Sommarfrukosten
Vad är det här för röra till bild, kanske du tänker. Det är ju jag som balanserar högst uppe på pinnstolen för att kunna bjuda dig på ett stycke sommarpepp! Du vet sommarblommor, sommartår, torkade syrénblommor (blivande syrénsocker – ännu ett sätt att kunna spara sommaren i en liten ask). Och så en sommarfrukost inte minst med melon, mangosmoothie och ett grötbröd. Jag vet, grötbrödet luras lite med sitt namn och låter kanske som vintermat. Men, nu råkar det var en av mina favoriter och är med andra ord ett bröd som är gott 365 dagar om året.
Grötbrödet
2 portioner kall fyrflingegröt (el havre)
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 tsk salt
1 liten näve krossade linfrön
ca 9-10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, salt och linfrön. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, sesamfrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
Publicerad i bröd | Kommentarer (18) Skriv ut inlägg