Färskpotatis i mitt hjärta
Imorse när vi hade tema färskpotatis i P4 Morgon Uppland passade vi på att laga Norrlandstacos. Det är ett prima sätt att låta den allra första svenska potatisen göra entré i fint sällskap. Ett annat bra sätt är att rosta de små färskpotatisarna hela i ugn, på hög värme tillsammans med generösa mängder olja och flingsalt. Sen finklipper man ner hela hushållets utbud av gröna örter, för att man vet att det är det värt.
Örtbakad färskpotatis
1 kg färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandade färsk örter (ex.vis rosmarin, dill, basilka, gräslök)
svartpeppar
Tvätta potatisen. Halvera störra potatisar och låt de små vara hela. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 250 grader i ca 30 min. Blanda potatisen med en liten extra skvätt olja, klipp ner färska örter, toppa med svartpeppar.
Publicerad i färskpotatis | Kommentarer (18) Skriv ut inlägg18 kommentarer till “Färskpotatis i mitt hjärta”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
I mitt hjärta också!
Jag gör gärna en liknande rätt, men drar ner på oljan och vänder ner örterna i smält, gärna brynt smör och rör runt bland potatisen när den är klar. Ljuvligt gott! Man måste bara älska färskpotatis!
Färskpotatis är så gott. Dina med massa örter verkar väldigt goda … Jag gjorde potatissallad på färskpotatis igår (med gräddfil, majonäs, småtomater, gräslök, kapris och rödlök). :)
Ser så gott ut! Ha en fin fredag!
Therese: :-D
Sara: Brynt smör som är så gott, det måste testas!
Josefina: Mmm, hurra för hemgjord potatissallad!
Katarina: :-) Detsamma!
Jo, i mitt hjärta också. Så härligt med färskpotatisen. Längtar redan efter en rejäl surströmmingsklämma med tillbehör som färskpotatis, lök, tomater, gräddfil och dill!
Lina: Surströmming! Står fortfarande på min borde-ju-smaka-lista.
Tack för alla fina tips! Nu orkar jag inte vänta på vår egen potatis. Det blir att inhandla lite färskpotatis redan idag. Kan man ha den här på langos tro??? ;)
Som sagt, rostad färskpotatis är fantastiskt gott. Kul att du fastnade för det! :)
Ansibecki: Hoho, det frågar du hon som aldrig ätit mangos i hela sitt liv! Men återkom och berätta! :-)
Rasmus: Ja det är det! Det tar lite emot att bekänna, men vi har nog ätit många gånger fler rostad färskpotatis i år än kokt. Det känns som att man ”ska” koka den färska potatisen.
Åh färskpotatis, jisses vad jag längtar!
Tant Grön: Håll ut, plötsligt händer det! :-)
Färsk potatis är så gott och särskilt de första på säsongen.
Milla: Ja, allt man längtat efter hela året smakar ljuvligt så här i början av sommaren.
Nu har jag gjort langos. Fast det blev ingen potatissallad till. Vid närmare eftertanke är det ju faktiskt redan potatis i degen… Goda blev de i vilket fall :) http://ansibecki.blogspot.se/2012/06/festivalmat-fodelsedagsmat.html
Förresten. Langos måste du smaka på snarast!
Ansibecki: Ja, det måste jag! Tack för länk!
Tina: jag tror att många är så inkörda just på att de ”ska” koka färskpotatisen att det inte ens känner till att den går att tillaga på andra sätt. Det är väldigt synd, för jag tycker att den blir mer spännande när den rostas, inte minst pga knaprigheten i skalet. Men kokt är givetvis också oerhört god.
Rasmus: Jo, det känns som ”man borde passa på”. Resten av året är kokt potatis inte lika gott. Rostad är alltd gott, men särskilt den färska när man kan rosta dom små hela.