Räk- och chiligryta i gissa-porslinet

den 18 februari 2011, kl 18:16

Här kommer ännu en omgång av leken gissa-fredags-porslinet. Ser ni vad det är? Om inte, så gråt inga tårar över det. Koncentrera er istället på innehållet i tallriken. Receptet jag fick i ett mail (tack Johanna!) visade sig vara något alldeles extra. En förtrollande god räk- och chiligryta, pyntad med raita. Det här är mat som är en riktigt bra start på helgen, det känner jag i hela kroppen. Av den anledningen, lyd ett gott råd vetja och bokmärk det här receptet!

Räk- och chiligryta
1 gul lök
1 knippa salladslök
1 vitlöksklyfta
2,5 cm färsk finhackad ingefära
1-2 pepparfrukter
1 röd paprika
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin (kan uteslutas)
1,5 tsk röd currypasta
2 burkar krossade tomater
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 knippa färsk koriander
500 g skalade räkor
salt och vitpeppar
pynt: färsk koriander

Skiva lök, hacka paprika,  finhacka vitlök, ingefära och pepparfrukter. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, paprika, vitlök, ingefära och pepparfrukt på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddor och currypasta, rör i någon minut. Blanda i tomater och vatten, låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 min. Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar. Krydda ev mer. Servera med raita. Rör ihop 2,5 deciliter matyoghurt med 0,5 fint tärnad gurka, 0,25 fint tärnad morot, 0,5 fint hackad rödlök, 1 fint tärnad tomat, 0,5 tsk malen spiskummin, 0,5 tsk paprikapulver, 1 msk hackad, färsk koriander, salt och peppar.

Räk- och chiligrytan är för 4, och är Johannas variant av ett recept ur boken Våra bästa GI-recept.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen