Svartvinbärsbladssaft var det ju!

den 19 juli 2012, kl 21:13

Det är först när jag ser Ernst koka svartvinbärsbladssaft på teven som jag kommer ihåg vad det egentligen var i den där kastrullen som stod och svalnade i sjön. Svartvinbärsbladssaft med citron kokade vi ju i fjol, efter att ha blivit tipsade om att det är så man kokar saft som smakar fläder utan att behöva använda en endaste fläderblomma. Och nog stämde det tipset alltid. Vi bjöd på saften i vintras och Hilda upprepade gång på gång på gång; är du verkligen säker att det inte är flädersaft? Jag är helt säker, liksom jag är säker på att det här är det bästa tipset till er som missade flädersäsongen.

Svartvinbärsbladssaft
3 l svartvinbärsblad
3 citroner
50 g vinsyra
2 l vatten
1,5 kg socker

Skölj svartvinbärsbladen och lägg i en hink eller stor kastrull tillsammans med skivade citroner och citronsyra. Koka upp vatten och socker och rör ordentligt tills sockret löses upp. Häll vattnet över bladen och rör om ordentligt. Låt stå svalt, gärna under lock men inte inte helt tätslutande, i 3-4 dygn (smaka av tills du är nöjd med smaken).  Sila genom saftduk och häll upp i små plastformar att förvara i frysen. Späd efter behag.


Svartvinbärsbladssaftskastrullen solar sig i utekökets glans

Svartvinbärsbladssaftskastrullen svalkar sig

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Svartvinbärsbladssaft var det ju!”

  1. Matilda kl 21:34, den 19 juli 2012

    Ååh, vad gott! Svartvinbärsbladssaft, det är mums det! Gjorde det förra året och det blev så grymt gott :) Får ta och lag någon flaska i år igen…

  2. Ia kl 22:44, den 19 juli 2012

    Hej!
    Vart tog älgörten vägen :)

    Superhärlig blogg du har!!!
    //Ia

  3. Katarina kl 01:04, den 20 juli 2012

    Låter gott det där :)

  4. Isflingan kl 07:51, den 20 juli 2012

    tänk vilket sammanträffande…mamma sa igår att hon var sugen på att göra svartvinbärsbladsaft o så frågade hon om hon kunde skriva till dig o fråga om ett bra recept :)

  5. Johanna kl 08:12, den 20 juli 2012

    Detta måste ju göras! Går på semester idag så då blir det saftkok! Och vilka härliga bilder! Ha en finfin helg! Kram J

  6. Designing good life - Sarah kl 08:13, den 20 juli 2012

    Nej men det hade jag helt missat, tack för tipset! Måste provas för det är svårt att tro på att det kan smaka fläder.

  7. tina kl 08:32, den 20 juli 2012

    Matilda: Ja gör det vetja. Det är så tacksamt att koka fläder- eller svartvinbärsbladssaft när blommorna/bladen är så snabbplockade! :-)

    Ia: :-) Tack! Älgörtssaften tillverkas efter flädersaftsreceptet: http://www.pickipicki.se/2009/06/antligen-ar-fladerblommorna-har/ Brukar ta några extra blommor eftersom älgörtens blommor är mindre, annarssamma lika.

    Katarina: Japp! :-)

    Isflingan: :-) Hon kanske också såg Ernst?

    Johanna: Då får jag passa på att önska dig en prima semester! Lycka till med saftkoken vetja! :-)

    Sarah: Testa vetja!

  8. karin - trattoria kl 12:55, den 20 juli 2012

    det här ska jag testa! Jag missade flädersäsongen helt och hållet :/

  9. Emma kl 19:12, den 20 juli 2012

    tack tack tack för det här receptet. Nu kan jag safta ännu mer ;) /Emma

  10. Josefina kl 20:30, den 20 juli 2012

    Svartvinbärssaft, rabarbersaft och flädersaft är så gott … Vad fint ni har det!

  11. Amy's piece of cake kl 14:48, den 21 juli 2012

    Får man nog testa….!

  12. Moma kl 17:02, den 21 juli 2012

    HURRA- sommaren är räddad!!

  13. Anna kl 19:59, den 21 juli 2012

    Nice! Var flera år sen jag drack den senast… Hos min mormor går den under namnet Marsalk Mannerheims hälsodryck!

  14. matologi kl 17:28, den 22 juli 2012

    Vilket fantastiskt utekök. Avundsjukan finner inga gränser.

  15. tina kl 19:50, den 22 juli 2012

    Karin: Det är fint att det finns backupplaner!

    Emma: Varsågod vetja!

    Josefina: Sommarkollot är fint!

    Amy: Ja gör det!

    Moma: :-D

    Anna: Haha, vilket fint namn! Det måste jag börja kalla den! :-)

    Matologi: Det är fint, jag längtar!

  16. Ny chans « kominken kl 21:48, den 26 juli 2012

    [...] Pickipicki för receptet. GillaGillaBe the first to like this. [...]

  17. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 22:38, den 27 juli 2012

    Åh, vad gott det låter! Jag läste om svartvinbärsbladsaft någon annanstans också och har tänkt på det sedan dess… Kanske får bli att testa någon dag om det regnar ;-) Underbart utekök du har också!

  18. tina kl 17:37, den 28 juli 2012

    Sonja: :-)

  19. Carina kl 08:01, den 30 juli 2012

    Håller med om att saften är toppen, har kokat den i tre år nu. Tänkte höra med dig om du märkt att skörden av bär blivit sämre pga att bladen plockas av? Jag har nu för andra året fått en rekorddålig skörd av svartvinbär så tanken slog mig att det kanske har ett samband?

  20. tina kl 16:48, den 31 juli 2012

    Carina: Jag förstår din tanke och tror säkert att det kan hänga ihop. Här har vi inte riktigt det problemet då det finns hundra buskar att plocka blad lite här och var ifrån. Jag ska fråga kusinen (hortonom) om vad han tror.

  21. anna kl 18:26, den 1 augusti 2012

    Svartvinbärsblad plockade. Nu ska det här receptet testas :)

  22. tina kl 20:18, den 1 augusti 2012

    Anna: Hurra!

  23. Fråga picki: vinbärsfrossa! | pickipicki kl 08:16, den 13 augusti 2013

    [...] recept som inte är saft eller gelé vetja! Vinbärsrecept på picki Koka vinbärssaft i saftmaja Svartvinbärsbladssaft Svartvinbärsgelé Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen? Vinbärsspecial [...]

  24. Det godaste nånsin! | Kulturchefen kl 23:08, den 12 juni 2014

    [...] hävdade att jag inte kunde misslyckas och de hade rätt. Följde i stort sett receptet från pickipicki – tusen tack! – men proportionerna blev kanske lite annorlunda. Typ en dryg liter [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen