Färskpotatis i mitt hjärta

den 7 juni 2012, kl 17:25

Imorse när vi hade tema färskpotatis i P4 Morgon Uppland passade vi på att laga Norrlandstacos. Det är ett prima sätt att låta den allra första svenska potatisen göra entré i fint sällskap. Ett annat bra sätt är att rosta de små färskpotatisarna hela i ugn, på hög värme tillsammans med generösa mängder olja och flingsalt. Sen finklipper man ner hela hushållets utbud av gröna örter, för att man vet att det är det värt.

Örtbakad färskpotatis
1 kg färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandade färsk örter (ex.vis rosmarin, dill, basilka, gräslök)
svartpeppar

Tvätta potatisen. Halvera störra potatisar och låt de små vara hela. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 250 grader i ca 30 min. Blanda potatisen med en liten extra skvätt olja, klipp ner färska örter, toppa med svartpeppar.

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Färskpotatis i mitt hjärta”

  1. Therese kl 20:37, den 7 juni 2012

    I mitt hjärta också!

  2. Sara W kl 21:34, den 7 juni 2012

    Jag gör gärna en liknande rätt, men drar ner på oljan och vänder ner örterna i smält, gärna brynt smör och rör runt bland potatisen när den är klar. Ljuvligt gott! Man måste bara älska färskpotatis!

  3. Josefina kl 23:07, den 7 juni 2012

    Färskpotatis är så gott. Dina med massa örter verkar väldigt goda … Jag gjorde potatissallad på färskpotatis igår (med gräddfil, majonäs, småtomater, gräslök, kapris och rödlök). :)

  4. Katarina kl 02:59, den 8 juni 2012

    Ser så gott ut! Ha en fin fredag!

  5. tina kl 07:34, den 8 juni 2012

    Therese: :-D

    Sara: Brynt smör som är så gott, det måste testas!

    Josefina: Mmm, hurra för hemgjord potatissallad!

    Katarina: :-) Detsamma!

  6. Lina kl 09:21, den 8 juni 2012

    Jo, i mitt hjärta också. Så härligt med färskpotatisen. Längtar redan efter en rejäl surströmmingsklämma med tillbehör som färskpotatis, lök, tomater, gräddfil och dill!

  7. tina kl 09:46, den 8 juni 2012

    Lina: Surströmming! Står fortfarande på min borde-ju-smaka-lista.

  8. Ansibecki kl 11:05, den 8 juni 2012

    Tack för alla fina tips! Nu orkar jag inte vänta på vår egen potatis. Det blir att inhandla lite färskpotatis redan idag. Kan man ha den här på langos tro??? ;)

  9. Rasmus kl 15:20, den 8 juni 2012

    Som sagt, rostad färskpotatis är fantastiskt gott. Kul att du fastnade för det! :)

  10. Tina kl 15:25, den 8 juni 2012

    Ansibecki: Hoho, det frågar du hon som aldrig ätit mangos i hela sitt liv! Men återkom och berätta! :-)

    Rasmus: Ja det är det! Det tar lite emot att bekänna, men vi har nog ätit många gånger fler rostad färskpotatis i år än kokt. Det känns som att man ”ska” koka den färska potatisen.

  11. Tantgroen kl 21:50, den 8 juni 2012

    Åh färskpotatis, jisses vad jag längtar!

  12. tina kl 08:46, den 9 juni 2012

    Tant Grön: Håll ut, plötsligt händer det! :-)

  13. milla kl 20:26, den 9 juni 2012

    Färsk potatis är så gott och särskilt de första på säsongen.

  14. tina kl 23:11, den 9 juni 2012

    Milla: Ja, allt man längtat efter hela året smakar ljuvligt så här i början av sommaren.

  15. Ansibecki kl 20:16, den 10 juni 2012

    Nu har jag gjort langos. Fast det blev ingen potatissallad till. Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt redan potatis i degen… Goda blev de i vilket fall :) http://ansibecki.blogspot.se/2012/06/festivalmat-fodelsedagsmat.html

    Förresten. Langos måste du smaka på snarast!

  16. tina kl 20:27, den 10 juni 2012

    Ansibecki: Ja, det måste jag! Tack för länk!

  17. Rasmus kl 22:41, den 10 juni 2012

    Tina: jag tror att många är så inkörda just på att de ”ska” koka färskpotatisen att det inte ens känner till att den går att tillaga på andra sätt. Det är väldigt synd, för jag tycker att den blir mer spännande när den rostas, inte minst pga knaprigheten i skalet. Men kokt är givetvis också oerhört god.

  18. tina kl 09:08, den 11 juni 2012

    Rasmus: Jo, det känns som ”man borde passa på”. Resten av året är kokt potatis inte lika gott. Rostad är alltd gott, men särskilt den färska när man kan rosta dom små hela.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen