Kalasgoda blåbärsbullar
Kombinationen blåbär och bullar är en favorit hos mig. Nybakade bullar – finns det något godare fikabröd? Blåbär – finns det något bättre bär? Jag menar det, då behöver man inte vara ett geni för att förstå att just blåbärsbullar är något alldeles extra. Och när vi talar blåbärsbullar så måste regeln ju-mer-desto-bättre nämnas. Regeln som gäller i många sammanhang, inte minst vad gäller bär. Det här är egentligen inte ett undantag, men man bör åtminstone ha i åtanke att om man är ohämmat generös med blåbären, så kan det vara idé att använda bullpapper om ni liksom jag inte brukar gör det i vanliga fall. För jag vill helt enkelt inte att ni ska bli osams med mina favoritbullar, om ni nu skulle råka spilla på finklänningen.
Blåbärsbullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1-1,5 dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
runt 1,5 l vetemjöl
Inuti:
2-3 msk smör
2-3 msk vaniljsocker (urskrapad-vaniljstång-i-liten-burk-socker-varianten)
färska blåbär
Ovanpå:
1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i två lika stora delar. Knåda varje deg och kavla ut respektive degbit på ett mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över blåbär och vaniljsocker. Rulla ihop och dela i lika stora bitar (bulldegen räcker till ungefär 40 bullar). Lägg på plåt med bakplåtspapper, eller i bullformar. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg. Grädda i 250 grader tills bullarna fått fin färg, ungefär 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Hej degen!
Ojdå degen!
Hejdå degen, hej bullar!
18 kommentarer till “Kalasgoda blåbärsbullar”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Men hej bullar, kom till mamma!
Blåbärsbullar är galet gott, nästan godare än kanelbullar. Vilken tur att jag kikade in på din blogg, skall göra dessa i helgen. Mums!
Trevlig helg!
Länge leve blåbärsbullarna! :D
Så gott!! men oj, vad mycket blåbär det kan bli överallt när man bakar dem. Har nog bara använt frysta blåbär som tinar och sipprar lite vätska. Men gott!!
yummie! vi har så extremt dåligt med blåbär här i skogarna vilket är väldigt irriterande. jag är van vid att frossa i blåbär så här års, och nu får man jobba stenhårt för att fylla minsta hink.
Låter jättegott, men blåbären är nog nästan slut i våra skogar. Ja, man kan ju förstås köpa på torget, men roligare är det ju att plocka själv. Får bli att prova nästa år eller så lagar jag med frysta. :)
Jag älskar dina bilder, speciellt den när ett blåbär smugit sig in och dina handavtryck syns tydligt – sött! Och blåbärsbullar är ju aldrig fel heller =D
Blåbärsbullar måste ju bara vara galet gott. Trots att jag sagt att jag inte ska ge mig på bullbak igen (lyckas aldrig…) så lockar dina blåbärsbullar till ett nytt försök.
ser supermumsigt ut
Så härligt! Här plockar jag blåbär så stora så man kan tro att de emigrerat från USA. Det får helt klart bli ett bullbak när jag kommit hem till köket igen!
Moma: :-D
Charlotte: Hoppas att det smakade!
Ann-Louise: Nja, så länge levde inte bullarna. På något märkligt vis var de borta snabbare än snabbast. ;-)
Sofie: Utekök har sina fördelar!
Frida: Vad trist! Ja, det talades ju om ett dåligt blåbärsår, men jag har haft turen med många och fina blåbär när jag plockat.
Matilda: Ja, både roligare och godare att plocka själv!
Alexandra: Planen var att göra blåbärshänderna, alltså avtrycken, med blåbär som blåa naglar. Men det såg hemskt spöklikt ut! :-D
Emmy: Ja, för nytt försök!
Linda: :-)
Lotta: Hurra för finfina blåbär! :-D
Har nu plockat blåbär, men ännu inte hunnit baka.
Hälsar fröken Dill
Fröken Dill: Härligt, grattis till skörden!
Vilka finbullar!!
Vi har överfyllt med blåbär här i våra skogar.Har fått över 6kg blåbär på bara 2 ggr blåbärsplock :D
http://www.smulansbakblogg.blogspot.com
Mvh Simone
Hanna: :-)
Simone: OJ, vilken lyckoskörd! Lyllos, lyllos er!
I går bakade jag dessa.Fick ett ryck och dina bilder gjorde mig så sugen.delade med mig till jobbet och alla sa tummen upp.Tyckte de var okej,skulle lagt lite mer socker.
Vet du,jag rivde mandelmassa också och dessa blev kanongoda.
Tack för receptet,länkar då jag skriver receptet hos mig
Mvh Simone
[...] på att fylla nästa sats bullar med något annat än kanel; pickipicki har skrivit om både blåbärsbullar och bullar fyllda med lemon curd och jordgubbar nyligen… Och visst är väl mandel väldigt [...]