Mat som växer som ogräs

den 29 juli 2010, kl 10:11

Här på sommarkollot växer det så att det knakar i trädgårdslanden. Pappan hävdar bestämt att squashen/zucchinin växer 1 dm per dygn, men det är möjligt att han överdriver något. Oavsett vilket växer dem snabbare än vad vi hinner med att äta, trots att det serveras zucchini i alla möjliga och omöjliga former till varje måltid. Vi äter så mycket zucchini att Carl tror att han aldrig mer kommer kunna äta zucchini när vi kommer hem igen. Jag tror han har fel. För hur kan man låta bli att älska mat som växer som ogräs? Det är omöjligt. Om någon sitter inne med ett bra recept, dela gärna med er i en kommentar. Den här soppan har för övrigt mamman tilllagat efter mormors recept, och den gick hem hos oss alla.

Mormors zucchinisoppa
400 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
1,5 zucchini/squash (2-3 köpezuchini)
2 tomater
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
färska örter (ex timjan och oregano)
(0,5 blad libbsticka)
1 tsk ättika
salt, peppar

Tärna fläsket i små tärningar, hacka löken och dela zucchinin i munsbitar. Skålla tomater och dela i mindre bitar. Fräs fläsket i en kastrull. Tillsätt lök och zucchinin och stek en kort stund utan den får färg. Tillsätt 2 dl vatten, eventuellt mer om det behövs. Låt småkoka några minuter, tillsätt ättika och färska örter. Smaka av med salt och peppar. Receptet är för 4 personer.


Ylöjärvi, 28 juli 2010

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Mat som växer som ogräs”

  1. sara kl 16:53, den 29 juli 2010

    åh, zuccini! något av det godaste jag vet (i hela världen, faktiskt) är att ugnsbaka zuccinibåtar med salt och olja. sådär 200 grader till de skrumpnat en aning. jättejättegott, och passar till typ allt!

  2. charlotta kl 18:25, den 29 juli 2010

    det där ser helt fantastiskt ut, picki! jag är dålig på att äta zucchini, även om jag tycker det är himla gott.

  3. Linda kl 19:40, den 29 juli 2010

    äter aldrig zucchini, borde kanske göra det ibland iallafall :-)

  4. Martina kl 20:49, den 29 juli 2010

    Inlagd squash är inte fel, gjorde det häromdagen: http://matochodla.blogspot.com/2010/07/inlagd-squash.html

  5. anna kl 21:25, den 29 juli 2010

    Glöm inte att ta hem en eller två till mig!

  6. Stefan kl 09:12, den 30 juli 2010

    För några år sedan fick jag en ”plockrätt” med zucchini: Gubbarna på ett café i Grekland hade en tallrik framför sig där de hade skivad zucchini (inte lagd omlott!) som saltats så att vätska först drar ur någon minut. Sedan några droppar olivolja ovanpå skivorna. Det hela dekorerat med lite svarta oliver, för smak och färg. Jättegott att plockäta medans man lagar huvudmåltiden.

  7. tina kl 10:38, den 30 juli 2010

    Sara: Ska provas, tack!

    Charlotta: Då får du börja nu, tycker jag.

    Linda: Deklart du borde! :-)

    Martina: Bra tips, tack!

    Anna: Vi får väl se!

    Stefan: Det låter gott, får nog bli förrätt någon kväll. Tack för inspiration!

  8. PhotosbyKarolina kl 10:48, den 30 juli 2010

    Mmmm, zucchini, använder det mycket! Gör en god tomatsås med pasta och stekt zucchini till, eller varför inte låta det bli en matig gryta med tomatsås, zucchini, lök, god korv, lite paprika. Eller släng i den i ugnen med potatis och morötter, hur gott som helst till en bit fisk eller kött.

  9. C kl 16:17, den 30 juli 2010

    Zucciniplättar, med keso i smeten. Annars stek i oja och vitlök bara. Zuccini gratäng med blomkål och tomatsås, toppat med mozzarella. Eller zuccini stavar väna i mjöl och ägg som paneras med sesamfrön och får stekas mjuka..

  10. Mian kl 17:36, den 30 juli 2010
  11. tina kl 17:59, den 30 juli 2010

    Karolina: Åh vad gott det låter! Tänk att man kan bli sugen på zucchini trots att vi maxdoserar varje dag. :-D

    C: Zucchiniplättar! Det får mig att tänka på dom här goda zucchiniplättarna med fetaost: http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/ Zucchinigratäng låter också gott!

    Mian: Spännande! :-)

  12. AnKa kl 22:16, den 3 augusti 2010

    Tack för zucchinirecept! Jag köpte massor med fin zucchini häromdagen då den var superbillig och har funderat på vad jag skall göra med den. Den här soppan skall jag prova.
    Annars vill jag tipsa om en god rätt med räkor och zucchini http://vardagsmathosanka.blogspot.com/2009_01_03_archive.html

  13. tina kl 21:37, den 4 augusti 2010

    AnKa: Tack! :-)

  14. Beviset är ett stycke lista! | pickipicki kl 09:08, den 9 augusti 2012

    [...] Mormors zucchinisoppa med rökt sidfläsk Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök) Skivad grillad zucchini Zucchiniplättar med [...]

  15. Isflingan kl 21:11, den 2 september 2014

    Trots att d bara är tisdag blev d soppa o pannkaka till middag. Väldigt god zucchinisoppa o sen fiberpannkakor m hemmagjord rabarbersylt. Skörde-mat helt enkelt :)

  16. tina kl 18:55, den 7 september 2014

    Isflingan: Åh, mormors soppa! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen