:
-Varför har du klätt dig i sommarklänning, det är minusgrader ute?
-Jag har inte klätt mig i klänning, jag har klätt mig i grönt.
-Varför har du klätt dig i en grön sommarklänning, det är minusgrader ute?
-För att vi ska fota broccoli, såklart!

Strax lagar jag två favorittillbehör på tema broccoli i P4 Morgon Uppland. Så godmorgon och starta radion vetja!

Broccolifavorit 1 – marinerad broccoli
Dela 250 g i mindre buketter, koka i max 2,5 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och vänd ner 2 msk oliv- el rapsolja, skal från 1 citron, 2 msk saft från citron. Toppa med flingsalt och svartpeppar.

Broccolifavorit 2 – broccolikräm
Dela 250 g i mindre buketter, koka i max 2,5 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa tillsammans med 4-5 msk olivolja. Smaka av med 2-3 msk saft från citron, flingsalt och svartpeppar. God att vända ner i nykokt pasta eller som tillbehör till lite vilken mat som helst.

Skriv ut inlägg

Egen havremjölk gör man såhär:

den 18 februari 2012, kl 20:20


Mät upp 13 dl vatten, 3 dl havregryn, 3 msk neutral olja och 1 krm salt

Mixa med en stavmixer och sila genom duk

Tre min senare: häll upp på flaska eller i glas, förvara och drick mjölken kall.

Skriv ut inlägg

En portion davosgröt till frukost?

den 16 februari 2012, kl 07:30

Idag äter vi davosgröt i studion och blandar ihop egen sportdryck. Varför då undrar du? Därför att morgonens tema är vintersport av stora mått. Nu är ju inte maten hela svaret på frågan hur man orkar milvis på skidor eller skridskor, men definitivt inget man tar sig i mål utan. Davosgröten är en kall frukost- och mellisgröt som sägs härstamma från skidlandslaget. En riktig skidåkargröt med andra ord. Tänk om det är just den här gröten som får mig att plocka fram längskidorna för första gången den här vintern? Jag tror och hoppas det.

Davosgröt
3/4 dl havregryn
1/4 dl rågflingor
2 dl naturell yoghurt

Blanda och låt stå i kylskåp över natten. Serveringsförslag: 1) kanel, skivad banan och äpple eller 2) bär och en näve nötter och frön.

Skriv ut inlägg

Bästa gulaschen är den med klimp

den 13 februari 2012, kl 11:48

Det här är receptet på min favoritgulasch. Utöver att den är god så känns den lite extra genuin på något vis. Kanske för att ursprungsreceptet är på ungerska, för att den är rejäl efter en dag i skidbacken, eller så är det helt enkelt tack vara klimpen. Klimp förresten, någon sa härmdan att klimp knappast har en säljande klang. Det må hända, men jag tycker att det är gott och den som vill kan ju alltid säga det på ungerska istället; csipetke. Eller ja, försöka åtminstone.

Ungersk gulasch med klimp
500 g högrev
25 g smör
2 gul lök
2 tsk paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 vitlöksklyfta
3 msk vatten (+mer senare, se text nedan)
2 gröna paprikor
2 tomater
500 g potatis
0,5 tsk salt

Klimp (csipetke)
knappt 1,5 dl vetemjöl
1 ägg

Stek finhackad lök i smör tills den är genomskinlig. Blanda ner paprikapulver, salt, pressad vitlök och kummin. Dela köttet i mindre bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt sjuda på svag värme, rör om med jämna mellanrum. Tärna potatis, hacka tomat grovt och dela paprikan i mindre bitar. När köttet börjar bli mjukt, tillsätt potatis, tomat och paprika. Rör om och slå på vatten så att det täcker. Låt sjuda tills potatisen är klar. Under tiden: vispa upp ägget, blanda ner mjöl och nyp ihop till en fast deg. Rulla degen och nyp av 3 cm långa bitar. Koka klimpen i pastasaltat vatten, när de flyter upp är de klara. Smaka av gulaschen med salt om det behövs, servera med klimp.

Skriv ut inlägg

Sirapstricket!

den 11 februari 2012, kl 10:31


I veckan lärde farmor mig hur man slipper kladda med sirap i decilitermåttet när det vankas brödbak. Busenkelt husmorsknep: tryck ner måttet i mjölet.

Fyll den deciliterstora gropen med sirap.

Voila, prick 1 dl sirap i degen, inte en droppe någon annanstans.

Finfina brödrecept för den som vill testa sirapstricket
Högbolimpan
Farmorslimpan

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen