Vem vann kokboken?
Jag ringde just systern oct bad henne att säga valfri siffra från 1 till och med 46. 22 hon sa, 22 det var. Nummer 22 i kommentarslistan var Kim som tipsade om sin favorit Matmolekyler. Hurra och grattis, du vann! Maila mig (tina@pickipicki.se) din adress så kommer den karibiska kokboken på posten.
Publicerad i tävling | Kommentarer (6) Skriv ut inläggIdag gravar vi lax!
Tidigare imorse gravade vi lax i P4 Morgon Uppland. Något säger mig att gravad lax tillhör kategorin sådant många tror är svårt att göra, men som i själva verket är hur enkelt som helst. Testa till påsk vetja! Det här receptet är en klassisk variant smaksatt med generöst med dill, men vad gäller smaksättningen är det bara fantasin som sätter taket. Tänk lime och ingefära, kummin, rosépeppar, sichuanpeppar, Hallands fläder och flädersaft. Själv ska jag nästa gång testa Jamie Olivers version med rödbeta, den gravade lax han bjöd på i teve när han var i Sverige för att laga svensk mat. Eller gräväd läx, som han själv sa.
Gravad lax
1 kg laxfilé (mittenbiten) med skinn (fjällad)
knappt 1 dl socker
0,5 dl salt
1 msk hel vitpeppar
1 kruka dill
Torka av laxen. Mortla vitpeppar och blanda med salt och socker. Gnid in detta i fisken och lägg i en form. Grovhacka dill (med skaften) och strö över fisken. Plasta in och låt stå i kylskåp 2-3 dygn, vänd fisken ett par gånger under tiden.
Parasiter i rå lax?
Livsmedelsverket rekommenderar att all fisk bör frysas 3 dygn innan den gravas, så att eventuella parasiter avdödas (läs mer här). Fiskhandlaren däremot himlar ju som bekant med ögonen och säger: i vår fisk finns inga parasiter. Om det är sant? Tja, odlad fisk (uppfödd på pellets) bör inte innehålla några parasiter och nu äter vi ju mestadels odlad lax och inte viltfångad. Men om man nu gör det, eller känner sig det minsta orolig så är det klart att man ska frysa sin lax.
Smaken sitter i huvudet
Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är jättegott. Gröna ärtor är supergott. Gröna ärtor är toppengott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är gott. Gröna ärtor är jättejättegott. Tills dess det jag säger är alldeles sant, så kommer jag aldrig att acceptera att mitt jag-äter-allt-projekt står och faller med en fjantig grön liten ärta.
Kokt torsk med äggsås
600 g färsk torsk
5 dl fiskbuljong
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 ägg
2 nypor salt
1 nypa vitpeppar
färsk persilja
kokt potatis
gröna ärtor
Koka äggen och spola av i kallt vatten. Rör ut mjölet i 0,5 dl mjölk i en teflonkastrull. Vispa ner resten av mjölket. Låt koka upp under omrörning och rör tills såsen börjar tjockna 3-4 min. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner grovhackade ägg. Dela fiskfiléerna i portionsstora bitar. Koka upp fiskbuljong och lägg i fisken, låt sjuda i 3-4 min. Lyft försiktigt upp med en hålslev. Servera med äggsås, kokt potatis och gröna ärtor. Toppa fin finklippt persilja.
Publicerad i ägg, ärtor, fisk | Kommentarer (19) Skriv ut inläggVinn en karibisk kokbok!
Hör upp! Fina Veronica lämnade två karibiska kokböcker här i lördags, en till mig och en till någon av er. Vill du ha kokboken? Lämna en kommentar med namnet på din egen favoritkokbok, så drar jag lott på fredag vid lunch. Tröstpriset till er som inte vinner är fint det med, inne hos Veronica på Momas Kitchen finns nämligen karibiska recept som räcker till oss alla. En av mina favoriter bland hennes recept är Tobagokycklingen. När doften av den rätten sprider sig i lägenheten är åtminstone jag är närmare Karibien är någonsin tidigare.
Publicerad i tävling | Kommentarer (48) Skriv ut inläggMatbloggsdejt i det röda köket!
I lördags hade vi besök av besök av tre finfina matbloggare. Johanna (Mormors plommonmarmelad), Rasmus (Vegologi) och Veronica (Momas Kitchen) intog det röda köket med storm. Tillsammans lagade vi vegansk brunch och utan några hämningar genomsöktes burkar, skåp och köksvrår så noggrant att det gjordes många oväntade skafferifynd. Med paus för varsin fläderisglass på balkongen varade brunchen till mörkrets inbrott, då gick vi till den afrikanska restaurangen Messob och åt lite till. I sanningens namn vet jag inte när jag var såhär mätt senast, men det var det värt flera gånger om.
Tjärasirapen var skafferifyndet vi klarat oss utan. Den smakade rökt korv, fast i ett flytande sött format. Det rådde inga som helst tvivel om att Johanna uppskattade lönnsirapen desto mer, den hamnade i en mycket, mycket god müsli.
Johannas müsli
4 dl havregryn
2 dl rågflingor
1 dl bovetekross
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
2 tsk kanel
1 dl hett vatten
2-3 msk kokosolja
0,5 dl lönnsirap
Blanda samtliga ingredienser. Rosta på plåt med bakplåtspapper i 200 grader i cirka 20 minuter, rör om 2-4 gånger under tiden.
Förebild och föremüsli
Eftermüsli
Ni vet väl att Johanna även går under namnet knäckebrödsdrottningen? Ingen bakar godare knäckebröd än hon! Spana in hennes knäckebrödsrecept vetja: rödbets- och fläderknäcke, lingonknäcke med rostad råg eller så testar du varianten hon bakade här och döpte till det hedrade namnet Pickis polenta- och havreknäcke. Godare än godis. Carl var också i bakartagen och bjöd på den gamla (väl-)bekantingen morots- och grötbrödet.
Pickis polenta- och havreknäcke
25 g jäst
4 dl vatten
3 dl rostade havregryn (varav 1 dl mixade och 2 dl hela)
1 dl solrosfrö, malen
2 dl polenta
2 dl grahamsmjöl
ca 3 dl rågsikt
4 handfullar rostade solrosfrö och sesamfrö
flingsalt
Rosta havregrynen i en torr stekpanna. Blanda jäst och vatten tills jästen löses upp. Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg och låt jäsa en timme. Kavla ut 4 (snudd-på-plåt-)stora kakor på mjölad bänk. Kavla ut, flytta till plåt med bakplåtspapper, (picki-)picka med gaffel, pensla med vatten, pynta med frön och salt och grädda en i taget i 175 grader. Börja titta till bröden efter 10 min, de ska bli tjusigt gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Rasmus inventerade vegogömmorna och bjöd på två matiga sallader som tävlade i att vara färggrannast.
Själv kom jag lätt undan med quesadillas fyllda med en kikärtsröra smaksatt med ajvar relish och chili samt en snäll mangosmotti.
En av Vernonicas många fina egenskaper är att hon bakar de godaste banankakorna. Den ena var kryddig på karibiskt vis och den andra var smaksatt med valnötter och rivet citronskal. Receptet på den senare hittar ni här.
På tal om gott så vore det illa att inte nämna lördagens godaste skafferifynd. I en burk med kaffebönor hade någon gömt/glömt en bit mörk choklad. Hur länge den legat där vet nog ingen, men tillräckligt länge för att smaka kaffe på ljuvligt vis. Ja, så gott att vi tog all choklad som stod att finna och stoppade ner i burken. Det här måste ni testa hemma, lova det!
På Messob försökte jag imponera på sällskapet genom att visa hur man viker en magisk servett. Veronica kontrade med att visa upp sina bästa paparazzitricks.
Publicerad i det röda köket, knäckebröd, matbloggar, müsli | Kommentarer (21) Skriv ut inläggVåffeldag idag!
Letar du efter ett nytt våffelrecept dagen till ära? Testa ett riktigt gammalt vetja! Cajsa Wargs våfflor är det många som lovordar. Ursprungsrecept från boken Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimmer (1755) innehöll för visso sur tjockgrädde och ingen creme fraiche, möjligen inte heller något bubbelvatten. Men 2012 tager vi ju också vad vi haver, eller hur?
Cajsa Wargs våfflor
100 g smör
2 dl creme fraiche
4 dl iskallt (bubbel-)vatten
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 ägg
Vispa ihop creme fraiche och vatten. Vispa ner mjöl och salt, därefter avsvalnat smält smör och ägg. Låt smeten svälla i kylskåp, gärna en timme. Grädda i ett hett våffeljärn.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (12) Skriv ut inläggBlomkålsmos och kryddsmör
Ibland slår det stora köttbegäret till och när det är stillat så klarar jag mig ganska länge till nästa gång. Och nog för att ett stycke köttbit kan vara gott, men godast på tallriken den här gången var dock tillhörande kryddsmör och ett finfint blomkålsmos. Åh blomkålsmos! Om någon kan förklara matematiken i att man kan ogilla potatismos och samtidigt dyrka blomkålsmos, upplys mig!
Blomkålsmos
2 små blomkålshuvuden (eller 1 större)
5 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
ev en skvätt mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ansa blomkålen och dela i bitar, koka i buljong tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen, mixa med stavmixer. Rör ned 1 msk smör och eventullt en skvätt mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Kryddsmör
100 g smör
1 msk provencalska örtkryddor (frysta)
1 vitlöksklyfta
skal från en halv citron
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ner vitlök, citroncest och örtkryddorna. Förvara kallt till servering.
Publicerad i blomkål, smör | Kommentarer (14) Skriv ut inläggEn skatt i kylskåpet!
Alldeles nyss laddar vi inför våffeldagen i P4 Morgon Uppland. Våfflorna lagar vi på Cajsa Wargs vis och till dem blir det Johannas vegetariska skagenröra. Men, givetvis ingen riktig våffeluppladdning utan en efterrättsvåffla och idag blir den alldeles särskilt god. När jag inventerade burkarna längst in i kylskåpet häromdagen, så hittade jag en burk cocktailkörsbär som alldeles glömts bort. Vilken skatt! Det här är ju körsbären som jag kärnade ur timme ut och timme in en kväll i somras, då planen var att cocktailbären skulle hamna i en fruktkaka till jul. Nu får dom istället lov att förgylla vårkanten och jag kan tänka mig en våffeldag i veckan tills körsbären är slut.
Cocktailkörsbär
0,5-1 liter körsbär
2 dl vatten
5 dl socker
0,5 dl amaretto
röd karamellfärg
0,5 krm natriumbensoat
Kärna ur körsbären och dela upp i mindre burkar. Koka sockerlag och låt den svalna. och vatten till en lag och låt den kallna. Tillsätt amaretto, karamellfärg och natriumbensoat. Slå lagen över bären. Förvaras svalt.
Våffelrecepten
Morotsvåfflor, farmors våfflor samt Johannas vegetariska skagenröra