En skördepizza att tycka om

den 28 augusti 2011, kl 12:00

För att fira att jag i år äntligen kom iväg på Botaniska trädgårdens växt- och odlardag bakade vi skördepizza i lördags kväll. Fyra sorters marknadsfyndade rödbetor hamnade på pizzan, tillsammans med zucchini och getost. Jag vet att jag ofta byter pizzafavoriter, men om jag säger att det delades ut 10 poäng i det röda köket igår så förstår ni att den här är riktigt ruskigt god. Vad som är knepet? Att skiva rödbetorna respektive zucchinin så tunt det bara är möjligt. Getosten däremot, ju tjockare skivor desto bättre. Det var för övrigt en fin dag på Botaniska, billiga växter, äppelsortsbestämning och odlartävling. Jag köpte vaniljgräs av en ljuvlig kvinna vid ståndet med köksväxtperenner. Hon pratade i ett och delade med sig av så många fina tips och recept att jag helst hade köpt med mig hela henne hem. Men så kan man ju inte göra (tack-och-lov), och fyra färgglada rödbetor är inte så dumt det heller.

Skördepizza
Arbeta ihop pizzadegen och låt jäsa. Gör en tomatsås enligt konstens alla regler (ni vet, goda tomater, låt puttra länge, mixa slät osv). Skala färska rödbetor och skiva riktigt tunt. Likaså med zucchini, tunna skivor ska det vara. Kavla ut tunna pizzabottnar. Bred ut ett tunt lager tomatsås, toppa med zucchini, getost och tjocka skivor getost. Grädda på baksten, eller plåt med bakplåtspapper, 250 grader tills botten är knaprig och pizzan har fått fin färg). Pynta med färsk timjan och flingsalt.

Recept på pizzadeg
Vi måttar sällan ingredienserna i pizzadegen, men två bra recept är;
Martins surdegsbotten
Leilas pizzadeg

Botaniska trädgården, Uppsala
Botans dag och odlartävling


Fyra ggr rödbeta; Forno, Bulls blood, Chioggia och  Albina Verdena

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “En skördepizza att tycka om”

  1. Charlotte kl 12:16, den 28 augusti 2011

    Det är riktigt härligt med obesprutade grönsaker, blir mycket godare också! Pizzan ser hur god ut som helst :)

  2. Ann-Louise kl 12:37, den 28 augusti 2011

    Vilka fina pålägg! Jag är så sugen på att köpa en mandolin och din pizza gör min ännu mer övertygad om att jag behöver en…

  3. lina kl 12:54, den 28 augusti 2011

    Den ser verkligen fin ut (och god förstås)!

  4. Johanna kl 13:16, den 28 augusti 2011

    Det låter riktigt gott! Rotfrukter på pizza är faktiskt gott fick jag lära mig i somras. Friden ute på Österlen som jag tror att du har skrivit om har en med morot, palsternacka, rökt kyckling och pepparrotskräm. Den var inte lika färgglad som din skapelse, men väldigt god ändå :D

  5. Matilda kl 13:31, den 28 augusti 2011

    Det där låter VERKLIGEN gott! Måste testa det någon gång, men om man inte hittar fyra sorters rödbetor, så kan man väl använda vanlig? :)

  6. anna kl 16:14, den 28 augusti 2011

    Ser mycket gott ut! Längtar till tisdag!

  7. Fröken Dill kl 16:53, den 28 augusti 2011

    Åååååå, jag som planerat en tur till Uppsala, men blev kvar hemma istället. TYPISKT!
    Låter underbart gott.

  8. Viktoria kl 17:55, den 28 augusti 2011

    Det ser smaskens ut! Och vilket fint väder ni har.

  9. Emmelie kl 19:14, den 28 augusti 2011

    Ser väldigt gott ut! Getost och rödbetor passar som handen i handsken!

  10. tina kl 19:40, den 28 augusti 2011

    Charlotte: Ja, det är så mycket roligare att handla på marknad!

    Ann-Louise: Jag har också tänkt mandolintanken många gånger, men har inte kommit längre än så.

    Lina: Supergod, jag lovar!

    Johanna: Åh fina Friden. Pizzan var god, men utsikten är inte jämförbar överhuvudtaget.

    Matilda: Jag lovar! :-D

    Anna: Då ska vi dansa kalvdans!

    Fröken Dill: Va! Hade du tänkt komma hit utan att meddela mig? Skärpning!

    Viktoria: Igår var det finfint väder, vi gick på marknad, solade och badade (sommarens sista bad?). Imorse vaknade vi av hällregn!

    Emmelie: Ja verkligen!

  11. sofie mumsfillibaba kl 20:55, den 28 augusti 2011

    Härligt med inspirerande människor! Rödbetor är ju inte bara gott. Snyggt oxå!!

  12. Alexandra - kärlek på tallrik kl 21:18, den 29 augusti 2011

    nej men åh! Vilken bra idé att lägga rödbetorna på pizza, det låter fantastiskt! Väldigt dekorativt också =)

  13. tina kl 22:31, den 29 augusti 2011

    Sofie: Ja, man blir så glad (av bägge dera!). :-)

    Alexandra: Testa, gott är det!

  14. MÅ Gott kl 17:40, den 3 september 2011

    Pizzan ser hur god ut som helst! Jag ska göra pizza imorgon så det är inte omöjligt att jag lägger på lite rödbetor också!

  15. tina kl 20:13, den 3 september 2011

    Må gott: Åh, den som ändå fick söndagspizza!

  16. Ordning och reda igen | pickipicki kl 17:26, den 25 augusti 2013

    [...] och tårta Lördag som i sommarens sista dag och som i sista-sommar-grillen Söndagspizza – skördepizza med rödbeta, zucchini och getost Publicerad i veckomatsedel, veckoplan | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  17. Isflingan kl 21:31, den 29 september 2013

    Skördepizza passar perfekt när hösten verkligen kommit för att stanna. Att laga saker i ugnen gör ju hela lght varm och mysig. Att pizzan därutöver var supergod är ju ännu ett stort plus ;)

  18. tina kl 21:37, den 29 september 2013

    Isflingan: Jag vill också äta skördepizza!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen