Faster Annika gör comeback på picki

den 25 februari 2011, kl 08:02

Nämen titta vad jag hittade i utkast-arkivet! Faster Annikas citronpaj med maräng. Hur har jag kunnat undanhålla er denna? För om det är något jag är svag för i efterrättssammanhang, så är det just citronpaj. Apropå faster Annika så har hon handskrivna receptsamlingar med sina favoritrecept. Det är en fröjd att få bläddra i dessa från pärm till pärm och följa med på en resa i tiden genom recepten som blivit hennes och familjens favoriter. Lite som en äldre upplaga av matbloggandet, och sådant gillar ju jag som bekant.

Faster Annikas citronpaj
med maräng

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100-125 g smör
3 msk vatten

Citronkräm:
3 dl vatten
1,5 dl socker
6 msk majsenamjöl
saft och skal från 1,5-2 citroner
3 äggulor
1 msk smör

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker

Pajbotten: arbeta ihop degen och låt den vila kallt i 1 timme. Tryck ut i pajform, pickipicka (!) skalet. Grädda i 20 min i 225 grader.

Citronkräm: blanda vatten, socker, majsenamjöl och pressad citron i en kastrull. Obs! Använd inte stålvisp! Koka upp under omrörnining och låt koka ett par minuter. Tillsätt äggulorna och låt krämen sjuda upp under omrörning. Blanda i rivet citronskal och smör. Låt krämen svlana och bred därefter ut krämen i det kalla pajskalet.

Maräng: Vispa vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret och bred marängen över citronkrämen. Grädda pajen i ca 10 min i 150 grader.

Mer citron i efterrätt
Citronkladdkaka

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen