Är det här tillräckligt lila resp rosa?
Apropå förra veckans regnbågstema så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. Rödvinsrisotto är trots namnet mer lila än röd, och nog blev lammbogen rosastekt alltid. Är det godkänt Frida? Gott var det hursomhelst. Nästa gång steker jag benfri bogstek hel i ugnen, jag tror på snäppet vassare resultat. Ni får ha lite överseende med mig på köttfronten, det var inte länge sedan vi var vegetarianer på hel respektive halvtid här hemma. Men jag lär mig, och jag gillart!
Rödvinsrisotto
1 gul lök
2 msk smör
4 dl avorioris
2 dl rött vin
1 liter grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
svartpeppar och salt
Finhacka löken och fräs den mjuk på medelvärme. Tillsätt ris och fräs tills riset är blankt. Tillsätt vinet och låt koka in. Värm buljongen och häll ett par dl över riset i omgångar. När riset är klart, gärna med lite kärna kvar i mitten, rör ner parmesan. Servera risotton med lammbog och en sked sås vid sidan om (crème fraichê, pressad vitlök, rivet citronskal och svartpeppar). Recept för 4 personer.
Stekt lammbog
Stek lamm i smör på medelhög värme, salta och peppra (sänk värmen om smöret blir brunt). Stek i cirka 2 minuter per sida om skivorna är 1,5 cm tjocka. Lägg sedan på locket och efterstek lammet i cirka 10 minuter. Alternativt: salta, peppra och stek en benfri bogstek i stekpanna. Ugnsstek den färdig i 175 grader till en innertemperatur på 64-65 grader (tar en knapp halvtimme). Låt köttet vila i 5 min innan det skärs upp.
8 kommentarer till “Är det här tillräckligt lila resp rosa?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
En perfekt lunch! Önskar bara få den serverad.
Absolut godkänt! Lamm är dessutom mitt favoritkött!
Vad fint och GOTT det ser ut! Skont att du fick godkant :)
Ser gått ut!
Mmmm, lamm är ju så gott. Köpte på mig två fina lammstekar i helgen som gick. Blir att tillaga dom på lördag tror jag :-)
MMCakeDesign: :-)
Frida: Vilken tur för mig!
Hanna: Japp, verkligen!
Helena: Det var det med!
Martina: Gott!
Igar blev d denna rodvinsrisotto men med vitlokskyckling till middag. Maste ju pa nat satt bli av med rodvinet som anvandes till kottgryta for ett tag sen, men som ingen sen vill dricka upp. Riktigt riktigt gott blev d :)
Isflingan: Fint att det blev gott! Själv tycker jag att rödvinsrisotto får en lite läskig färg, så det äter vi inte så ofta. Kanske dags nu igen?