En skål för våren!
Idag i P4 Morgon Uppland välkomnar vi våren med en valborgsmeny. Här är receptet på förrätten, en grön ärtsoppa som piffas med lite bubbel alldeles vid servering. Jag vet inte om det är bubblet som gör det, men den här soppan är i det enda formatet jag tål och dessutom tycker om gröna ärtor. Det om något är värt att skåla för, liksom att våren snart är här utan återvändo. Och vi har ju faktiskt redan korkat upp bubblet, den tidiga timmen till trots. Så skål vetja!
Grön ärtsoppa med bubbel
1 schalottenlök
1 msk rapsolja
1 dl mousserande vin i soppan +
några msk att toppa med
6,5 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
500 g frysta små gröna ärtor
salt och vitpeppar
Finhacka löken och fräs mjuk (utan att ta färg) i oljan en kastrull. Tillsätt bubblet och låt koka in. Tillsätt buljong, vatten och grädde, låt koka upp. Tillsätt ärtor och låt koka upp igen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. När soppan serveras, sprinkla över lite bubbel i respektive soppskål. Serveringstips: servera med surdegsbröd som rostas i lite olja på het värme, rädisor och finklippt gräslök.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “En skål för våren!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ser ljuvligt ut!
Det såg ju inte så tokigt ut!
Tjusigt! Och soppans spegelbild i skeden ser ut som grön liten larv av sötaste sort.
Våren skålar jag gärna för, framförallt en varmare sådan…. Vilken vacker bild! :D
Grön ärtsoppa är kanongott!
vilken härlig bubblig soppa. med dotterns favoritfärg dessutom! :)
Skål själv! Soppan ser just sådär vackert vårgrön ut, den lockar säkert fram våren på riktigt. Ha det gott!
Smarr, en Crème Ninon sitter aldrig fel om våren!
Sara: Och ljuvligt det var! ;-)
Anna: Vilken tur!
Ann-Louise: Åh, jag såg inte larven själv! Så söt! :-D
Tina: Oroa dig inte, nästa vecka kommer ryssvärmen!
Hanna: Förvånande gott, faktikst.
Nässelblom&choklad: Vi får hoppas det!
Anna: :-)
Men har du testat ärtröran än som jag tipsade om? Bakläxa..! ;)
Blev bjuden på mat i förrgår. Ärtor. Fanns annat också såklart, men i rätten ingick helt klart ärtor och därför var de inte helt lätt att undvika.
Ärtor.
Förutom i nämnda röra är ärtor (och blodpudding och fiskbullar) något jag verkligen inte kan äta. Förstår inte vad som är så motbjudande egentligen. Jag älskar ju majs (!)
Jamen skål ta mig tusan!
En sådan soppa brukar mina föräldrar göra, så himla gott!
Catta: Du testar soppan, jag testar röran. Deal?
Kim: :-D
Grön ärtsoppa är så himla gott! Jag brukar bara göra en ganska enkel med en skvätt vitt vin. Så billigt och bra så man går av!
hej och tack för senast, så roligt att ni kom!
så nyfiken på vad du tyckte om boken! :-)
trevlig helg önskar ebba
Yes, GODASTE och mest vårgröna soppan!
Rebecka: Enkelt mat som känns lyxig är ju faktiskt toppen!
Ebba:Tack själv! Boken är finfin, ska invigninslaga något till systerns kalas ikväll!
Fröken Dill: :-D