Surdegspizza med rödbeta och getost
Jobbhelg, oförtjänt förkyld, tentaplugg upp över öronen, skolkris och ett släng andnöd. Det är tur att det finns någon som tar över i det röda köket när jag inte kommer ihåg att andas. I torsdags gjorde han det dessutom med ett stort plus i kanten. Hör på det här: kalljäst pizzadeg på surdeg, toppad med penslad olivolja, tunt hyvlad rödbeta och generöst med getost. Gräddad på bakstenen. Och som en extra bonus, lite ringlad honung över pizzan vid servering, tillsammans med en näve ruccola. Årets första 10-poängare, redan! Bästa Carl, vill du gifta dig med mig och bli min hemmafru?
Martins pizzadeg, 4 st
50 g vetsurdeg
10 g olivolja
130 g vatten
5 g jäst
250 g vetemjöl special
5 g salt
Lös upp jästen i vatten, blanda med vetesurdegen och olivolja. Tillsätt mjöl och salt och knåda på ett bakbord. Låt degen kalljäsa i 4 – 6 timmar. Receptet är från surdegs-Martins fina bok Surdegsbröd.
Rödbeta och getostpizza
Kavla ut degen tunt. Pensla med olivolja eller pesto. Lägg på tunt hyvad rödbeta och smulad getost. Grädda i 250 grader tills pizzan har fin färg. Toppa med lite svartpeppar, ev smulad rosmarin, lite ringlad honung och en näve ruccola.
26 kommentarer till “Surdegspizza med rödbeta och getost”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Heja Tina, jag sitter också med tentaplugg upp över öronen? Är det första tentan på läkarlinjen? Humanbiologi och kemi? Själv sitter jag med huvudets och halsens anatomi och neuroanatomi, skall ha muntlig examen om en vecka. Inte roligt. Kämpa på och njut av att ha en bra hemmakarl så länge, själv lever jag på storkok och samma mat i fem dagar.
Håller tummarna
Carl kommer nog få mer än ett frieri om han ska fortsätta så här ;-)
Får jag komma på bröllopet? Please ;)
Härligt att ni hjälps åt i köket! För det är ju så kärleken funkar, det är ett givande och tagande. Jag har inte vågat mig på surdeg, men blir så sugen när du bloggar om alla goda recept ni får till. Kanske skulle prova i alla fall… Alla säger ju att det är så gott. :-)
Ja, jag har i ärlighetens namn varit lite oroligt över vad som legat bakom pickis uppdateringstakt. Plugga lugnt och krya på dig!
Och Carl kom ihåg att tacka ja till frieriet här på pickipicki!
Det där ser ju FANTASTISKT ut! Och jag som just undrade vad jag skulle göra med de överblivna rödbetorna. Och getosten i frysen. Nu måste jag bara springa hem och sätta en ny surdeg så den är redo för veckans fredagspizza! Min ”hemmaman” är tyvärr på resande fot i en hel månad så jag får hålla ställningarna själv.
Ser underbart gott ut! Krya på dig :-)!
Tack Tina för din fina kommentar hos oss, det värmer enormt ska du veta.
Hoppas du får en fin vecka,
Kram Anki och Håkan
Så gott, har också använt det receptet på surdegspizzabotten, himla gott och pizzan blir så kanon när man gör den på en baksten
Wow!! Du är lyckligt lottad!! Vilken pizza!!! Låter ju sjukt gott!!
Gulle! Det klart att jag vill! :-)
Paula: Termin 2, fysiologi så att det räcker till. Tack för pepp, lycka till med ditt pluggande! Och hurra för storkok! :-)
Emmy: Det tror jag det!
Helena: På ett villkor, att du kommer i klänningen med 13 meter tyll! ;-)
Frida: Jag röstar för surdegsbrödsstart!
Johanna: Vad blev det för mat i torsdags??
Lotta: Jag vill också äta pizzan på fredag igen!
Foodelicious: Tack!
Mårtenssons kök: Många kramar från Uppsala
Linda: Gött!
Sofie: Japp! :-)
Carl: <3
klart han vill!
(ps. skulle svara på twitter men det fick inte riktigt plats… pga ett litet snuckigt syskonbarn som kom i morse har jag åkt till skåne för några dagar, men så fort jag och min kära jag-är-pilot-och-har-dumma-scheman-vän har enats om ett datum så kommer jag upp i det rödaste rappet! ds.)
Bara om jag får vara brudtärna!
Pizzadeg med vetesur och durum kan också funka.
http://www.martinbakar.se/2010/09/durumpizza.html
Hälsar Martin
/martinbakar.se
Hurra!!! Han sa JA!!!
Charlotta: Fint, det blir toppen! Grattis till tårtbiten!
Anna: Du snubblar så illa….
Martin: Tack för tips! :-)
Lisa: :-P
I torsdags bjöd jag på bulgur med en currygryta. Smaksättningen till grytan tog jag från http://www.pickipicki.se/2009/10/en-varmande-pumpasoppa-att-langta-efter/ men istället för pumpa hade vi i quornfärs, rotselleri, broccoli och purjolök. Istället för kokosmjölk (allergi) tog vi havregrädde. Det blev helt ok, inte lika gott som soppan dock. Och så åt vi världen mest beroendeframkallande sallad (från Kokkonst för den självläkande människan): 1/2 rödkålshuvud strimlat med osthyvel, blanda i 1 tsk salt, 1 msk vinäger, 1 pressad vitlöksklyfta och 1/2 tsk färskriven ingefära. Knåda med händerna tills mjukt. Ringa över 1 msk kallpressad rapsolja.
Du ska se mitt blåmärke!
Johanna: Det låter toppengott! Och ett bra tips, om någon med allergi-mot-det-mesta skulle komma på besök här någon gång. ;-)
Anna: Kan tänka mig…
Rödbetor, getost och honung! Mums! Måste nog sätta en vetesur så jag kan baka godare pizza men har fått för mig att det är svårt. Fast om man inte försöker så blir det inget alls.
Lena: Nix, och man får inte ge upp heller. Vi har haft några surdegsdippar innan vi (uhm, Carl) kom på ett finfint spår! :-)
[...] vet att jag har inlett 2011 med att getostchocka er, men ni som inte gillar getost kan pusta ut nu. Jag känner på mig att det här blir det sista [...]
[...] Pizza – surdeg som pizzagrund går jag igång på rejält och tänker mig att göra i helgen. Pain de Martin skriver ingående om sina erfarenheter och Picki picki om surdegspizza med rödbetor och getost. [...]
[...] på pizzadeg Vi måttar sällan ingredienserna i pizzadegen, men två bra recept är; Martins surdegsbotten Leilas [...]