Skogen är gul!

den 12 juli 2012, kl 21:26

När badvädret håller sig undan ägnar vid dagarna åt att bevaka våra svampintressen, och nog lyser det om kantarellerna i skogen alltid. På en kvart fyllde vi idag nästan en hel bärkasse med svamp. Minst lika glad (som räven) var jag över det faktum att blåbären var både stora och blåa. Senast vi var ute fanns inga blåbär alls, men nu desto mer. Har man inget med sig att plocka blåbären i, lyder regeln att man måste stoppa varje blåbär man ser i munnen istället. Bästa regeln, ni kan tro att jag var mätt när jag kom hem. Dock inte mättare än att jag blev hungrig igen när jag kände doften av världens godaste pizza.

Pizza med kantareller och västerbottensost (16 minipizzor eller 4 stora)
Koka ratatoullie enligt det här receptet. Låt puttra medan degen jäser. Gör pizzadegen enligt Leilas recept, jäs minst 30 min. Rensa under tiden 1,5 liter kantareller, dela de som är stora. Fräs i stekpanna tillsammans med 25 g smör, smula över två rejäla nypor flingsalt. Mixa grönsakssåsen slät. Riv 100 g västerbottensost. Dela degen i 16 delar och kavla ut. Bred på sås, toppa med smörstekta kantareller och riven ost. Vi gräddar våra pizzor på sten i 250 grader tills de får fin färg.

Skriv ut inlägg

Ratatouille är pizzasås är ratatouille

den 11 juli 2012, kl 14:41

Kommer ni ihåg pizzasåstricket vi pratat om tidigare? Att byta ut tomatsåsen mot ratatouille. Själv har jag sedan dess både hunnit glömma bort och återupptäcka det smarta knepet. Har ni ännu inte testat så ta tillfället i akt nästa gång det vankas pizzabak vetja.

Ratatouille
1 gul lök
1 röd lök
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
3 tomater
1 liten aubergine
0,5 zucchini
0,5-1 tsk salt
färsk timjan
2 krm svartpeppar
ev torkad timjan/oregano
ev ett uns cayennepeppar
1 burk krossade tomater

Skala löken och dela i båtar. Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt tunt skivad vitlök, tärnad paprika, skalad och tärnad aubergine, zucchini och tomater. Krydda med salt och peppar, låt fräsa tills auberginen blir mjuk. Häll över burken med krossade tomater och finhackad färsk timjan. Låt småputtra och smaka av med mer kryddor.

Ratatouille på pizza 
Mixa slät med en mixer. Bred ratatouillen över pizzabotten och toppa med exempelvis mozzarella, tunt skivad zucchini, skinka och oliver. Grädda. Pynta med ruccola och färsk basilika.

Skriv ut inlägg

Glass på kondenserad mjölk

den 10 juli 2012, kl 09:17

Det här annonsen i Allt om mat är från ett fotojobb i våras, då vi bl a tog glassbilder åt Sevan. Ibland tänker jag att det här med att fota mat måste vara det ultimata jobbet ändå. Först måste man (eller någon annan) laga maten, då kan det ju hända att man till exempel får lära sig att glass på kondenserad mjölk är bästa knepet för oss utan glassmaskin. Sen får man utan hämningar rota och arrangera i loppisskåpet efter material att pynta bilden med, det får jag inte alltid till vardags, om jag säger så. När man väl fotat maten så måste man ju äta upp den. Och ja, herremingud vad med glass man bara m-å-s-t-e äta om man fotat fyra sorter som tar upp lite för mycket plats i frysen. Sist men inte  minst bör man också bli lite mallig när man ser sina egna bilder i tryck. Förstår ni vad jag menar? Fotojobb mottages med andra ord alltid lika tacksamt, läs mer här.

Citronglass på kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
1 burk (sötad) kondenserad mjölk
2 citroner (skal och saft)

Vispa grädden. Blanda med kondenserad mjölk samt skal och saft från citronerna. Häll i en form och låt stå i frysen minst 5 timmar.

Ja, i princip kan man ju smaksätta glassen precis hur man vill. Fler förslag hittar ni här, näst efter citronglassen är den smaksatt med espresso och mörk choklad min favorit.

Skriv ut inlägg

Örtaioli och kall pepparrotssås

den 9 juli 2012, kl 10:15

Igår hade vi såsbattle i det röda köket, då den godaste såsen till lax och potatis i ugn skulle koras. Det var en jämn kamp som höll på att sluta oavgjort, men när det var dags att runda av kvällen viskade ena jurymedlemmen i hallen att Carls örtaioli nog var lite godare ändå. Jag som förvisso var nöjd med min kalla pepparrotssås tror att hon kan ha haft rätt, örtaiolin var snäppet vassare den här gången. Men vad är väl en förlust efter förlängning, en dag när två nya såsfavoriter blev till. Vilken är förresten din vinnarsås till lax?

Kall pepparrotssås med senap
Blanda 2 dl creme fraiche med 4 tsk finriven pepparrot (eller efter behag, smaka av och tänk lite på att den får mer pepparrotssmak ju längre den står), en knapp tsk skånsk senap och lite, lite honung. Smaka av med en liten nypa flingsalt och lite svartpeppar.

Örtaioli
1-2 vitlöksklyftor
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
ett par nypor salt
en nypa svartpeppar
2-3 dl färska örter (dill, basilika, timjan)
1 msk citron

Pressa vitlök ner i en bunke och tillsätt äggulorna, vispa kraftigt (vi använder stavmixerns visp). Tillsätt därefter oljan droppvis under fortsatt kraftig vispning. Lägg örterna i ett glas och klipp med en sax tills örterna är finklippta. Rör ner örterna och citron i aiolin och smaka av med salt och peppar (här kan man mixa lite till för att få fram lite mer färg/smak).

Skriv ut inlägg

I pickipickifabriken

den 7 juli 2012, kl 20:41


Framför kulisserna: fläderpannkaka respektive fläderbubbel

Bakom kulisserna: blixtar och dunder (Hej Arbetsmiljöverket, kom och ta min arbetssstol om ni kan).

Skriv ut inlägg

Gårdagens kopp

den 6 juli 2012, kl 22:52

En av alla fina saker med att matblogga är de människor jag kommentarsfältsdejtat och sen fått möjlighet att träffa på riktigt. Igår blev jag hembjuden till Kerstin Kokk för att få smaka slånbärssaft för allra första gången i livet. Först var jag i fikahimlen, eller vad sägs om tre sorters kakor och alldeles ljuvliga kardemumma- och mandelbullar (bokmärk det receptet till sommarens saftkalas!). Sen hamnade jag i porslinshimlen när hon öppnade sina köksskåp. Vet ni hur mycket finporslin som kan rymmas i ett och samma kök? Jag hade aldrig kunnat ana. Och jag höll faktiskt på riktigt på att inte komma därifrån när vi fastnade framför kokbokshyllan kokbokshimlen. Om jag gillade slånbärssaften? O ja, slåbärsbuskarna kan räkna med mig i höst.

Skriv ut inlägg

43 cm kanelstång

den 5 juli 2012, kl 09:27


Avdelning ätbara vietnamesiska souvenirer

Tema Vietnam
Vietnamesiska vårrullar

Skriv ut inlägg

En påminnelse

den 3 juli 2012, kl 18:11

Det här är en hälsning till alla er som i september sa: åh, jag vill också. Det är hög till att påbörja päron-i-flaska-projektet nu! Vad vi lärde oss i fjol? Istället för att hänga flaskan som på bilden ovan, satte vi den här gången flaskan upp och ner över päronet och band fast i en gren ovanför så att inget vatten regnar in samt att kondens rinner ut. I övrigt inga förändringar, det här är ett vinnande koncept alldeles precis som det är.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen