Räk- och chiligryta i gissa-porslinet

den 18 februari 2011, kl 18:16

Här kommer ännu en omgång av leken gissa-fredags-porslinet. Ser ni vad det är? Om inte, så gråt inga tårar över det. Koncentrera er istället på innehållet i tallriken. Receptet jag fick i ett mail (tack Johanna!) visade sig vara något alldeles extra. En förtrollande god räk- och chiligryta, pyntad med raita. Det här är mat som är en riktigt bra start på helgen, det känner jag i hela kroppen. Av den anledningen, lyd ett gott råd vetja och bokmärk det här receptet!

Räk- och chiligryta
1 gul lök
1 knippa salladslök
1 vitlöksklyfta
2,5 cm färsk finhackad ingefära
1-2 pepparfrukter
1 röd paprika
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin (kan uteslutas)
1,5 tsk röd currypasta
2 burkar krossade tomater
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
1 knippa färsk koriander
500 g skalade räkor
salt och vitpeppar
pynt: färsk koriander

Skiva lök, hacka paprika,  finhacka vitlök, ingefära och pepparfrukter. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, paprika, vitlök, ingefära och pepparfrukt på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddor och currypasta, rör i någon minut. Blanda i tomater och vatten, låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 min. Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar. Krydda ev mer. Servera med raita. Rör ihop 2,5 deciliter matyoghurt med 0,5 fint tärnad gurka, 0,25 fint tärnad morot, 0,5 fint hackad rödlök, 1 fint tärnad tomat, 0,5 tsk malen spiskummin, 0,5 tsk paprikapulver, 1 msk hackad, färsk koriander, salt och peppar.

Räk- och chiligrytan är för 4, och är Johannas variant av ett recept ur boken Våra bästa GI-recept.

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Räk- och chiligryta i gissa-porslinet”

  1. Matilda kl 19:36, den 18 februari 2011

    Låter gott! Men jag tycker inte såå mycket om chili i maten, så kan man lämna bort det?

  2. frida kl 19:43, den 18 februari 2011

    okej, får bli med på nästa veckomeny!

  3. anna kl 19:51, den 18 februari 2011

    Underbart god, kan jag lova!

  4. tina kl 20:02, den 18 februari 2011

    Matilda: Absolut inte. Nä, skämtåsido, såklart man kan. Men lite synd på så god soppa. Ta lite mindre kanske? Det här är en smakrik soppa, men det brinner inte munnen av den, jag lovar!

    Frida: Mycket bra, jag gillar att du gör som jag säger! :-D

    Anna: Jag håller med!

  5. tina kl 20:02, den 18 februari 2011

    Anna: Du vet att du kan länka till din blogg va? ;-)

  6. Linda - Cupcakefluffan kl 20:28, den 18 februari 2011

    Vilken härlig soppa, undra om man kan byta ut räkorna mot något annat

  7. Mårtenssons kök kl 21:28, den 18 februari 2011

    Så glad jag blev när jag såg (kan uteslutas) efter spiskummin, det går inte alls hem i vårt kök! Som tur är går allt annat i grytan hem alldeles utmärkt, speciellt chilin -Håkan jublar, som vanligt-. Bokmärkt var ordet!

    Provade potatissoppan med citron i veckan, herrejisses så god den var!

    Hoppas du får en bra helg,
    Anki o Håkan

  8. Yasemin kl 22:26, den 18 februari 2011

    Ja det här såg gott ut. Däremot lät det avancerat, men det är väl som allt annat att bara man börjar så har man kommit halvvägs kanske? Vad är det för porslin då? :)

  9. tina kl 08:06, den 19 februari 2011

    Linda: Mja, fiskkuber kanske, och göra en fiskgryta av det hela. Det är säkert gott med kyckling eller en vegetarisk variant med stora vita bönor. Eller så plockar man helt enkelt bara bort räkorna. Det blir ju ingen räk- och chiligryta, men garanterat gott ändå.

    Mårtenssons kök: Jag lät ”spiskummin kan uteslutas” stå kvar, men såklart kan man ju alltid utesluta kryddor man inte gillar. Jag menar, det måste ju bli godare utan en krydda än med en krydda man inte tycker om? Tänker jag. Kul att du gillade potatissoppan, den är verkligen god! Trevlig helg vetja! :-)

    Yasemin: Inte så avancerat, men en del hackande! :-) Ja, vad är det för porslin?

  10. Mian kl 10:00, den 19 februari 2011

    Googlade lite…
    ”Pallas” heter porslinet.
    Fint!!

  11. Hanna kl 11:34, den 19 februari 2011

    Lovar att bokmärka! Ser riktigt gott ut,och jag gillar alla ingredienser. :)

  12. Hanna kl 11:34, den 19 februari 2011

    Blir förresten så avis på din stora porslinssamling. Jag har mycket hemma i Sverige på vinden, men i vår lilla-londonlägenhet finns det bara inte plats. :(

  13. Emmy kl 17:02, den 19 februari 2011

    Det här bokmärker definitivt jag! Helt i min smak.
    Porslin är jag däremot mycket dålig på…

  14. tina kl 18:16, den 19 februari 2011

    Mian: Du googlade rätt. Pallas, Upsala Ekeby :-)

    Hanna: Phu, äntligen någon som gillar alla ingredienserna. Hurra! Apropå porslinet, en anledning att flytta hem någon gång? ;-)

    Emmy: Det gör inget! Kul att du gillar maten!

  15. Lena kl 01:09, den 20 februari 2011

    Åh! Skulle sluka detta direkt och nu om jag hade det framför nosen! Men, vad fasen, är raita? Får nog googla på vad det är!

    Trevlig helg!

  16. Tina kl 07:59, den 20 februari 2011

    Lena: Kall och svalkande yoghurtdressing som ofta serveras till stark indisk mat. Tror att det brukar vara bl.a. mynta i en klassisk raita.

  17. Gissa porslinet vetja! | pickipicki kl 20:30, den 9 juni 2013

    [...] var länge sedan vi lekte gissa fredagsporslinet här inne, men snart får vi nog lov att återuppta det nöjet igen. [...]

  18. Isflingan kl 19:47, den 26 juli 2017

    Trots att det är mitt i sommaren så får man äta chiligryta. Iallafall om det är helt grått och regntungt ute, semestern är slut och man därför vill muntra upp sig med god mat :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen