Örtaioli och kall pepparrotssås

den 9 juli 2012, kl 10:15

Igår hade vi såsbattle i det röda köket, då den godaste såsen till lax och potatis i ugn skulle koras. Det var en jämn kamp som höll på att sluta oavgjort, men när det var dags att runda av kvällen viskade ena jurymedlemmen i hallen att Carls örtaioli nog var lite godare ändå. Jag som förvisso var nöjd med min kalla pepparrotssås tror att hon kan ha haft rätt, örtaiolin var snäppet vassare den här gången. Men vad är väl en förlust efter förlängning, en dag när två nya såsfavoriter blev till. Vilken är förresten din vinnarsås till lax?

Kall pepparrotssås med senap
Blanda 2 dl creme fraiche med 4 tsk finriven pepparrot (eller efter behag, smaka av och tänk lite på att den får mer pepparrotssmak ju längre den står), en knapp tsk skånsk senap och lite, lite honung. Smaka av med en liten nypa flingsalt och lite svartpeppar.

Örtaioli
1-2 vitlöksklyftor
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
ett par nypor salt
en nypa svartpeppar
2-3 dl färska örter (dill, basilika, timjan)
1 msk citron

Pressa vitlök ner i en bunke och tillsätt äggulorna, vispa kraftigt (vi använder stavmixerns visp). Tillsätt därefter oljan droppvis under fortsatt kraftig vispning. Lägg örterna i ett glas och klipp med en sax tills örterna är finklippta. Rör ner örterna och citron i aiolin och smaka av med salt och peppar (här kan man mixa lite till för att få fram lite mer färg/smak).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen