Faster Annika gör comeback på picki
Nämen titta vad jag hittade i utkast-arkivet! Faster Annikas citronpaj med maräng. Hur har jag kunnat undanhålla er denna? För om det är något jag är svag för i efterrättssammanhang, så är det just citronpaj. Apropå faster Annika så har hon handskrivna receptsamlingar med sina favoritrecept. Det är en fröjd att få bläddra i dessa från pärm till pärm och följa med på en resa i tiden genom recepten som blivit hennes och familjens favoriter. Lite som en äldre upplaga av matbloggandet, och sådant gillar ju jag som bekant.
Faster Annikas citronpaj
med maräng
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100-125 g smör
3 msk vatten
Citronkräm:
3 dl vatten
1,5 dl socker
6 msk majsenamjöl
saft och skal från 1,5-2 citroner
3 äggulor
1 msk smör
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Pajbotten: arbeta ihop degen och låt den vila kallt i 1 timme. Tryck ut i pajform, pickipicka (!) skalet. Grädda i 20 min i 225 grader.
Citronkräm: blanda vatten, socker, majsenamjöl och pressad citron i en kastrull. Obs! Använd inte stålvisp! Koka upp under omrörnining och låt koka ett par minuter. Tillsätt äggulorna och låt krämen sjuda upp under omrörning. Blanda i rivet citronskal och smör. Låt krämen svlana och bred därefter ut krämen i det kalla pajskalet.
Maräng: Vispa vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret och bred marängen över citronkrämen. Grädda pajen i ca 10 min i 150 grader.
Mer citron i efterrätt
Citronkladdkaka
18 kommentarer till “Faster Annika gör comeback på picki”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh vad gott!
Jag gjorde för ett halvår sedan en citronmarängpaj som blev något av det mest misslyckade jag varit med om. Receptet lät bra, men citronfyllningen (som inte skulle kokas) stelnade aldrig så hela pajen blev en enda ”kladdpaj”. Jag tappade lusten helt för citronmarängpaj… Ditt recept ser ju mer lovande ut, men efter att ha läst om din citronkladdkaka (låter mumsig!) ska jag testa den innan jag ger mig på pajen.
citronmarängpaj är löjligt gott. påminner mig om sommaren dessutom, och just nu blir jag glad för minsta lilla tecken!
Jag gjorde en liknande paj förra sommaren och det kan ha varit bland det godaste jag ätit!
Mums! Nu blev jag sugen på att göra min Limepaj igen! :)
Citronpaj med maräng är något av det godaste som finns!
Hur gott som helst!!
Jag brukar inte vara nå mycket för citron i bakverk men citronmarängpaj det är galet gott :) !!
Så mumsigt, måste bara baka en citronpaj snarast :-)
Citron, jippi, älskar citron (som bekant kanske) och allt som har med citroner att göra! Låter himla gott.
Något annat som vi oxå gillar skarpt är gamla receptgömmor, vi har ju vår egen lilla gröna låda här hemma som vi hittar så makalöst mycket gott i.
Ha en härlig helg!
Citron marängpaj är så härligt syrligt god.
Citron är bland det bästa jag vet, det är så god smaksättning i både mat och bak! Sån där paj är så himmelskt gott! Ha en himla fin helg! :)
Mums : ) hälsningar Sofia
Anna: Ja, du borde ju veta.
Eva: Du får helt enkelt skriva båda på att-göra-listan, så att du får ett finare minne av citronmarängpajen om inte annat. :-)
Charlotta: Ja, verkligen!
Mikaela: Vilket påminner mig om din limepaj jag lagade i somras, kusin till den här pajen, och god den med! :-)
Tina N: Limepaj är också gott! Gör du med eller utan maräng?
Helena: :-D
Hanna: Japp!
Sandra: Jag är mycket för citron, i allt!
Linda: Ja, det måste du nog, nu när du säger det. ;-)
Mårtenssons kök: JA! Er skattkista, var rädd om den!!
Jimmie: Så sant!
Rebecka: :-) Ha en finfin helg du med!
Sofia: Mums!
Med maräng och man gör allt på en gång och in i ugnen en kort stund. Återkommer med det! :)
Tina N: Kul, jag ska hålla utkik! :-)
Haha jag gillar pickipicka skalet. :)
Yasemin: Jag med!! :-D