Blomkålsmos och kryddsmör
Ibland slår det stora köttbegäret till och när det är stillat så klarar jag mig ganska länge till nästa gång. Och nog för att ett stycke köttbit kan vara gott, men godast på tallriken den här gången var dock tillhörande kryddsmör och ett finfint blomkålsmos. Åh blomkålsmos! Om någon kan förklara matematiken i att man kan ogilla potatismos och samtidigt dyrka blomkålsmos, upplys mig!
Blomkålsmos
2 små blomkålshuvuden (eller 1 större)
5 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
ev en skvätt mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Ansa blomkålen och dela i bitar, koka i buljong tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen, mixa med stavmixer. Rör ned 1 msk smör och eventullt en skvätt mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Kryddsmör
100 g smör
1 msk provencalska örtkryddor (frysta)
1 vitlöksklyfta
skal från en halv citron
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ner vitlök, citroncest och örtkryddorna. Förvara kallt till servering.
Publicerad i blomkål, smör | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Blomkålsmos och kryddsmör”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh vad gott!
Nu blev jag sugen på biff med kryddsmör :)
Det är jättegott att ha philadelphiaost i blomkålsmoset också!
Jag som ibland får stora potatis-mos-cravings känner att vi kanske måste prova lite blomkålsmos. Blomkål, liksom palsternackor, går ju inte av för hackor!
Jag hade nog kunnat tänka mig den middagen med bara blomkålsmos och kryddsmör (och de där gröna bönorna jag tycker mig ana i bakgruden!)
Ikväll har det varit knäckebak i köket, så både du och Moman kommer få erat knäcke öven om det blir utflyktsväder (vilket det verkar och jag hoppas på!).
Ser så fram emot lördag! :)
Så gott, blomkålsmos är mums :)
Lite getost i blomkålsmoset går inte av för hackor. Och gärna lite timjan.
Jag gillar alla typer av mos: rotmos, potatismos, äpplemos… :)
Blomkålsmos är grejen. Sven är dock bara halvförtjust så jag brukar få truga lite för att få med det på matsedeln.
Kul att få tips på att både ha i philadelphiaost och getost bland kommentarerna!
Nej, det kan man ju undra hur det kan gå ihop, det måste ju ha med smaken att göra?
Härligt när även etablerade matbloggare gör LCHF!
Matilda: Ibland blir man ju det. :-)
Anna: Aldrig testats, tack för tips!
Rebecka: Palsternacksmos smaksatt med citron är ju bland det godaste som finns!
Plommonet: Tack för igår, jag har knaprat mer knäckebröd än du bara kan ana! :-D
Katarina: Mmm, ja!
Kim: Getost! Måste testas! Tack för tips!
Sanna: Ja, måste testa bägge varianterna! Hurra för kommentarstips! :-)
Mårtenssons: Men jag gillar ju potatissmaken!
Henrik: :-)
Ännu godare blir det med vitpeppar i blomkålsmoset!!
Bettina: Jag är generellt dålig på att använda vitpeppar i maten. Nästa gång i blomkålsmoset, lovar!
Mums, måste testas!
Hanna: Ja, korrekt uppfattat!