Mat i kvadrat
Jag har en förkärlek för att plocka på mig receptbroschyrer i mataffärerna, det är inget annat än en ren reflex. Högen med broschyrer växer därför stadigt, och mäts numera i decimeter och inte centimeter. Jag brukar kalla det för en imponerande samling, men Carl är dessvärre inte lika imponerad över vad jag fyller vår bokhylla med. Det senaste numret från Coop har visat sig vara en riktig guldgruva med inspiration. Det lär med andra ord dröja innan just det numret hamnar i receptbroschyrshögen. Alltid något. Två av recepten hamnade i veckans matsedel.
Veckomatsedel vecka 5
Mån Fritatta med paprika och olivsallad
Tis Spagetti och köttfärssås
Ons Pasta på sicilianskt vis
Tor Zucchinistubbar med röda linser och matvete
Fre Rödvinsrisotto och lamm
Lör Kyckling på indiskt vis
Sön Fiskgratäng
Gissa porslinet!
I fredags var jag kung i På spåret. Geografi är jag visserligen usel på, men att pricka in frukter och porslin, det är min melodi. Då fotot från lördagens fira-farmors-födelsedags-kalas ser ut som ovan, så tänkte jag utmana er i samma anda. Vet ni vad det är för porslin? (Ni som var med på samma kalas har givetvis gssningsförbud). Systerns mandeltårta var för övrigt mäktig, men ljuvligt god.
Mandeltårta
Marängbotten:
5 äggvitor
1,5 dl socker
250 g malen mandel
Smörkräm:
5 äggulor
1,5 dl socker
1 dl mjölk
175 g smör
rostad flagad mandel
Vispa äggvitor till hårt skum, rör ner socker och vispa ytterligare några minuter tills smeten är hård och blank. Vänd ner mald mandel. Grädda två rundlar, en i taget i 175 g i ca 22 min. Vänd genast upp de nygräddade mandelbottnarna på bakplåtspapper och låt svalna på galler. Gör smörkrämen såhär: lägg äggulor, socker och mjölk i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills smeten tjocknar, rör hela tiden. När den tjocknat, ställ krämen åt sidan och svalna av något. Rör sedan ner smöret och svalna och stelna i kylskåp. Bred smörkräm mellan och ovanpå marängbottnarna, dekorera med rostad flagad mandel. Serveras med lättvispad grädde.
Publicerad i farmor, födelsedag, porslin, tårta, tävling | Kommentarer (18) Skriv ut inläggBästa kvittenmarmeladen
Det här är bästa marmeladen någonsin, Minas mammas kvittenmarmelad med hela kardemummakärnor i. Jag har genom åren försökt återskapa marmeladen ett flertal gånger, men aldrig lyckats. Vid det senaste försöket blev marmeladen förvisso god, men inte det minsta röd. Mycket märkligt. Tillsammans med årets julklappsburk marmelad fick jag veta att knepet för en röd marmelad är att koka den med locket på. Kan det verkligen vara möjligt? Det låter som trolleri, men är värt ett försök. Vad har ni för er i köket i helgen?
Helgfrukost deluxe
Scones med marmelad, och en töm-frysen-på-bär-smotti är för övrigt bästa helgfrukosten.
En fräsch och färgglad kycklingwok!
Jag avviker från veckomatsedeln och bjussar på en fredagswok! Dagens färg må vara blå, och särskilt blå är ju inte denna rätt. Men, vid en närmare titt i pannan så rymmer den resterande av regnbågens färger. Visst måste det vara kompensation nog? Och för att toppa det färgglada lite till, så är maten dessutom både snabblagat och förtrollande god. Jag ger er fredag, varsågoda.
Kycklingwok med nudlar
och röd curry
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 rödlök
1 broccolihuvud
en liten bit savoykål
ett par centimeter färsk ingefära
3 tsk röd currypasta
0,5 lime
1 burk kokosmjölk
salt och peppar
250 g nudlar
Strimla kycklingen. Dela morötter i tunna stavar, broccolin i mindre bitar, rödlöken i båtar och strimla savoykålen. Stek kycklingen i lite rapsolja tillsammans med currypastan. Salta och peppra. När kycklingen börjar bli genomstekt. Tillsätt grönsaker (lägg i savoykålen först mot slutet) och färsk ingefära, stek några minuter till. Häll över kokosmjölk och låt puttra en liten stund. Smaka av med saft från lime och eventuellt mer currypasta, salt och peppar. Vänd ner kokta nudlar innan servering. Receptet räcker till 4 portioner.
Kycklingwok på färgglatt vis, smaklig spis
Tina <3 ätbara presenter
Godmorgon! Är ni vakna? Starta P4 Uppland vetja! Jag har fått stekosförbud i studion, så idag ägnar jag mig istället åt att pyssla ihop ätbara presenter. Garanterat stekosfritt med andra ord. En favorit bland ätbara presenter är att varva torra ingredienser till goda kakor i en glasburk, och hänga receptet runt om. Det brukar gå hem. Apropå ätbara presenter förresten! Ni vet väl att jag alltid önskar mig andras favoritrecept när jag fyller år? Om ni visste vad många fina recept jag fått genom åren. Vilka är dina bästa ätbara-presenter-erfarenheter?
En knallgul onsdag!
Efter en orange tisdag, kommer givetvis en knallgul onsdag. Åtminstone när temat på veckomatsedeln är regnbågens färger. Av bland annat en bortglömd påse saffran lagade C en gul risotto, och till det halloumipanerad kycklingfilé. Själv bidrog jag inte nämnvärt till matlagningen. Men jag åt, var glad och så delade jag ut 7 poäng.
Halloumipanerad kyckling
4 kycklingfiléer
100 g halloumi
2 ägg
2 msk mjöl
1 msk ströbröd
Riv halloumin fint, blanda med uppvispat ägg, mjöl, ströbröd, salt och peppar. Vänd filéerna i smeten, stek tills de har fått en fin yta. Stek sedan klart filéerna i ugnen i 175 grader (till en innertemperatur på 70 grader). Servera med saffransrisotto.
Receptet på saffransrisotto hittar du här.
Mer knallgula tips?
Saffranscouscous med stekta grönsaker och ångkokt fisk
En färgsprakande paella
Saffranspannkaka
Citronkladdkaka
Orange är mina favoritsoppors färg
Nyponsoppa
Morotssoppa med smak av fetaost och timjan
En indisk pumpasoppa med butternut squash
(På Fridas initiativ går veckomatsedeln i ett färgglatt tema. Dagens färg är orange, och ikväll äter vi soppa nr 3 till middag)
Publicerad i färgglatt, orange mat | Kommentarer (9) Skriv ut inläggJag är ett geni!
Ibland är jag så slug att jag slår mig själv med häpnad. I höstas ruinerade jag mig på surdegsbröd från finbageriet, medan så gott som samtliga brödprojekt i eget regi gick i stöpet. Men jag vet ju att Carl, till skillnad från mig, är en fena på att följa recept. Ett gäng presenter senare (surdegar, brödkorgar och tjusiga brödböcker) så föll han slutligen pladask ner i brödbakargropen. Man kan säga att det var välinvesterade presenter, nuförtiden finns ingen som helst anledning att besöka finbageriet för brödinköp. Jag sparar med andra ord pengar varje dag jag passerar (eller tjänar, som kvällstidningarna skulle ha sagt). Slug var ordet, men säg inget till Carl är ni snälla.
Surdegsbröd med nakenhavre
Grundreceptet är Helenas, och ni hittar det här, men:
1) Baka brödet på fullkornsvetemjöl special, istället för vetemjöl special
2) Minska 150 g havregryn till 100 g havregryn
3) Lägg till 50 g hela nakenhavrekorn