Godmorgon Valborg!
För två timmar sedan var vi så gott som först på plats i Ekonomikumparken här i Uppsala. Radio-Klara kände parken på pulsen dagen efter kvalborg och timmarna innan femtontusen studenter tar över all grönyta. Jag bjöd alla som ville på en stadig frukost att börja dagen med, gröt med rabarber- och jordgubbskompott. Och Carl? Tja, han knäppte årets kanske märkligaste bild.
Rabarber- och jordgubbskompott
med kardemumma
500 g rabarber
1 liter jordgubbar
2 dl vatten
2 dl socker
1 tsk grovstött kardemumma
Skölj och om den behövs skala rabarbern. Dela rabarber och jordgubbar i mindre bitar. Koka upp vatten, socker och kardemumma. Tillsätt rabarber och låt koka mjuka. Rör på slutet ner jordgubbarna. Serveras med mjölk.
Somliga målar naglarna för att matcha grötförpackningen
Sommarens första kalas
I veckan var systern och jag på bokmingel i huvudstaden. Ebba von Sydow och hennes syster Amy firade sin nyutgivna kokbok Sommar med systrarna von Sydow. Jag bläddrade i den nya boken och provsmakade finfika medan systern mestadels sneglade på folk. Gissningsvis var vi lika nöjda båda två. Mest nöjd var systern dock tre dygn senare när hon ringde mig på sin födelsedag. Hon hade just tagit sig tid att öppna boken och konstaterade belåtet att s-o-m-m-a-r-r-e-c-e-p-t passar till s-o-m-m-a-r-k-a-l-a-s och att sommarens första kalas faktiskt var det som skulle gå av stapeln senare samma kväll! Som vanligt var hon ju inte helt fel ute. Solen värmde för första gången i år och de örtkryddade parmarullarna från kapitlet med mingelmat var mest poppis på hela kalaset, tja bortsett från födelsedagsbarnet förstås. Så nu vet ni, sommaren började i lördags och systrarna von Sydows nya bok är kalasfin.
Örtkryddade parmarullar
10 skivor parmaskinka
200 g naturell färskost
1 dl rostade pinjenötter
0,5 kruka finklippt gräslök
0,5 kruka finklippt persilja
salt, svartpeppar
1 tsk olivolja
ruccola till pynt
Lägg ut parmaskinkan på plastfolie. Rör ihop färskost, nötter och örter. Bred röran över parmaskinkan. Rulla ihop och täpp till plastern i ändarna. Förvara i frysen tills en stund innan servering (lättare att skära). Servera på en bädd av ruccola, ringla över lite olivolja. Recept: Sommar med systrarna von Sydow.
Ännu mer von Sydow
Boken finns att köpa här
Ebbas blogg
Amys blogg
Citrus-blondie, ett rosa chockladbräck och en brownie god som få
Fina Ebba
Örtkryddade parmarullar och ringen.
Frukostinspiration
Vi har fått in en fin frukostrend de senaste lördagarna. Inspirationsbilden idag är från morgonens frukost på nya Radisson Blu i Uppsala. Vi åt och drack tills vi nästan sprack, sen avslutade jag med en halv chokladcroissant och var tvungen att lägga mig ned och dö en smula.
Publicerad i frukost | Kommentarer (10) Skriv ut inläggGrattis Johannes, stenen är din!
Nu har vi dragit lott! Tittar man på vinnarbilden i tävlingen om bakstenen kan man tro att Johannes missuppfattat själva poängen med pickipicki. Tandpetarna är ju som bekant till för att äta äppelbitarna med. Jag må gilla nytänkande, men jag tror ändå att vi får inkludera en snabbkurs i hur man äter pickipicki i vinsten. Hursomhelst, grattis och hurra! Stenen är din, må den baka dig många fina bröd.
Publicerad i tävling | Kommentarer (5) Skriv ut inläggEn skål för våren!
Idag i P4 Morgon Uppland välkomnar vi våren med en valborgsmeny. Här är receptet på förrätten, en grön ärtsoppa som piffas med lite bubbel alldeles vid servering. Jag vet inte om det är bubblet som gör det, men den här soppan är i det enda formatet jag tål och dessutom tycker om gröna ärtor. Det om något är värt att skåla för, liksom att våren snart är här utan återvändo. Och vi har ju faktiskt redan korkat upp bubblet, den tidiga timmen till trots. Så skål vetja!
Grön ärtsoppa med bubbel
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
1 dl mousserande vin i soppan +
några msk att toppa med
6,5 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
500 g frysta små gröna ärtor
salt och vitpeppar
Finhacka löken och fräs mjuk (utan att ta färg) i oljan en kastrull. Tillsätt bubblet och låt koka in. Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt koka upp. Tillsätt ärtor och låt koka upp igen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. När soppan serveras, sprinkla över lite bubbel i respektive soppskål. Serveringstips: servera med surdegsbröd som rostas i lite olja på het värme, rädisor och finklippt gräslök.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (16) Skriv ut inläggTusen plättar och några till
Systern må vara vänsterhänt, men när jag plockar fram kameran ser hon alltid till att sträcka fram sin högerhand. Är finringen inblandad på något vis? Själv är jag mallig över att få visa upp mitt senaste loppisfynd, ett stycke prima plättlagg. För den som inte vet, så är blinier receptet på hur man bäst inviger en efterlängtad plättlagg. Syrliga på sitt ryska vis och alldeles ljuvliga att duka fram som förrätt eller tilltugg. Ni tror nog att jag bluffar när jag säger att jag kommer laga plättar en gång i veckan i minst ett år. Jag lovar att motbevisa den som tvivlar.
Blinier
15 g färsk jäst
4 dl mjölk
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan, rör ut jästen. Vispa ner, mjöl, ägg och salt. Låt svälla under lock/tallrik i rumstemperatur i ungefär en timme. Grädda blinierna och servera förslagsvis med fnhackad rödlök, finklippt gräslök, löjrom och gräddfil.
Publicerad i plättar, systern | Kommentarer (20) Skriv ut inläggDille på dill?
Ätbara presenter är ju som bekant de bästa. Förra veckan fick jag två paket färsk pasta av fina fastern. Ena sorten var smaksatt med dill och den andra med trattkantareller från värmlandsskogarna. Pastan var riktigt god och svampvarianten väckte en och annan längtan tillbaka till den där 12-rätters middagen på Högbo bruk häromåret. Efter lite research tror jag mig veta att pastan tillverkas/säljs i Karlstad, så jag får väl helt enkelt börja fundera på hur jag ska muta mina Karlstadsplacerade klasskamrater att köpa med sig pasta hem vid veckosluten.
Pastasås med kräftstjärtar
Låt en burk kräftstjärtar rinna av. Fräs en finskuren purjolök och en finhackad vitlöksklyfta i lite olja. Tillsätt 2 dl grädde och smaka av med rivet skal från en citron, salt och svartpeppar. Vänd ner kräftstjärtarna, halverade körsbärstomater och kokt pasta. Toppa med finklippt dill.
Hon som matchar bearnaisesåsen
- Byt om! Klä dig i något som matchar bearnaissåsen! Så lät det när jag kom hem sent en kväll förra veckan och Carl varit ansvarig för matlagningen. Man får väl lov att säga att jag lyckades helt okej va?
Carls bearnaisesås
0,5 gul lök
5 st vitpepparkorn
3 stjälkar persilja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
150 g smör
3 st äggulor
2-3 stjälkar dragon
0,5 dl persilja
1 krm salt
Reducera finhackad lök, mortlade vitpepparkorn, persilja, vitvinsvinäger och vatten till hälften i en kastrull. Sila vätskan ner i en bunke med äggulor under kraftig vispning. Ställ bunken i ett hett vattenbad och fortsätt vispa tills blandningen blir tjock. Ta av från vattenbadet och tillsätt avsvalnat smör i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt såsen med finhackad dragon, persilja och salt.
Publicerad i sås | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg