Man undrar ju
Man undrar ju vad jag och mamman egentligen höll på med i det röda köket igår kväll. Kan du gissa?
Och jo, det är ätbart.
Publicerad i tävling | Kommentarer (12) Skriv ut inläggFläderblommorna är tillbaka!
Den här dagen har jag väntat på i 11,5 månad. Väntat, saknat, längtat efter att fläderblommorna äntligen ska slå ut igen. På 11,5 månad hinner man samla ihop sina fläderfavoriter sedan tidigare och tänka ut nya. Till exempel tänker jag att fläderkräm till svenska sommarbär rimligtvis borde vara rätt gott, kanske i en midsommartårta? Jag tänker också att flädersorbet och fläderglass omöjligt kan misslyckas. Sedan ska det ju erkännas att tankarna utan hejd flyger vidare även till flädergravad lax, fläderisglass, fläderpannacotta, flädercurd, drinkar smaksatta med fläder, flädermarinerade bär, flädersill och så vidare. Nå, hur tänker ni andra?
Fläderfavoriter
Flädersaft
Skåla i fläderbubbel
Himmel och fläderpannkaka
Annikas flädermoussetårta
Vilket lag vi hejar på ikväll?
Att jag gillar Danmark är ingen hemlighet. Att danskarna dessutom har förstått storheten i att göra bröd till måltid och måltid på bröd samlar ännu ett gäng pluspoäng till landets fördel. Ikväll dukar vi därför fram smörrebröd på längden och tvären och håller våra tummar.
Smörrebröd
I botten: danskt rågbröd, skiva och halvera
Princip: servera små måltider på bröden, tänk typ: lite-pyttipanna-med-stekt-ägg ovanpå.
Förslag på fina smörrebrödspålägg:
Ex) Leverpastej och grovhackad saltgurka och vanlig gurka
Ex) Skivad kall, kokt potatis, toppa med matjessill, gräddfil och gräslök
Ex) Sallad, skivad rostbiff och syltad rödlök.
Ikväll dansar vi jordgubbssalsa!
Vi är tolv stycken som har tippat resultatet i samtliga gruppspelsmatcher i EM, somliga är mer fotbollsintresserade än andra. Carl som är garanterat minst intresserad leder relativt stort och har tippat på pricken rätt resultat i mer än en tredjedel av matcherna hittills. Jag vet inte om jag törs avslöja att han inte ens tittade på vilka lag som spelade när han fyllde i tipsraden. Var finns rättvisan i det? Själv har har tippat 1-1 i kvällens match Sverige-England. Eftersom jag inte samlat många poäng hittills, så kan vi ju bara hoppas att jag har fel ikväll igen. Vinner Sverige dansar jag jordgubbssalsa till segerfesten!
Jordgubbssalsa
250 g jordgubbar
1/4 finhackad rödlök
0,5 finhackad röd chili
1 tsk rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
1 nypa råsocker
1 nypa flingsalt
1 nypa svartpeppar
Snoppa jordgubbarna och grovhacka. Blanda samtliga ingredienser (blanda gärna rejält med en sked så att jordgubbarna såsar ihop sig lite).
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (19) Skriv ut inläggTorsdagsmatematik
20 st matbloggare plus 20 st recept är samma sak som 1 st kokbok att ladda hem här: Bloggreceptboken 2012. Den är gratis och hittills har exakt 889 personer klickat hem sitt alldeles egna exemplar.
Vill du ha tips på hur man kan läsa boken?
1) Gör som Baljväxtakademin, lek hitta ärtan och konstatera att antalet recept som innehåller någon form av baljväxt endast är 1 till antalet. Hittar du ärtan?
2) Lusläs (och laga?) samtliga 20 recept. Hitta 1 favorit och rösta på favoriten här.
3) Laga mitt recept och sätt poäng mellan 0-10.
Varm pickipicki
Det är när Frida dukar fram grillade äppelklyftor och hennes ena gullunge utbrister: VARM PICKIPICKI, som jag inser att jag nog skulle kunna vara kapabel till att kidnappa en unge ändå.
Grillade äppelknyten
Klyfta äpplen. Lägg i foliepaket tillsammans med lite smör, kanel och pressad citron. Lägg på grillen ca 5 min eller tills äppelklyftorna mjuknar. Servera som dom är, eller som Frida med en klick Kesella citrus.
Korv med surkål med bröd
I början av augusti har jag matbloggat i 5 år. Skulle jag börja räkna timmarna jag har lagt på detta genom åren, skulle jag med all säkerhet svimma av för en liten stund. Hur många recept som ryms här inne är också relativt oklart, men oavsett siffran så törs jag lova att det här är det enklaste receptet någonsin. Någon som är beredd att sätta emot?
Korv med surkål med bröd
Köp korvbröd, en god och smakrik korv med hög kötthalt och surkål på burk. Stek korven. Toppa det ena, med det andra, med det tredje.
Sommarfrukosten
Vad är det här för röra till bild, kanske du tänker. Det är ju jag som balanserar högst uppe på pinnstolen för att kunna bjuda dig på ett stycke sommarpepp! Du vet sommarblommor, sommartår, torkade syrénblommor (blivande syrénsocker – ännu ett sätt att kunna spara sommaren i en liten ask). Och så en sommarfrukost inte minst med melon, mangosmoothie och ett grötbröd. Jag vet, grötbrödet luras lite med sitt namn och låter kanske som vintermat. Men, nu råkar det var en av mina favoriter och är med andra ord ett bröd som är gott 365 dagar om året.
Grötbrödet
2 portioner kall fyrflingegröt (el havre)
25 jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
0,5 tsk salt
1 liten näve krossade linfrön
ca 9-10 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, salt och linfrön. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, sesamfrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
Publicerad i bröd | Kommentarer (18) Skriv ut inlägg