Vad är det där geléprovet egentligen?

den 11 augusti 2010, kl 17:36



För den som har svarta (eller för den delen röda) vinbär i överflöd passar det utmärkt att koka gelé att njuta av senare i höst eller vinter. Ljuvligt gott och ett smart sätt att spara en liten koncentrerad smak av sommaren till mörkare tider. En burk hemkokt gelé brukar dessutom vara en uppskattat gå-bort-present. När jag kokade svartvinbärsgelé för första gången för ett par år sedan kunde jag dock inte för mitt liv förstå vad det var för geléprov det talades om i vart och vartannat recept, men nu vet jag.

Geléprovet
När du vill veta om saften till gelén kokat tillräckligt länge, gör ett geléprov genom att hälla en sked saft på en tallrik. Dra fingret genom saften, om saften stannar kvar på varsin sida om där-du-drog-fingret så har den kokat tillräckligt länge (se bild ovan).

Recept på svartvinbärsgelé hittar du här.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen