Finnes: ett gäng bonusinlägg
Jag såg just att jag har 88 utkast till inlägg här på picki. Inlägg som av en eller annan anledning har förblivit opublicerade. Ibland blev maten bra, men inte fotot. Ibland tvärtom. Eller så har det helt enkelt bara inte blivit av, och sen har tiden runnit iväg. I vissa inlägg finns foton som jag såhär i efterhand inte förstår vad jag hade tänkt skriva om (för exempel, se foto ovan). Någon tyckte att jag gott kunde autopublicera ett inlägg om dagen och checka ut på semester i smyg, men det är ju snudd på diskvalificeringsvaring på det. De flesta av inläggen kommer med andra ord förbli opublicerade, men något bonusinlägg kan jag bjuda på. Var med och välj vetja!
Är det här tillräckligt lila resp rosa?
Apropå förra veckans regnbågstema så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. Rödvinsrisotto är trots namnet mer lila än röd, och nog blev lammbogen rosastekt alltid. Är det godkänt Frida? Gott var det hursomhelst. Nästa gång steker jag benfri bogstek hel i ugnen, jag tror på snäppet vassare resultat. Ni får ha lite överseende med mig på köttfronten, det var inte länge sedan vi var vegetarianer på hel respektive halvtid här hemma. Men jag lär mig, och jag gillart!
Rödvinsrisotto
1 gul lök
2 msk smör
4 dl avorioris
2 dl rött vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
svartpeppar och salt
Finhacka löken och fräs den mjuk på medelvärme. Tillsätt ris och fräs tills riset är blankt. Tillsätt vinet och låt koka in. Värm buljongen och häll ett par dl över riset i omgångar. När riset är klart, gärna med lite kärna kvar i mitten, rör ner parmesan. Servera risotton med lammbog och en sked sås vid sidan om (crème fraichê, pressad vitlök, rivet citronskal och svartpeppar). Recept för 4 personer.
Stekt lammbog
Stek lamm i smör på medelhög värme, salta och peppra (sänk värmen om smöret blir brunt). Stek i cirka 2 minuter per sida om skivorna är 1,5 cm tjocka. Lägg sedan på locket och efterstek lammet i cirka 10 minuter. Alternativt: salta, peppra och stek en benfri bogstek i stekpanna. Ugnsstek den färdig i 175 grader till en innertemperatur på 64-65 grader (tar en knapp halvtimme). Låt köttet vila i 5 min innan det skärs upp.