Det vankas studentmottagningar

den 31 maj 2012, kl 07:26

Det vankas studentmottagningar och i P4 Morgon Uppland pratar vi alldeles strax om vad som kan passa att duka fram till en försommarbuffé. Eftersom vi kan göra två saker samtidigt, passar vi under tiden på att tillverka två varianter av snittar. Ett tunnbrödknäcke smaksatt med kummin och anis i botten. Topping nr 1 är en västerbottensostkräm medan topping nr 2 är en pepparrotskräm och kallrökt lax. Enkla men goda, den där kombon som är en återkommande favorit ni vet. Någon som minns vad som serverades på er egen student? Någon som har matplaner för någons studentfirande i år, vad dukar ni i så fall fram? Dela med er vetja!

Tunnbrödknäcke med kummin och anis,
toppade med västerbottensostkräm resp
pepparrotskräm och kallrökt lax

48 små snittar

4 stora tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt

Toppning 1:
1,5 dl ricottaost
1,5 dl riven västerbottensost
finklippt gräslök

Topping 2:
1,5 dl ricottaost
2 tsk finriven färsk pepparrot
1 nypa svartpeppar
100 g kallrökt lax
finklippt gräslök

Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över kummin, anis och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugn i 200 grader i 4-7 min, sista 2 minuterna kan bröden flyttas upp högre upp i ugnen. Passa noga, de ska bli hårda och börja få lite färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Rör i ihop fyllning 1, mixa slät med stavmixer. Rör ihop fyllning 2: ost, pepparrot och svartpeppar. Innan servering: skeda eller spritsa ut 1 dryg tsk fyllning på respektive bit tunnebrödknäcke. Toppa pepparrotsvarianten med en liten laxros. Finklipp gräslök över samtliga.

Fler studentbuffétips
Gazpacho i glas
Västerbottensostpaj
Örtkryddade parmarullar

Skriv ut inlägg

Potatissalladen bekänner färg!

den 28 maj 2012, kl 22:45

Har ni sett en så färggrann potatissallad? Det är knappt så att jag har det själv. I flera år har vi ätit potatissallad med basilikaolja som dressingbas, våra potatissallader är med andra ord alltid gröna. Grönt må vara skönt, men ikväll fick jag syn på tomatpeston på butikshyllan och beslutade i samma ögonblick att det var dags för en röd potatissallad som variation. Så blev det, en röd potatissallad med smak av Italien och grillad kyckling till det. Funderar redan på vad det blir för färg på nästa potatissallad, tips?

En röd potatissallad med smak av Italien
Skrubba och koka 1 kg färskpotatis. Ånga av och låt svalna. Blanda 3/4 dl creme fraiche med 3 msk tomatpesto, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar. Skiva en 0,5 rödlök fint och strimla ett gäng soltorkade tomater. Blanda dressingen med potatis, rödlök och ruccola. Toppa med kalamata oliver och rostade pinjenötter.

Skriv ut inlägg

En fin försommarhelg

den 27 maj 2012, kl 22:50

Den här helgen har varit så fin att jag helst av allt vill stoppa ner den i en liten ask för att kunna plocka fram snart igen. I fredags invigde vi Messobs uteservering för säsongen, äntligen får man väl lov att säga då det var systerns och min kusinjulklapp. I lördags gick världens finaste pärla igenom besiktningen och vi fotade allt från mat till ett fint brudpar. Sen avslutade vi kvällen med varsin mojito för att fira att myntakvinnan är tillbaks på torget igen. Söndagen bjöd på rapsfält, årets första badutflykt och grillmiddag. Ja ni hör ju, försommaren är den allra bästa tiden. Vet ni förresten hur man stannar tiden här och nu? Man kokar syrénsaft till dom stora och rabarbersaft till dom små, sen stoppar man saften i frysen. Den som spar han har försommaren kvar när det kommer tuffare tider.

Rabarbersaft
1,5 kg rabarber
5 dl vatten
5 dl socker

Skölj rabarbern och skär i centimetertjocka bitar. Lägg i en stor kastrull och koka upp tillsammans med vattnet. Låt småkoka under lock tills rabarbern är mjuk, ca 10-15 min. Sila genom duk. Rör ner sockret och låt koka upp på nytt så att sockret löser sig. Frys saften och plocka fram när den ska drickas. Den som vill ha saften i kylskåp tills den dricks upp kan tillsätta 1 krm natriumbensoat tillsammans med sockret för bättre hållbarhet.


Ingen poesi är så vacker som knallgula rapsfält

På gräsmattan bjöds det på grillat till middag och Pimm’s i glasen

Grannens kjol måste förresten ha haft något otalt med vår grill, oklart vad.

Fler recept
Syrénsaft
Pimm’s

Skriv ut inlägg

Sommarmaten är här nu

den 25 maj 2012, kl 07:23

Igår kväll svalkade vi oss med gazpacho till middag. Årets första kalla soppa, efter en dag där solglasögonen åkt på, jag varit barfota i mina sandaler och syréndoften låg som en slöja över mina kvarter. Det fanns helt enkelt inget alternativ.  För att vi skulle bli mätta plockade vi krutongerna ur soppan och pyntade dom med tillbehör. Tapenaden bjöd på sältan, och så premiärsmakade vi mandelsmör för första gången. Ni som gillar jordnötssmör, missa inte detta. 

Recepten
Gazpacho som för övrigt är en prima mingelsoppa att servera ur glas på bufféer såhär års (samt ett recept på en kikärtsgazpacho med spenat- och getostfyllt bröd).
Tapenade, fina sommarsältan.

Skriv ut inlägg

En pavlova med smak av rabarber

den 24 maj 2012, kl 06:51


Vill ni veta en hemlis? Alldeles strax äter jag tårta till frukost! Det är förvisso ingen som fyller år, däremot firar vi i P4 Morgon Uppland att rabarber är typ det godaste som finns. Firandet stavas en pavlovatårta med rabarbercurd, grädde och jordgubbar. Och ja, rabarbercurd är faktiskt precis lika ljuvligt gott som det låter.

Pavlova med rabarbercurd,
grädde och jordgubbar

4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger
rabarbercurd (se nedan)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar
florsocker

Sätt ugnen på 200 gr. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en köksmaskin, elvisp eller liknande. Tillsätt 1 tsk socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är i, vispa ytterligare 3 min. Under fortsatt vispning, tillsätt maizena respektive vinäger. Spritsa ut en rund tårtbotten (2 dm i diameter) på plåt med bakplåtspapper. Vrid ner temperaturen till 120 gr. Grädda i mitten/nedre del av ugn i 1,5 h. Botten ska vara hård, men fortfarande lite mjuk och seg i mitten, om det behövs grädda ytterligare 15 min. Om tårtan förbereds dagen innan, kan marängbotten med fördel stå i kall ugn över natten. Bred ut rabarbercurd över marängbotten. Toppa med vispad grädde, färska bär och pudra över florsocker.

Rabarbercurd
250 g rabarber
0,5 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör

Dela rabarbern i centimetertjocka bitar. Koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke. Vispa ägget ordentligt. Koka upp ett vattenbad. Rör ner smör (delat i mindre bitar), äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften. Sätt stålbunken över vattenbadet (som ska koka) och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min (det kommer att kännas som att curden aldrig stelnar, men det gör den). Låt curden svalna.

Tips
Är du tålmodig vad gäller elvispandet, gör dubbelsats rabarbercurd. Då kan du breda lite extra på tårtan om du vill, och ställa resten i en burk i kylskåpet att njuta av vid fler tillfällen.

Skriv ut inlägg

En norrländsk kusin till tacos

den 22 maj 2012, kl 20:50

Jag har fastnat för egentillverkade nachoschips, för att det är så förgörande gott. Men så satte Carl ner foten och sa att chips äter man hädanefter bara på fredagar. Det hjälpte därför inte att jag försökte kringå regeln genom att locka med nachostallrik, när vi stod hand i hand med vad-ska-vi-äta-till-middag-paniken i affären tidigare idag. Men just när jag sagt nachostallrik så fick jag syn på tunnbrödsknäcket och såg en norrlänsk kusin till tacos framför mig. Att vi strax därefter ramlade över årets första svenska små färskpotatisar gjorde knappast min idé sämre. Så säg hej till tacons norrländska kusin, en enkel men smakfull snygging.

Norrlandstacos
Koka ägg och färskpotatis. Servera med gravad lax, finhackad rödlök, löjrom, gräddfil och finklippt gräslök. Och tunnbrödsknäcke, såklart.

Skriv ut inlägg

Köttbullar med granskott och enbär

den 21 maj 2012, kl 11:08

Vi fortsätter att beta av några gamla favoriter. Igår kväll plockade vi de sötaste små granskott och sen stekte vi finfina köttbullar med granskott och enbär i smeten. Det här har jag längtat efter i ett helt år. Om det är någon som undrar hur skogen smakar, så är det just precis såhär. 

Receptet på skogsköttbullarna?
Hittar ni här.

Skriv ut inlägg

Ska vi byta blommor med varann?

den 19 maj 2012, kl 08:08

Låt säga att jag skulle ta ogräsburken och ge mig ut på ogräsjakt, vad skulle ni tipsa mig om att fynda i naturen och vilka recept/idéer får jag inte missa? Vi kan väl göra en deal, jag påminner er om några av pickipickis bästa naturens-skafferi-tips och ni tipsar mig om era? Säg ja!

Ogräs på backen
Nässelpesto och nässelrisotto
Nässelsoppa
Ogräsblinier
Myggmedelssnapsen

Älskade träd
Tappa björksav
Granskottssirap
Köttbullar med granskott och enbär
Himmel och fläderpannkaka
Fläderbubbel
En sallad med almfrön
Päron i flaska

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen