Carls bästa bröd hittills!

den 9 februari 2011, kl 09:10

Nu är Carls inskolningsperiod i Helenas surdegsbrödsskola över. Jag föreslår att det är dags för e-x-a-m-e-n-s-p-r-o-v och tar tillfället i akt att önska mig ett rågbröd med torkad frukt. Vilken fullträff, brödet blev verkligen fruktansvärt gott! Därför ids jag inte ändra hans egenpåhittade rubrik till inlägget. Det är knappast första gången rubrikerna går i denna stil, när det är han som lagt in redigerade foton i mina utkast. Men jag tror banne mig att det är första gången som hans rubrik faktiskt får stå kvar.

Carls rågbröd med
torkad frukt, 2 st
Fördeg:
100 g rågsurdeg
200 g vatten
250 g rågmjöl

Deg:
35 g jäst
500 g vatten
400 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl special
30 g honung
25 g salt
250 g aprikoser
100 g russin

Rör samman fördegen, knåda den i 10 minuter och låt stå täckt med plastfolie i 8-12 timmar i rumstemperatur. Lös sedan upp jästen i ljummet vatten. Rör ihop alla ingredienser utom saltet, aprikoser och russin och knåda degen i 10 minuter. Häll i salt, aprikoser och russin och knåda i ytterligare 5 minuter. Täck degen med plast och låt den jäsa i 1,5 timme. Häll sedan över degen i två stycken smorda formar och låt bröden jäsa i ytterligare en timme. Grädda i 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 180-200 grader och grädda i 40-45 minuter till. Stjälp upp bröden på galler.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Carls bästa bröd hittills!”

  1. Erika - Bakglädje kl 10:31, den 9 februari 2011

    Det låter riktigt gott. Jag var inte så mycket för frukt i bröd förut men nu har jag lärt mig tycka om det. :-)

  2. frida kl 10:35, den 9 februari 2011

    Det låter som ett bröd precis i min smak, måste snarast bakas!

  3. Hanna kl 11:22, den 9 februari 2011

    Vilken bagare du har! Jag ar lite petig med frukt i brod och kakor, men sjalva brodet hade jag garna smakat pa!

  4. Charlottes matblogg kl 11:36, den 9 februari 2011

    Det här brödet ser riktigt gott ut! Det är riktigt gott med aprikoser i bröd!

  5. Helena kl 12:36, den 9 februari 2011

    *blundar*
    Men om ett dygn är tentaskrället avklarat och då kan jag få baka bröd!

  6. Mårtenssons kök kl 17:03, den 9 februari 2011

    Vilken lyx med egen bagare i köket, verkar som han klarade av sitt examensprov med bravur!

  7. tina kl 17:36, den 9 februari 2011

    Erika: Samma här!

    Frida: :-)

    Hanna: Men pillat ur frukten? Fusk!

    Charlotte: Japp!

    Helena: Hehe, ska jag porta dig från picki tills dess?

    Mårtenssons kök: Stora A!

  8. Plommonet kl 17:46, den 9 februari 2011

    Åh, jag är också barnsligt förtjust i rågbröd och bröd med frukt i. Kombinerar man de två är det stor risk att jag sätter i mig större delen av det som ställs fram på bordet. Nu måste jag sätta en rågsurdeg bara för att se om det där brödet är så bra som du säger! Finns det en baksten i det röda köket förresten? :)

  9. tina kl 18:30, den 9 februari 2011

    Plommonet: Vi spontanköpte en bakstek på en sommarsemester för ett par år sen. Den följde med runt halva Sverige. Jag tror att det är som tack för den resan som stenen ger oss ljuvliga pizzor och härliga bröd. ;-) Har du en baksten?

    Håller med om att brödet är svårt att sluta äta. Nu har jag ätit brödet till frukost, mellis och efterrätt i två dagar.

  10. Linda - Cupcakefluffan kl 19:40, den 9 februari 2011

    Rågbröd är himla gott det, fast jag har ännu inte lärt mig tycka om att ha russin och torkad frukt i :-), däremot älskar jag när det är nötter och frön i istället

  11. tina kl 08:36, den 10 februari 2011

    Linda: Helst både och! :-)

  12. Plommonet kl 11:26, den 10 februari 2011

    Det är så man ska göra alltså, ta med stenen på en resa först så den blir välvilligt inställd till att ligga på samma plats sen. Det hade jag nog inte räknat ut själv. ;P
    Nej, det finns ingen baksten i mitt kök än… men jag har jobbat extra under januari, så när den lönen trillar in ska det nog bli ändring på det. Då ska jag också är rågbröd till lunch, mellis och frukost några dagar. :)

  13. tina kl 13:07, den 10 februari 2011

    Plommonet: En bra investering det kan jag lova! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen