Blomkålsmos och kryddsmör

den 22 mars 2012, kl 19:28

Ibland slår det stora köttbegäret till och när det är stillat så klarar jag mig ganska länge till nästa gång. Och nog för att ett stycke köttbit kan vara gott, men godast på tallriken den här gången var dock tillhörande kryddsmör och ett finfint blomkålsmos. Åh blomkålsmos! Om någon kan förklara matematiken i att man kan ogilla potatismos och samtidigt dyrka blomkålsmos, upplys mig!

Blomkålsmos
2 små blomkålshuvuden (eller 1 större)
5 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
ev en skvätt mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ansa blomkålen och dela i bitar, koka i buljong tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen, mixa med stavmixer. Rör ned 1 msk smör och eventullt en skvätt mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Kryddsmör
100 g smör
1 msk provencalska örtkryddor (frysta)
1 vitlöksklyfta
skal från en halv citron

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör ner vitlök, citroncest och örtkryddorna. Förvara kallt till servering.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Blomkålsmos och kryddsmör”

  1. Matilda kl 19:44, den 22 mars 2012

    Åh vad gott!
    Nu blev jag sugen på biff med kryddsmör :)

  2. anna kl 20:30, den 22 mars 2012

    Det är jättegott att ha philadelphiaost i blomkålsmoset också!

  3. Rebecka kl 22:27, den 22 mars 2012

    Jag som ibland får stora potatis-mos-cravings känner att vi kanske måste prova lite blomkålsmos. Blomkål, liksom palsternackor, går ju inte av för hackor!

  4. Plommonet kl 23:59, den 22 mars 2012

    Jag hade nog kunnat tänka mig den middagen med bara blomkålsmos och kryddsmör (och de där gröna bönorna jag tycker mig ana i bakgruden!)
    Ikväll har det varit knäckebak i köket, så både du och Moman kommer få erat knäcke öven om det blir utflyktsväder (vilket det verkar och jag hoppas på!).

    Ser så fram emot lördag! :)

  5. Katarina kl 02:55, den 23 mars 2012

    Så gott, blomkålsmos är mums :)

  6. Kim kl 09:36, den 24 mars 2012

    Lite getost i blomkålsmoset går inte av för hackor. Och gärna lite timjan.
    Jag gillar alla typer av mos: rotmos, potatismos, äpplemos… :)

  7. Sanna kl 16:03, den 24 mars 2012

    Blomkålsmos är grejen. Sven är dock bara halvförtjust så jag brukar få truga lite för att få med det på matsedeln.

    Kul att få tips på att både ha i philadelphiaost och getost bland kommentarerna!

  8. Mårtenssons kök kl 19:55, den 24 mars 2012

    Nej, det kan man ju undra hur det kan gå ihop, det måste ju ha med smaken att göra?

  9. Henrik - Allt om LCHF kl 10:39, den 25 mars 2012

    Härligt när även etablerade matbloggare gör LCHF!

  10. tina kl 13:14, den 25 mars 2012

    Matilda: Ibland blir man ju det. :-)

    Anna: Aldrig testats, tack för tips!

    Rebecka: Palsternacksmos smaksatt med citron är ju bland det godaste som finns!

    Plommonet: Tack för igår, jag har knaprat mer knäckebröd än du bara kan ana! :-D

    Katarina: Mmm, ja!

    Kim: Getost! Måste testas! Tack för tips!

    Sanna: Ja, måste testa bägge varianterna! Hurra för kommentarstips! :-)

    Mårtenssons: Men jag gillar ju potatissmaken!

    Henrik: :-)

  11. Bettina kl 15:19, den 25 mars 2012

    Ännu godare blir det med vitpeppar i blomkålsmoset!!

  12. tina kl 16:10, den 25 mars 2012

    Bettina: Jag är generellt dålig på att använda vitpeppar i maten. Nästa gång i blomkålsmoset, lovar!

  13. Hanna kl 10:22, den 26 mars 2012

    Mums, måste testas!

  14. tina kl 19:18, den 26 mars 2012

    Hanna: Ja, korrekt uppfattat!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen