Nu gissar vi igen!

den 11 februari 2011, kl 16:52


Vad-är-det-här 1

Vad-är-det-här 2

Nu gissar vi igen, ätbart och inte porslin den här gången. Jag har just längtat mig bort bland foton från Finland i somras, och hittade ett par bilder på temat märkliga-bär-och-liknande. Ledtråd: inte omoget. Den som gissar rätt*2 först, får en liten överraskning i brevlådan.

Uppdaterat! Det ska erkännas att jag blev imponerad när rätt svar ramlade in inom en halvtimme. Gillar att ha er kunskap inom räckhåll, det är ju fantastiskt! Skriver inte de rätta svaren här, om det är någon som fortfarande vill gissa. Ni andra kan läsa min kommentar med rätta svar i kommentarsfältet nedan.

Skriv ut inlägg

En ljuvlig löksoppa

den , kl 09:09

Jorå, det är soppa där under brödet. En förtrollande god löksoppa dessutom, om du frågar mig. Frågar du Carl så var han inte lika generös vid poängutdelningen igår kväll. Himla snåljåp! Efter att jag förklarat att lök tillhör bland det nyttigaste man kan äta så blev han något mer välvilligt inställd till soppan. Nåja, desto mer löksoppa till mig. Brödet är från något av alla surdegsbrödsprojekt. Men, tro nu för all del inte att du måste börja baka surdegsbröd för att kunna laga den här soppan. Gratinera den med vilket gott bröd som helst, och kom ihåg när du njuter av soppan, att lök är hälsokost med stort H.

Charlottas grevégratinerade löksoppa
5-6 st gula lökar
1 l vatten
smör
2 msk kalvfond
(2 dl vitt vin)
3 lagerblad
en gnutta socker
salt och svartpeppar
torkad timjan
torkad oregano
4 skivor bröd
lagrad grevé, riven

Halvera löken och skiva den. Fräs löken i smör i en kastrull och strö över lite socker. Tillsätt vatten, vin och buljong, låt koka upp. Lägg i lagerblad och de torkade kryddorna, låt sjuda i 20 minuter under lock. Häll upp soppan i portionsskålar, halvera bröden och lägg över soppan. Toppa med riven ost. Gratinera i ung 5 minuter i 225 grader, servera på en gång.

Receptet på löksoppan är så gott som copy-paste från bästa Charlotta på Matrepubliken, och en del av veckomatsedelns tema copycat.
Vin står förresten inom parentes av den enkla anledningen att något sådant inte fanns att tillgå i det röda köket. Men det blev gott ändå, och det blir det säkert med vin också.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen