Carls bästa bröd hittills!
Nu är Carls inskolningsperiod i Helenas surdegsbrödsskola över. Jag föreslår att det är dags för e-x-a-m-e-n-s-p-r-o-v och tar tillfället i akt att önska mig ett rågbröd med torkad frukt. Vilken fullträff, brödet blev verkligen fruktansvärt gott! Därför ids jag inte ändra hans egenpåhittade rubrik till inlägget. Det är knappast första gången rubrikerna går i denna stil, när det är han som lagt in redigerade foton i mina utkast. Men jag tror banne mig att det är första gången som hans rubrik faktiskt får stå kvar.
Carls rågbröd med
torkad frukt, 2 st
Fördeg:
100 g rågsurdeg
200 g vatten
250 g rågmjöl
Deg:
35 g jäst
500 g vatten
400 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl special
30 g honung
25 g salt
250 g aprikoser
100 g russin
Rör samman fördegen, knåda den i 10 minuter och låt stå täckt med plastfolie i 8-12 timmar i rumstemperatur. Lös sedan upp jästen i ljummet vatten. Rör ihop alla ingredienser utom saltet, aprikoser och russin och knåda degen i 10 minuter. Häll i salt, aprikoser och russin och knåda i ytterligare 5 minuter. Täck degen med plast och låt den jäsa i 1,5 timme. Häll sedan över degen i två stycken smorda formar och låt bröden jäsa i ytterligare en timme. Grädda i 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 180-200 grader och grädda i 40-45 minuter till. Stjälp upp bröden på galler.
Publicerad i bröd, Carl-är-genial, rågbröd, surdeg | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg