En skördepizza att tycka om
För att fira att jag i år äntligen kom iväg på Botaniska trädgårdens växt- och odlardag bakade vi skördepizza i lördags kväll. Fyra sorters marknadsfyndade rödbetor hamnade på pizzan, tillsammans med zucchini och getost. Jag vet att jag ofta byter pizzafavoriter, men om jag säger att det delades ut 10 poäng i det röda köket igår så förstår ni att den här är riktigt ruskigt god. Vad som är knepet? Att skiva rödbetorna respektive zucchinin så tunt det bara är möjligt. Getosten däremot, ju tjockare skivor desto bättre. Det var för övrigt en fin dag på Botaniska, billiga växter, äppelsortsbestämning och odlartävling. Jag köpte vaniljgräs av en ljuvlig kvinna vid ståndet med köksväxtperenner. Hon pratade i ett och delade med sig av så många fina tips och recept att jag helst hade köpt med mig hela henne hem. Men så kan man ju inte göra (tack-och-lov), och fyra färgglada rödbetor är inte så dumt det heller.
Skördepizza
Arbeta ihop pizzadegen och låt jäsa. Gör en tomatsås enligt konstens alla regler (ni vet, goda tomater, låt puttra länge, mixa slät osv). Skala färska rödbetor och skiva riktigt tunt. Likaså med zucchini, tunna skivor ska det vara. Kavla ut tunna pizzabottnar. Bred ut ett tunt lager tomatsås, toppa med zucchini, getost och tjocka skivor getost. Grädda på baksten, eller plåt med bakplåtspapper, 250 grader tills botten är knaprig och pizzan har fått fin färg). Pynta med färsk timjan och flingsalt.
Recept på pizzadeg
Vi måttar sällan ingredienserna i pizzadegen, men två bra recept är;
Martins surdegsbotten
Leilas pizzadeg
Botaniska trädgården, Uppsala
Botans dag och odlartävling
Fyra ggr rödbeta; Forno, Bulls blood, Chioggia och Albina Verdena
18 kommentarer till “En skördepizza att tycka om”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det är riktigt härligt med obesprutade grönsaker, blir mycket godare också! Pizzan ser hur god ut som helst :)
Vilka fina pålägg! Jag är så sugen på att köpa en mandolin och din pizza gör min ännu mer övertygad om att jag behöver en…
Den ser verkligen fin ut (och god förstås)!
Det låter riktigt gott! Rotfrukter på pizza är faktiskt gott fick jag lära mig i somras. Friden ute på Österlen som jag tror att du har skrivit om har en med morot, palsternacka, rökt kyckling och pepparrotskräm. Den var inte lika färgglad som din skapelse, men väldigt god ändå :D
Det där låter VERKLIGEN gott! Måste testa det någon gång, men om man inte hittar fyra sorters rödbetor, så kan man väl använda vanlig? :)
Ser mycket gott ut! Längtar till tisdag!
Åååååå, jag som planerat en tur till Uppsala, men blev kvar hemma istället. TYPISKT!
Låter underbart gott.
Det ser smaskens ut! Och vilket fint väder ni har.
Ser väldigt gott ut! Getost och rödbetor passar som handen i handsken!
Charlotte: Ja, det är så mycket roligare att handla på marknad!
Ann-Louise: Jag har också tänkt mandolintanken många gånger, men har inte kommit längre än så.
Lina: Supergod, jag lovar!
Johanna: Åh fina Friden. Pizzan var god, men utsikten är inte jämförbar överhuvudtaget.
Matilda: Jag lovar! :-D
Anna: Då ska vi dansa kalvdans!
Fröken Dill: Va! Hade du tänkt komma hit utan att meddela mig? Skärpning!
Viktoria: Igår var det finfint väder, vi gick på marknad, solade och badade (sommarens sista bad?). Imorse vaknade vi av hällregn!
Emmelie: Ja verkligen!
Härligt med inspirerande människor! Rödbetor är ju inte bara gott. Snyggt oxå!!
nej men åh! Vilken bra idé att lägga rödbetorna på pizza, det låter fantastiskt! Väldigt dekorativt också =)
Sofie: Ja, man blir så glad (av bägge dera!). :-)
Alexandra: Testa, gott är det!
Pizzan ser hur god ut som helst! Jag ska göra pizza imorgon så det är inte omöjligt att jag lägger på lite rödbetor också!
Må gott: Åh, den som ändå fick söndagspizza!
[...] och tårta Lördag som i sommarens sista dag och som i sista-sommar-grillen Söndagspizza – skördepizza med rödbeta, zucchini och getost Publicerad i veckomatsedel, veckoplan | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
Skördepizza passar perfekt när hösten verkligen kommit för att stanna. Att laga saker i ugnen gör ju hela lght varm och mysig. Att pizzan därutöver var supergod är ju ännu ett stort plus ;)
Isflingan: Jag vill också äta skördepizza!