Personbästa!
Jag förstod väl att allt regn(o)väder inte varit förgäves. Kantareller i juni är nytt personbästa för mig. Och inte att förglömma, 1-0 till mig i år igen.
Kantarellrecept
Kantarellsoppa
Bästa kantarellpajen
Flädersafari!
Jo, det är faktiskt sant. Idag hängde jag kameran runt halsen och tog med mig J och H på flädersafari. Jag vet inte om dom blev besvikna eller belåtna över att vi inte kom många kvarter innan vi fyllt korgen med fläderblommor, men det råder inget tvivel om att matsäcken smakar lika gott på granngräsmattan.
En mangoefterrätt i glas
Favoritsmottin med mango, banan, tjockyoghurt, kokosolja och grovstött kardemumma kan dyka upp hemma hos oss när helst man får lite frukost-, mellis- eller efterrättslängtan. Tur är det, en bättre räddare i nöden kan jag knappast föreställa mig. Ibland är jag dock den som är den, och vill inte att räddaren i nöden ska ge mig mer disk än nödvändigt. Då skippar jag mixern men serverar något som ändå smakar lite åt samma håll.
Mangoefterrätt i glas
Dela en halv stor mango i bitar i två glas. Blanda 1 dl tjockyoghurt med 1 msk kokosolja och fördela över mangon. Toppa med riven kaffechoklad.
Fler mangoefterrätter
Yoghurtefterrätt med kardemumma
I min brevlåda!
Jag är hon som klämmer på julklapparna och som leker gissa-ingredienserna-i-maten när någon annan lagat. Föreställ er tankegångarna i mitt huvud när jag kom hem till ett oranget kuvert med poststämpel Indien, okänd handstil, okänd avsändare och kvalicficerade kläm som helt klart talade för att kuvertet innehöll flertalet påsar med pulver i. Det visade sig att finaste Maja och Erik farit till Indien och postat några kryddor efter vägen; malda senapsfrön, koriander, chili och en påse det enbart står spicy på. Kryddlycka! Men dom glömde visst receptet! Så, vad ska jag laga? Ge mig ditt bästa recept som smakar Indien, tack så mycket.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (12) Skriv ut inläggSommarsalladen som dansar salsa
Det behövdes inte mer än att midsommaraftonen gav mig lite solbränna åter, för att jag skulle längta efter sommarmaten igen. Sommarmat som i snabblagat, sommarmat som som i salladsvariant, sommarmat som i kall mat, sommarmat som i färgglatt. Ja, sommarmat som i just precis det vi åt igår kväll. En kycklingsallad med smaker som påminner lite om en fruktigt söt men chilistark salsa. Betyget? Det här kommer vi att äta snart igen.
Sommarsalladen som dansar salsa
1 hel grillad kyckling
1 kruka romansallad
1 mango
2 avokado
2 tomater
0,5 röd chili
0,5 kruka koriander
0,5 msk olja
svartpeppar
Dela kyckling, mango, avokado och tomater i mindre bitar. Finhacka chili och koriander. Blanda avokado, mango, tomat, chili, koriander och olja i en bunke och låt stå en stund. Skölj och bryt salladen, lägg i botten på ett stort fat. Toppa med kyckling och avokado-magosalsan, avsluta med lite svartpeppar.
Publicerad i kyckling, salladsvariant | Kommentarer (21) Skriv ut inläggVinkelivink!
Midsommar bjöd på barfotaväder, en utflykt med pärlan till Roslagens famn, finvinster i lotteriet på Nötsvedens IP och både årets första och andra dopp i havet. Äntligen! Jag bjuder på Instagram-bevis och önskar en fortsatt fin midsommarhelg!
Apropå Instagram
Ni har väl sett den här sidan som gör dina Instagrambilder till kylskåpsmagneter?
Nu tjuvstartar vi!
Godmorgon! Idag klär jag mig i midsommarklänning, krans i håret och cyklar till radion med (inte helt otippat) färskpotatis, matjessill och jordgubbar i cykelkorgen. Vi tjuvstartar helt enkelt midsommarfirandet med potatis- och matjespicki samt svenska jordgubbar med fläderkräm. Lyssna här, vetja!
Potatis- och matjessnittar
Koka lika stora men små färskpotatisar, låt kallna. Skär av en liten bit av botten på varje potatis. Toppa potatisen med en bit matjessill, en liten klick sås (creme fraiche smaksatt med rivet citronskal, lite citronsaft, en nypa finriven färsk pepparrot, lite salt och svartpeppar) och finklippt gräslök och finhackad rödlök. Stick igenom en tandpetare i varje så att de håller ihop/är lätta att äta.
Svenska sommarbär med fläderkräm
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
3/4 dl koncentrerad flädersaft
Vispa grädden (ej hårdvispad, hellre lösvispad). Vispa för hand ner först creme fraiche, smaksätt därefter med flädersaften. Låt stå kallt till servering. Servera krämen till färska sommarbär.
Mer midsommar, tack!
Receptinspiration här
Potatis- och matjespicki, minsann!
En karibisk kväll att minnas
Igår var vi på heldagsutflykt i Stockholm och kunde bl a konstatera att den den nyfödda bebin var lika fin som sin storasyster, att senapen på Nationalmuseumets restaurang var galet stark och att hur fin Rosendals trädgård än må vara så är 45 kronor för en morotskaka på papperstallrik lite i överkant. På kvällen spanade vi tillsammans med Lotta in Momas Kitchen (och balkong!). Om det bjöds på karibiska godsaker? O ja! Det var så gott att vi ägnade hemresan åt att fundera på hur vi ska bearbeta Moman att 1) säga upp sig, 2) starta matlagningskurser och skriva kokböcker och 3) flytta in i det röda köket och laga karibiskt sju dagar i veckan. Tills dess matlagningskurserna är i gång föreslår jag att vi allesammans ställer till med minst en karibisk afton vardera i våra egna kök.
Karibisk afton på Momas vis
Skåla i rum punch och dippa friterad matbanan i tamarindsås och majonnäs.
Grilla jerk chicken och servera med ris på bästa kokosmjölksviset, grillade cassavaknyten, potatissallad, coleslaw och karibisk salsa.
Bjud på en efterrättsdröm; karibisk trifle med bästa banankakan i botten (som fått suga i sig en skvätt finrom), varva färsk mango, vaniljkräm och vispad grädde, toppa med flagad kokos och riven choklad.