Sommarfrukosten
Vad är det här för röra till bild, kanske du tänker. Det är ju jag som balanserar högst uppe på pinnstolen för att kunna bjuda dig på ett stycke sommarpepp! Du vet sommarblommor, sommartår, torkade syrénblommor (blivande syrénsocker – ännu ett sätt att kunna spara sommaren i en liten ask). Och så en sommarfrukost inte minst med melon, mangosmoothie och ett grötbröd. Jag vet, grötbrödet luras lite med sitt namn och låter kanske som vintermat. Men, nu råkar det var en av mina favoriter och är med andra ord ett bröd som är gott 365 dagar om året.
Grötbrödet
2 portioner kall fyrflingegröt (el havre)
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 tsk salt
1 liten näve krossade linfrön
ca 9-10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, salt och linfrön. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, sesamfrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
Publicerad i bröd | Kommentarer (18) Skriv ut inlägg18 kommentarer till “Sommarfrukosten”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Härlig bild! Jag gillar också gröt i bröd :)
Din smoothie är den godste jag har druckigt!
Jag har säkert inte ätit grötbröd på över 15 år men jag minns att det var gott den gången för länge länge sen. Klockren komposition på bilden och den gör mig glad. :)
Härligt med nybakat bröd! Gör du i ordning gröten en stund innan?
Brödet ser gott ut … perfekt färg, frasig yta, frön … Fast bäst är ju ändå foten! :))
Underbart sommarfoto! Som svar på din fråga om ingefäran blev det ett inlägg :)
http://www.saltpeppar.se/blog/?p=16734
Katarina: Det är fint det!
Moma: Vad kul, min favo med! :-)
Ann-Louise: På tiden, på tiden!
Sanna: Brukar koka ett par port extra på morgonen när det vankas brödbak, så blir grötkoket inget extra jobb. Fast den här gången kokade jag bara för baket, då fick gröten svalna på balkongen: http://instagr.am/p/Ls3PABhfTW/
Josefina: Kunde nästan gissa att du skulle tycka det! :-D
Millan: Toppen!
Mmm.. låter spännande med grötbröd. Måste nästan testa!
Kram
/Johanna
Åh, grötbröd… det lät gott och mättande det. :)
Tack för grattis i samband med Tjejvättern, det värmer. :)
Nu måste jag börja kika in här lite flitigare, då matkasseperioden är över och det är dags att börja planera maten lite mer igen.
Kram till dig!
Jag har nästan ätit upp allt bröd i min frys, så nu får jag godkänt av mig själv att baka mer (nackdelen med att vara ett singelhushåll och älska att bakexperimentera… :P). Med det här framför mig så bestämmer jag på studs att det bli långjäst grötbröd i mitt kök till helgen! :)
Ojoj, det värker i mig av sommarpepp när jag ser det här :)
Johanna: Ja gör det vetja, bästa ta-tillvara-på-överbliven-gröt-knepet! ;-)
Camilla: Fint! Sommarmat är lite roligare att planera, det är så tacksamt att plocka ihop en sallad eller liknande på ingen tid alls! Den här kanske: http://www.pickipicki.se/2011/07/14349/
Plommonet: Kom hit och baka! Jag har små gluggar i frysen! Förresten hinner mina bröd aldrig hamna i frysen, igår åt jag grötbröd till frukost, middag och lunch! :-O
Anna: Hurra!
Ack du underbara sommarlovsfrukost från barndomen ;)
Det blir sommarfrukost nu också men inte lika kul som då när man hade 10 veckors sommarlov.
Grötbullar har jag fått receptet på från dagisfröknarna, liknar lite detta men inte helt. Gott var det iallafall!
Amy: :-)
Åh, vad härligt det ser ut! Nu vill jag att det ska bli morgon så man kan få äta frukost ;-)
Sonja: :-D
åh, dagens bästa mål! Visst är brickan från ikea? så fina!
Sara: Visst är brickan från IKEA, gillar den! Och håller med om att frukost nog är dagens bästa mål ändå! :-)