Bästa gulaschen är den med klimp

den 13 februari 2012, kl 11:48

Det här är receptet på min favoritgulasch. Utöver att den är god så känns den lite extra genuin på något vis. Kanske för att ursprungsreceptet är på ungerska, för att den är rejäl efter en dag i skidbacken, eller så är det helt enkelt tack vara klimpen. Klimp förresten, någon sa härmdan att klimp knappast har en säljande klang. Det må hända, men jag tycker att det är gott och den som vill kan ju alltid säga det på ungerska istället; csipetke. Eller ja, försöka åtminstone.

Ungersk gulasch med klimp
500 g högrev
25 g smör
2 gul lök
2 tsk paprikapulver
1 tsk hel kummin
1 vitlöksklyfta
3 msk vatten (+mer senare, se text nedan)
2 gröna paprikor
2 tomater
500 g potatis
0,5 tsk salt

Klimp (csipetke)
knappt 1,5 dl vetemjöl
1 ägg

Stek finhackad lök i smör tills den är genomskinlig. Blanda ner paprikapulver, salt, pressad vitlök och kummin. Dela köttet i mindre bitar och lägg ner i grytan. Tillsätt vatten, lägg på lock och låt sjuda på svag värme, rör om med jämna mellanrum. Tärna potatis, hacka tomat grovt och dela paprikan i mindre bitar. När köttet börjar bli mjukt, tillsätt potatis, tomat och paprika. Rör om och slå på vatten så att det täcker. Låt sjuda tills potatisen är klar. Under tiden: vispa upp ägget, blanda ner mjöl och nyp ihop till en fast deg. Rulla degen och nyp av 3 cm långa bitar. Koka klimpen i pastasaltat vatten, när de flyter upp är de klara. Smaka av gulaschen med salt om det behövs, servera med klimp.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Bästa gulaschen är den med klimp”

  1. Jenny - gravid i New York kl 14:22, den 13 februari 2012

    åh guuud så gott! Älskar klimp & älskar soppa!
    Måste laga denna väldigt snart. Ska spara i mina favoriter! :)

  2. Moma kl 19:28, den 13 februari 2012

    Mmm, gulasch, det är redig mat det! Jag tror helt klart att jag skulle gilla klimp, man äter det ju på samma sätt som man i Västindien äter dumplings fast då gör man med vatten i stället för ägg. För övrigt trodde jag man gjorde klimp med smör, fast man kanske gör på flera sätt! :-)

  3. Barbro kl 19:59, den 13 februari 2012

    Ser att du lagat burgundisk gryta… jag gjorde en helgen efter ett recept i helgen. Tyckte att det var gott men hade väntat mig att den skulle vara ännu bättre faktiskt…

  4. Barbro kl 20:00, den 13 februari 2012

    recept i Land skulle det stå….

  5. Malin kl 20:20, den 13 februari 2012

    Mycket gott! Vi var oortodoxa och hade inte i någon paprika, för det tycker jag inte om. Istället hade vi i en zucchini. Jag är nog i och för sig fortsatt skeptisk till klimpen dock. Roligt, men, det är ju mest kokt deg? Smakar inte så mycket.

  6. I huvudet på Elvaelva kl 21:03, den 13 februari 2012

    Åh, detta beige lilla degknyte som för tankarna långt tillbaka till mormors ljuvliga grönsakssoppa från förr! Det är ju helt enkelt attans att jag inte tål gluten längre. Undrar om det funkar lika bra med bovete eller jyttemjöl ;-D?!

  7. Julia kl 21:47, den 13 februari 2012

    Det ser väldigt gott ut. Kanske borde testa.

  8. Kim kl 15:10, den 14 februari 2012

    Gulasch är grejer det, köpte paprikapulver i Budapest som bör prövas i äkta gulasch snarast.
    Klimp har jag aldrig ätit, kanske beror det just på namnet..?
    Vad jag däremot åt häromsistens, som påminner lite om klimp och också om Picki picki är Pici-pasta:
    http://tantrussinsbak.blogspot.com/2012/01/en-tur-till-toscana.html

  9. Moma kl 22:15, den 14 februari 2012

    @Malin: Jo, kokt deg kan man säga, som pasta ungefär :-) Nämen Tina, förlåt, nu är jag här och svarar igen…Det blir aldrig någon fason på mig!

  10. tina kl 09:08, den 15 februari 2012

    Jenny: Vad kul, hoppas att du gillar den!

    Moma: Åh, dumplings som är så gott!

    Barbro: Vad tråkgt att inte receptet i Land gick hem. Jag gillade ICAs variant mycket. Men all mat gillar man ju inte heller, ibland är det svårt att veta om det är receptet eller smaken det faller på. :-)

    Malin: Åh, gillade du inte klimpen. Det är ju som Moma säger, lite nudelstuk över det hela. Det kanske var snålt av mig att skriva att den ska koka i lättsaltat vatten, för i sanningens namn misstänker jag att C kokade klimpen precis som han kokar pasta – tillsammans med generösa mänger salt.

    Elvaelva: Testa vetja, och återkom! :-)

    Julia: Gulaschs är min favorit såhär års, testa!

    Kim: Åh, paprikapulver på RIKTIGT! Kan tänka mig att det smakar mycket mer, du får testa dig fram med mängderna! Fint med picki-pasta förresten! :-)

    Moma: Du vet att du får och att det uppskattas!

  11. Rebecka kl 09:19, den 15 februari 2012

    Åhh. Klimp. Min mormors klimpsoppa, som hon gör på hösten med älgkött. (Men jag åt alltid nästan enbart klimpen. Nu var det länge sen dock jag åt den soppan. Men det kanske blir så när man flyttar långt ifrån!) Fortsatt fin vecka på dig fina picki!

  12. Moma kl 08:38, den 19 februari 2012

    Men du min sköna, 3 msk vatten blir det inre mycket soppa på, ska det vara 3 liter må tro? :-)

  13. tina kl 08:49, den 19 februari 2012

    Moma: :-) Den uppmätta mängden är 3 msk, sen tillsätter man mer längre enligt gör-såhär-texten.

  14. Moma kl 21:47, den 25 mars 2012

    Ho ho, m-y-c-k-e-t gott vill jag lova!

  15. tina kl 19:18, den 26 mars 2012

    Moma: Hoho, vilken tur! :-)

  16. Det är visst någon som är tillbaka! | pickipicki kl 10:56, den 19 januari 2013

    [...] Johans gulaschsoppa Min gulaschsoppa med klimp Rödbetspesto Svamprisotto Grodda allt och lite till Johans kokbokscirkel Publicerad i billig [...]

  17. Hej kummin! | pickipicki kl 07:20, den 24 januari 2013

    [...] Ungersk gulasch med klimp Utflyktssemlor Tunnbrödknäcke med kummin och anis Publicerad i kummin, radiomat | Inga [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen