Att bli charmad av en cerise potatis

den 28 augusti 2010, kl 08:19

När pappan kommer hem från en demonstrationsodling av potatis i Abbarp (Habo), och har med sig flera sorter för provsmak, är det svårt att inte bli på gott humör. För att inte tala om vilken humörhöjare det är att snegla ner i en av kassarna och upptäcka knallrosa potatisar! Jag har aldrig sett något liknande i potatisväg. En cerise potatis med namnet Cerisa, det är ju mitt-i-prick! Cerisa är för den som är potatisintresserad en tidig färskpotatis. Potatisen är rödskalig med gult kött och har lång knölform. En fast kokande delikatesspotatis. Men, oavsett om man tillhör de potatisintresserade eller inte, så går denna charmiga och rosa knöl ej att motså. Och riktigt god var den ju också.

Ugnsbakad rosa potatis
Dela större potatisar på längden, låt de mindre vara hela. Lägg på en plåt, ringla över oliv-eller rapsolja och strö över generöst med flingsalt. Ugnsbaka i 225 grader tills potatisarna är mjuka, ungefär 30 minuter.

Senapspanerad fläskytterfilé

Den ugnsbakade potatisen serverade vi tillsammans med senapspanerad fläskytterfilé (ugnsbakad i 200 grader till en innertemperatur på 70 grader), samt smörstekta kantareller och bondbönor.


Ugnsbakad potatis, senapspanerad fläskytterfilé och smörstekta
bonbönor och kantareller

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Att bli charmad av en cerise potatis”

  1. Plommonet kl 09:01, den 28 augusti 2010

    Mormor och morfar hade också satt lite nya sorter i sitt land och jag fick med mig några hem. De har sorligt nog blivit lite bortglömda, men nu blev jag vrålsugen på ugnsrostad potatis, så det får det minsann bli idag! Nu har jag kanske ingen rosa potatis… men mina är sådär små och pyttesmå så man knappt vill äta upp dem för att de är så söta! :)

  2. Anna B kl 09:15, den 28 augusti 2010

    Å vilka finisar! Jag sörjer alltid lite i smyg över att den perfekta röda färgen inte kan få vara oförändrad efter kokning/stekning.

  3. Martina kl 09:51, den 28 augusti 2010

    Vilka härliga potatisar, den färgen kan man ju inte motstå.

  4. Erika/Erka Perka kl 10:24, den 28 augusti 2010

    Wow! Vilken färg! Jag använde en gång röda potatisar (minns inte vilken sort) i en potatissallad. vad jag vill minnas är att de behöll färgen bra och det blev väldigt fint i salladen.

  5. Matpolisen kl 12:32, den 28 augusti 2010

    Fina potatisar. Jag är en riktig potatisälskare. (OK, jag är förtjust i nästan all mat ska väl erkännas). Själv publicerade jag nyligen ett recept på Khus Khus Aloo som ju är potatisbaserad, men den kräver kanske en något mjöligare potatis, fast man kan ju alltid experimentera lite. Några Cerisa kanske inte vore helt fel…

  6. Erika - Bakglädje kl 14:31, den 28 augusti 2010

    Vilka läckra potatisar. :-)

  7. Linda - Cupcakesfluffan kl 16:24, den 28 augusti 2010

    Vilka härliga potatisar, kul att få prova något nytt

  8. Camilla kl 20:42, den 28 augusti 2010

    Men mums! Vilka fina potatisar! Härlig rubrik på inlägget också. :)

  9. Josefina kl 21:47, den 28 augusti 2010

    SENAPSPANERAD. mmmmmmm.

  10. tina kl 09:39, den 29 augusti 2010

    Plommonet: Små potatisar är dom bästa, helt klart! :-)

    Anna B: Ja, eller att dom inte var knallrosa inuti! :-D Fast jag tycker dom var fina efter ugn också!

    Martina: Nix!

    Erika: Smart, kan tänka mig att det passar fint med lite färg i potatissalladen.

    Matpolisen: Jag spanade in ditt recept, vad gott det låter!

    Erika: Ja!

    Camilla: :-)

    Josefina: Hihi!

  11. Rosa mat (och smulor) efterlyses! at pickipicki kl 23:22, den 22 oktober 2010

    [...] en rosa veckomatsedel här på pickipicki. Det blir grejer det! Jag tänker lax, jag tänker på den rosa potatisen, men sen då? Hjälp mig klura ut riktigt bra rosa maträtter, och häng med på en rosa [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen