Carls bästa bröd hittills!
Nu är Carls inskolningsperiod i Helenas surdegsbrödsskola över. Jag föreslår att det är dags för e-x-a-m-e-n-s-p-r-o-v och tar tillfället i akt att önska mig ett rågbröd med torkad frukt. Vilken fullträff, brödet blev verkligen fruktansvärt gott! Därför ids jag inte ändra hans egenpåhittade rubrik till inlägget. Det är knappast första gången rubrikerna går i denna stil, när det är han som lagt in redigerade foton i mina utkast. Men jag tror banne mig att det är första gången som hans rubrik faktiskt får stå kvar.
Carls rågbröd med
torkad frukt, 2 st
Fördeg:
100 g rågsurdeg
200 g vatten
250 g rågmjöl
Deg:
35 g jäst
500 g vatten
400 g grahamsmjöl
50 g vetemjöl special
30 g honung
25 g salt
250 g aprikoser
100 g russin
Rör samman fördegen, knåda den i 10 minuter och låt stå täckt med plastfolie i 8-12 timmar i rumstemperatur. Lös sedan upp jästen i ljummet vatten. Rör ihop alla ingredienser utom saltet, aprikoser och russin och knåda degen i 10 minuter. Häll i salt, aprikoser och russin och knåda i ytterligare 5 minuter. Täck degen med plast och låt den jäsa i 1,5 timme. Häll sedan över degen i två stycken smorda formar och låt bröden jäsa i ytterligare en timme. Grädda i 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 180-200 grader och grädda i 40-45 minuter till. Stjälp upp bröden på galler.
Publicerad i bröd, Carl-är-genial, rågbröd, surdeg | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg13 kommentarer till “Carls bästa bröd hittills!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det låter riktigt gott. Jag var inte så mycket för frukt i bröd förut men nu har jag lärt mig tycka om det. :-)
Det låter som ett bröd precis i min smak, måste snarast bakas!
Vilken bagare du har! Jag ar lite petig med frukt i brod och kakor, men sjalva brodet hade jag garna smakat pa!
Det här brödet ser riktigt gott ut! Det är riktigt gott med aprikoser i bröd!
*blundar*
Men om ett dygn är tentaskrället avklarat och då kan jag få baka bröd!
Vilken lyx med egen bagare i köket, verkar som han klarade av sitt examensprov med bravur!
Erika: Samma här!
Frida: :-)
Hanna: Men pillat ur frukten? Fusk!
Charlotte: Japp!
Helena: Hehe, ska jag porta dig från picki tills dess?
Mårtenssons kök: Stora A!
Åh, jag är också barnsligt förtjust i rågbröd och bröd med frukt i. Kombinerar man de två är det stor risk att jag sätter i mig större delen av det som ställs fram på bordet. Nu måste jag sätta en rågsurdeg bara för att se om det där brödet är så bra som du säger! Finns det en baksten i det röda köket förresten? :)
Plommonet: Vi spontanköpte en bakstek på en sommarsemester för ett par år sen. Den följde med runt halva Sverige. Jag tror att det är som tack för den resan som stenen ger oss ljuvliga pizzor och härliga bröd. ;-) Har du en baksten?
Håller med om att brödet är svårt att sluta äta. Nu har jag ätit brödet till frukost, mellis och efterrätt i två dagar.
Rågbröd är himla gott det, fast jag har ännu inte lärt mig tycka om att ha russin och torkad frukt i :-), däremot älskar jag när det är nötter och frön i istället
Linda: Helst både och! :-)
Det är så man ska göra alltså, ta med stenen på en resa först så den blir välvilligt inställd till att ligga på samma plats sen. Det hade jag nog inte räknat ut själv. ;P
Nej, det finns ingen baksten i mitt kök än… men jag har jobbat extra under januari, så när den lönen trillar in ska det nog bli ändring på det. Då ska jag också är rågbröd till lunch, mellis och frukost några dagar. :)
Plommonet: En bra investering det kan jag lova! :-)