Ett säkert kort

den 22 februari 2011, kl 14:57



Förra veckan bjöd vi bästa granntanten på middag. Jag tror att hon ibland tycker att vi lagar lite märklig mat, därför slog vi till på ett säkert kort den här gången. För säg den, oavsett ålder, som inte gillar köttbullar med potatismos, kokta morötter, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Någon sådan kan väl inte finnas va?

Bästa köttbullsreceptet
(anno hemkunskapen 1998)
4 msk skorpsmulor
6 msk vatten
1 gul lök
300 gram nötfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar

Blanda vatten och ströbröd och låt stå en liten stund. Riv löken på rivjärn. Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Rulla och stek köttbullarna. Recept för 4 portioner.

Farmors inlagda gurka
Skala och hyvla en gurka med osthyvel. Lägg gurkskivorna i en liten glasburk med lock, tillsammans med en kapsyl ättiksprit, lite socker och klippt persilja. Skaka om ordentligt. Låt dra, förvara i kylskåp.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Ett säkert kort”

  1. Jimmie kl 15:43, den 22 februari 2011

    Köttbullar är ju så gott.

  2. Niklas kl 16:32, den 22 februari 2011

    Super snyggt! Gott gott gott med köttbular.

  3. Hanna kl 17:16, den 22 februari 2011

    Köttbullar kan väl ingen motstå? Första gången Christopher var med mig hemma i Sverige lagade mamma köttbullar och han åt och åt. Sen frågade han mig: ‘Can you MAKE this??’ Och ja, mina köttbullar är lika goda som mammas och ändå hade jag aldrig lagat det till honom. :) Har bättrat mig på den punkten nu!

  4. Fridas kök kl 18:49, den 22 februari 2011

    En klassiker jag aldrig tröttnar på. Du har alla rätta tillbehören också. ;-) Nu är denna veckas matsedel spikad men nästa vecka får det allt bli köttbullar!

  5. Eva kl 19:35, den 22 februari 2011

    Det är lustigt med köttbullar… Alla gillar dem – jag också – men samtidigt tycker jag att det är otroligt bökigt och stökigt att tillverka dem! Jag drar mig alltså för det, så när det äntligen, ca en gång om året, lagas köttbullar här blir det riktig fest. Och alltid använder jag mig av samma recept nämligen ‘Bullens köttbullar’ då vet jag att de blir bra.

  6. Linda - Cupcakefluffan kl 19:51, den 22 februari 2011

    Köttbullar och potatismos är ett säkert kort och himla gott :-)

  7. Linda - Cupcakefluffan kl 20:29, den 22 februari 2011

    Nu har jag bakat Carls valnötsbröd, himla gott :-) http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2011/02/valnotsbrod.html

  8. Therese kl 20:48, den 22 februari 2011

    Inlagda gurkor är en storfavorit hos oss! Köttbullar också för den delen.

  9. Emma kl 21:20, den 22 februari 2011

    Åh, skönt att kunna vara lite motvals:)
    Har aldrig fattade det där me lingon till mat, men resten köper jag!

  10. Sannas Goda kl 21:25, den 22 februari 2011

    mat när den är som bäst!

  11. Anne-lie- Inspiration kl 21:36, den 22 februari 2011

    Ibland gör jag köttbullar med broccoli i…väldigt gott och ger en lite mer fylligare och kansek mer vuxen smak.

  12. Sofie / Mumsfillibaba kl 21:42, den 22 februari 2011

    Oj, så gott! De där gurkorna låter som mammas pressgurka. Det vattnas i munnen. Lingon är ett måste till köttbullar och mos. Kokta morötter var dock ett tag sedan.

  13. anna kl 22:50, den 22 februari 2011

    Åå vad hungrig jag blir! Jag kanske tar en sväng förbi ditt jobb nästa gång.. Men hela potatisar ska det va :)

  14. Hilda kl 10:12, den 23 februari 2011

    Åh va gott! När nästa csn ramlar in så blir det nog till att fira med en sådan lyxmåltid!

  15. PernillaElmquist kl 13:57, den 23 februari 2011

    Satt just och funderade ut meny till kvällens hungriga tonåringar och hittade ditt köttbullerecept. Självklart! Mammas köttbullar får det bli i kväll. Är dessutom en fanatisk pressgurka-älskare!

  16. tina kl 14:46, den 23 februari 2011

    Jimmie: Japp!

    Niklas: Tack!

    Hanna: Hehe :-D

    Frida: Hurra!

    Eva: Härligt med köttbullsfest! Kanske dags snart?

    Linda: Kul med brödet, ska spanas in!

    Therese: Jag ska bättra mig på gurkfronten, det är ju gott till mycket!

    Emma: :-O Din tok! Jag ska avgudar lingon! I (fläsk-)pannkaka, i sallad, mmm!

    Sanna: Ja faktiskt!

    Anne-lie: Nämen vad annorlunda, det måste jag testa. Finhackar du ner broccoli i smeten, eller?

    Sofie: Jag kunde inte motstå dom färggranna morötterna i grönsaksdisken. Fint!

    Anna: Mina är godare…

    Hilda: Äter du gröt såhär i slutet av månaden? Du får snedda över gatan och äta med oss vetja! :-)

    Pernilla: Fint det! :-D

  17. Jennie kl 12:36, den 24 februari 2011

    Åhhh köttbullar med lingonsylt, kan det bli bättre :)
    Måste bara bli middagsmat nån dag :) Och inlagd gurka, precis som min farmor med gjorde :)

  18. tina kl 17:40, den 24 februari 2011

    Jennie: Farmors-gurka, helt enkelt! :-)

  19. Anne-lie- Inspiration kl 14:47, den 25 februari 2011

    nej jag mixar dem. Lägger ut receptet på köttbullarna i veckan som kommer..:-)

  20. tina kl 08:38, den 26 februari 2011

    Anne-lie: Då ska jag hålla utkik!

  21. Maten på kollot | pickipicki kl 17:45, den 28 juli 2012

    [...] i kantarellsås med örtstekta grönsaker Gör en köttbullssmet enligt det här receptet. Forma och stek köttbullar. Koka kantarellsås (dela 4 dl kantareller och fräs i smör, salt och [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen