Från bondbönsdjungel till falafel

den 30 juli 2012, kl 14:40

Igår var jag på safari i kusinens bondbönsdjungel. Har väntat på frågan om jag vill plocka bondbönor ända sedan han pratade om bonbönsfalafel första gången. Och visst blev falafeln lika ärtgrön som jag hoppats. Ärtgrön? Örtgrön? Chockgrön? Bondbönsgrön? Vi kör varsin matdag på sommarkollot i tur och ordning och igår hamnade mina ärtgröna bondbönsfalafel på en förrättssmörgås med bröd i botten (som rostats på hög värme i stekpanna med smör), falafel som lager två och överst en klick kall pepparrotssås med finklippta örter i. En prima kollosmörgås som helt säkert funkar lika bra i stan.

Bonbönsfalafel
7,5 dl färska bondbönor
2-3 msk mjöl
1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök)
0,5 vitlöksklyfta
drygt 0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Hatta av bonbönorna och mixa till en slät puré med stavmixer. Rör ner mjöl, pressa ner vitlök, och smaka av med finklippta örter, salt och peppar. Forma bollar och stek på medelhög till hög värme i generöst med olja.


Knäpp en bild på mig och kusinen när vi plockar! Javisst, sa fotografen…

Klara

Färdiga

Skriv ut inlägg

Blåbärstemat

den 29 juli 2012, kl 18:56

Häromdan hade vi blåbärstema på sommarkollot. Utöver att plocka, äta, plocka, äta, plocka och att äta, så kokade vi blåbärssylt, bakade vanliga och ovanliga (finska) blåbärsbullar samt en blåbärspaj. Somliga skulle kanske även säga fikatema, men det blir ju lätt så. Vi fikar och fryser upp våra blåbär, vad gör ni med blåbären som inte är fika/sött/gött? Idag plockade vi 2 liter som ska paketeras i små frysförpackningar och inte plockas fram förrän det är minusgrader ute och sommarkollolängtan outhärdig. Hoppas att det dröjer lång tid tills dess.

Blåbärssylt
Koka ihop 1 liter färska blåbärs med 2,5 dl syltsocker. Häll upp i väl rengjorda syltburkar och förvara svalt.

Blåbärsblåa fingrar?
Husmorstricket som löser det problemet hittar du här.

Skriv ut inlägg

Det hårda livet på kollot

den 27 juli 2012, kl 15:47

Nåde den fluga, fågel eller hundvalp som rör makronerna innan dagens fotograferingen är avklarad.

Skriv ut inlägg

Maten på kollot

den 26 juli 2012, kl 15:56

Mellan jordgubbar och blåbär äter vi mat ibland. Därmed inte sagt att det är någon särskilt avancerad matlagning. Det finns dock ett krav på den som lagar kollotmaten;  färskpotatis, färsk gul lök, zucchini och kantareller måste ingå i alla rätter. En rätt bra deal för mig som gillar samtliga fyra ingredienser. När jag får slut på inspiration sneglar jag bland alla era zucchinitips och tänker att det kan gå många veckor till innan jag längtar efter stadsmat igen.

Köttbullar i kantarellsås med örtstekta grönsaker
Gör en köttbullssmet enligt det här receptet. Forma och stek köttbullar. Koka kantarellsås (dela 4 dl kantareller och fräs i smör, salt och vitpeppar. När vätskan kokat in, tillsätt 2,5 dl matgrädde och låt småputtra en stund). Dela zucchini, kokt potatis och färsk gul lök. Fräs i lite rapsolja, salta och peppra. När grönsakerna börjar bli färdigstekta, klipp över generöst med dill och persilja. Innan servering, vänd ner köttbullarna i kantarellsåsen.

Skriv ut inlägg

Hej sommarkollot!

den 25 juli 2012, kl 13:08

Vi är här nu, på sommarkollot! Det gick inte många timmar innan vi kunde dra första strecken i badprotokollet. Vi har bastat, ätit karelska piroger med äggsmör till frukost, plockat jordgubbar och kantareller. Första kräftburarna är i och imorgon kommer jordkällaren.


Uteköket som skaffat sig kantarellutsikt sommaren till ära

Jordkällargropen

Skriv ut inlägg

Pickifågeln och hans tjej?

den 22 juli 2012, kl 23:43

Det här med bröllop alltså, jag tror bestämt inte att det finns något finare. Precis som man hade kunnat gissa så sa dom ja, finaste J och H. Inte var det heller någon överraskning att bruden bakat tårtan själv. Men, vem hade kunnat ana att självaste bröllopstårtan skulle toppas av en pickifågel i sällskap av en pickifågeltjej? Hohoho. Själv andades jag ut i samma ögonblick som mitt ansvarsområde laxen med tillhörande såser fick tummen upp runt bordet. Det är då man vill utbrista ja av ren lättnad, men nu var det ju inte min tur att ropa ja just den här dagen. När kakbuffén dukades fram ropade jag trots allt både ja och hurra över cakepopsen och flädermakronerna. Så himla goda bägge två. Om jag ska försöka muta mig till recepten? Ja, oui, yes, jajjamen!

Hel laxfilé i ugn
Lägg biten med laxfilé med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över citronsaft, toppa med gneröst med flingsalt, vitpeppar och rivet citronskal. Hur mycket? Så mycket som verkar rimligt och sen lika mycket till. Riv även över finrivet citronskal. Stoppa in en stektermometer i den tjockast delen av fisken. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen i 125 grader tills kärntemperaturen är 56 grader. Klipp över färsk dill. Servera till exempel med ugnsrostad örtpotatis, pepparrotssås och örtaioli.


Dom som spar, dom har presenten kvar?

Gräslökspannacotta med kräftstjärtar och grissini

Lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax, lax och lax

Flädermousse med jordgubbar

Cakepop, vaniljhjärta och fläder- respektive blåbärsmakron

Skriv ut inlägg

Svartvinbärsbladssaft var det ju!

den 19 juli 2012, kl 21:13

Det är först när jag ser Ernst koka svartvinbärsbladssaft på teven som jag kommer ihåg vad det egentligen var i den där kastrullen som stod och svalnade i sjön. Svartvinbärsbladssaft med citron kokade vi ju i fjol, efter att ha blivit tipsade om att det är så man kokar saft som smakar fläder utan att behöva använda en endaste fläderblomma. Och nog stämde det tipset alltid. Vi bjöd på saften i vintras och Hilda upprepade gång på gång på gång; är du verkligen säker att det inte är flädersaft? Jag är helt säker, liksom jag är säker på att det här är det bästa tipset till er som missade flädersäsongen.

Svartvinbärsbladssaft
3 l svartvinbärsblad
3 citroner
50 g vinsyra
2 l vatten
1,5 kg socker

Skölj svartvinbärsbladen och lägg i en hink eller stor kastrull tillsammans med skivade citroner och citronsyra. Koka upp vatten och socker och rör ordentligt tills sockret löses upp. Häll vattnet över bladen och rör om ordentligt. Låt stå svalt, gärna under lock men inte inte helt tätslutande, i 3-4 dygn (smaka av tills du är nöjd med smaken).  Sila genom saftduk och häll upp i små plastformar att förvara i frysen. Späd efter behag.


Svartvinbärsbladssaftskastrullen solar sig i utekökets glans

Svartvinbärsbladssaftskastrullen svalkar sig

Skriv ut inlägg

Hur vi firade bärens ankomst?

den 15 juli 2012, kl 10:59


Den minsta bärplockerskan åt sin egen längd i smultron

Vi andra nöjt av Majas goda blåbärskladdkaka. Receptet hittar du här.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen