Mat i regnbågens alla färger?

den 23 januari 2011, kl 19:29

Först visste jag inte vad-i-hela-världen som skulle hamna på nästa veckas matsedel. Passande nog utmanar Frida mig strax därpå, att nästa vecka laga mat i regnbågens alla färger (som enligt utmaningens färgskala är: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett). Nämen ojdå! Det är fullt möjligt att det inte blev särskilt mycket lättare att komma på maträtter, men helt klart blev det tusen gånger roligare. Indigo och violett avrundar jag till lila respektive rosa, för någon måtta får det ju ändå vara. Men, lila är fortfarande ett problem. Hjälper ni mig? Vi har till lördag på oss att komma på något bra.

Veckomatsedel – vecka 4
Mån
Rödbetsbiffar (har någon ett bra recept?) i pitabröd, vitlökssås
Tis En orange pumpasoppa med indisk smak
Ons Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto
Tor En snabb grön pastarätt
Fre Vinkokta blå(!)musslor och hembakat bröd
Lör Något lila?
Sön En chockrosa rödbetspesto

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Mat i regnbågens alla färger?”

  1. Elin kl 19:39, den 23 januari 2011

    Ett potatismos på blå kongo kanske kan räknas som lila? Eller det kanske blir det om man tillsätter lite rödbetor eller annat rött?

  2. Linda kl 19:45, den 23 januari 2011

    Slänger in rödkål, som trots namnet har färgen lila – i alla fall i mina ögon, men röstar för Elins blåkongo-mos, potatismos är ju bland det godaste :-)

  3. Linda - Cupcakefluffan kl 19:56, den 23 januari 2011

    Jag tänkte också genast på blå kongo när du ville ha en lila rätt, då blir det ju himla festligt potatismos :-)

  4. Kajsa kl 20:00, den 23 januari 2011

    Blåbärssmutti!

  5. Johanna kl 20:08, den 23 januari 2011

    Nu är jag lite tjatig http://www.pickipicki.se/2011/01/surdegspizza-med-rodbeta-och-getost/#comments , men denna rödkålssallad är lila (och god). Hyvla 1/2 rödkål, massera ihop med 1 tsk salt, 1 msk vinäger, 1 pressad klyfta vitlök, 1 tsk riven ingefära och 1 msk olja.

  6. Mårtenssons kök kl 20:20, den 23 januari 2011

    Kanske lite hemgjord glass till efterrätt? Med hallon och blåbär hamnar man så nära lila man kan komma.
    Godd luck!

  7. frida kl 20:42, den 23 januari 2011

    Hurra! Du är på!

  8. tina kl 21:19, den 23 januari 2011

    Elin: Smart idé!

    Linda: Det har ju rätt i att rödkål är lila. Lilakål!

    Linda: Jag har faktiskt aldrig ätit Blå Kongo. Men rosa potatis däremot: http://www.pickipicki.se/2010/08/att-bli-charmad-av-en-cerise-potatis/, http://www.pickipicki.se/2010/10/rasastekt-potatis/

    Kajsa: Hurra för smotti!

    Johanna: Jajustja, bra att du påminner. Den ska provas vid tillfälle, tack!

    Mårtenssons kök: För att inte tala om vilken färg händerna/tungan får efter att man plockat/ätit blåbär! Haha!

    Frida: Hurra!

  9. Therese kl 21:45, den 23 januari 2011

    Rödkålslaw räknas som lila mat tycker jag. Eller nåt med aubergine kanske.

  10. Plommonet kl 22:33, den 23 januari 2011

    Det finns ju lila blomkål! Jag har en kompis som gjorde en väldigt enkel blomkålssoppa, fast på lila blomkål –> lila soppa! Check it out! :)
    http://livskraften.blogspot.com/2010/08/lila-ar-fargen-just-nu.html

  11. Tant Grön kl 22:39, den 23 januari 2011

    Åh ”Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto” lät jättespännande. Jag älskar Halloumi!

  12. tina kl 22:42, den 23 januari 2011

    Therese: Åh, ingen lila nyans är så vacker som aubergine!

    Plommonet: :-O Jag blir alldeles stum, har aldrig sett något liknande!!

    Tant Grön: Jag återkommer med receptet! Tant Grön förresten, du matchar ju veckan! :-)

  13. Maja Atterstig kl 23:04, den 23 januari 2011

    Recept på Rödbetsbiffar. Jodå, jag vill minnas att jag gjorde ett gäng förra veckan. Ska bara komma ihåg vad det var i… Hmmm
    Nåt sånt här tror jag:
    Grovt rivna rödbetor, finhackad lök, grovt riven morot, moasade svarta eller vita stora bönor, ägg, lite mjöl, salt o peppar, ost (jag hade en bit lagrad cheddar som låg o skräpade så jag tog den men annars är fetaost gott till), persilja, lite citron brukar va bra i det mesta.
    Det händer att det åker ner ett gäng kapris och lite äpple också när jag gör rödbetsbiffar. Det är gott.
    Ja det är en skiss i alla fall. Lycka till med lagandet, vad det än blir!

  14. Emmy kl 23:22, den 23 januari 2011

    Lila blomkål åt vi för ett tag sedan. Var dock lite mesigare än vanlig blomkål.
    Ja, eller något med rödkål som flera nämnt. En lila kålpudding kanske om man vill ”laga” något.

  15. Plommonet kl 10:24, den 24 januari 2011

    Jag VET! Jag blev helt till mig också, den är verkligen knall-lila! Dessutom är den jättegod också, för jag kan inte tänka mig att färgen ger en annan smak än vit blomkål. :P Jag rekommenderar att ha surdegsbröd till, det är en hit (och det tycks du ju ha gott om i ditt röda kök numera. ;))!

  16. tina kl 19:30, den 24 januari 2011

    Maja: Mmmm med fetaost i rödbetsbiffar!

    Emmy: Haha, en lila kålpudding vet jag inte om jag TÖRS laga. Till halloween kanske! :-)

    Plommonet: Mmm, allt som man får äta surdegsbröd till är gott!

  17. anna kl 22:02, den 24 januari 2011

    vilken fin bild!

  18. tina kl 22:51, den 24 januari 2011

    Javisst, hemma hos Joje och Helena finns det alltid tjusiga dukar att välja bland i linneskåpet!

  19. Mikkan kl 14:29, den 26 januari 2011

    Hoppas att du fått fatt på ett fint recept på rödbetsbiffar, annars har jag och Gitto eminenta variationer på temat!

    http://njutmaten.blogspot.com/2010/09/mat-som-minner-om-sommaren.html
    och
    http://gittosmat.taffel.se/2010/07/31/fenomenala-rodbetsbiffar/

  20. tina kl 20:12, den 26 januari 2011

    Mikkan: Bokmärker bägge recepten, tack!

  21. Är det här tillräckligt lila resp rosa? | pickipicki kl 10:01, den 1 februari 2011

    [...] förra veckans regnbågstema så slog jag ihop lördagens lila färg och söndagens rosa, till en gemensam middag. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen