Kalasgoda blåbärsbullar
Kombinationen blåbär och bullar är en favorit hos mig. Nybakade bullar – finns det något godare fikabröd? Blåbär – finns det något bättre bär? Jag menar det, då behöver man inte vara ett geni för att förstå att just blåbärsbullar är något alldeles extra. Och när vi talar blåbärsbullar så måste regeln ju-mer-desto-bättre nämnas. Regeln som gäller i många sammanhang, inte minst vad gäller bär. Det här är egentligen inte ett undantag, men man bör åtminstone ha i åtanke att om man är ohämmat generös med blåbären, så kan det vara idé att använda bullpapper om ni liksom jag inte brukar gör det i vanliga fall. För jag vill helt enkelt inte att ni ska bli osams med mina favoritbullar, om ni nu skulle råka spilla på finklänningen.
Blåbärsbullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1-1,5 dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
runt 1,5 l vetemjöl
Inuti:
2-3 msk smör
2-3 msk vaniljsocker (urskrapad-vaniljstång-i-liten-burk-socker-varianten)
färska blåbär
Ovanpå:
1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i två lika stora delar. Knåda varje deg och kavla ut respektive degbit på ett mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över blåbär och vaniljsocker. Rulla ihop och dela i lika stora bitar (bulldegen räcker till ungefär 40 bullar). Lägg på plåt med bakplåtspapper, eller i bullformar. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg. Grädda i 250 grader tills bullarna fått fin färg, ungefär 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Hej degen!
Ojdå degen!
Hejdå degen, hej bullar!