Helgens grillfacit
I fredags hade vi finbesök vid grillen. Ni vet dom där gästerna man helst vill imponera lite extra på, så att dom kommer tillbaka snart igen. Det började rätt bra faktiskt, tack vare mina grilltrick. Eller ja, jag kan ju egentligen bara ett grilltrick, men just det kommer man förvånansvärt långt på. Det är inte svårare än att plocka fram många grillbara förrätter i väntan på att grillen/glöden/maten ska bli klar någon gång. Quesadillas, försumbar tid på grillen. Sparris, försumbar tid på grillen, och så vidare. Själva grillmaten var det inte heller något fel på, tvärtom. Men sen kom en efterrätt och utan att gå närmare in på just den, så känner jag att det här är rätt tillfälle att svara på två frågor jag ofta får. Nej, jag fotar inte mat (efterrätt) som inte blir bra. Nej, jag lägger inte ut recept på mat (efterrätt) som misslyckas. Så var det med den saken.
Förrättsquesadillas
Snabbvarianten: riv ost över ett tortillabröd, strö över lite tacokrydda efter behag. Lägg locket på med ytterligare ett tortillabröd. Grilla på galler, en kort liten stund på varje sida. I utkanten och passa noga, bränns lätt.
Grillad potatis på Annikas vis
Dela kokt färskpotatis i kuber. Packa in i ett aluminiumfoliepaket tillsammans med mycket smör och många vitlöksklyftor, smula över flingsalt. Lägg på paket på glöden i ca 10 min.
Sommarsallad med jordgubbar och feta
Skölj sallad och andra gröna blad (gärna ruccola och basilika). Lägg på ett stort fat och toppa med halverade jordgubbar, smulad fetaost, svartpeppar och lite balsamicokräm.
Marinerad entrecôte
Blanda ihop marinaden (1 tsk stark senap, 1 msk worcester sauce, 0,5 dl rapsolja, ett par nypor flingsalt och ett par nypor svartpeppar). Vänd ner köttet och låt marinera någon timme. Grilla ett par-tre min per sida.
Ibland är det fest på ön!
Jag gillar dom här dagarna när SMHI luras åt rätt håll. Man räknar med en städdag inomhus för att undgå regnet. Istället skrattade vi bäst som skrattade sist och intog varsin vegowrap till lunch utomhus i gassande sol, bänkade framför Härr Gårman som uppträdde på Biskops-Arnös Fest på ön. Jag får väl helt enkelt tacka ansvarig meteorolog för en otippat fin dag.
Nu pimpar vi Pimm’sen!
Nog för att jag gillar Pimm’s, men först på tredje försöket i år blev vi nöjda. Låt mig därför presentera Pimm’s 2.0, en Pimm’s som bubblar och som smakar lite mer än sin föregångare.
Pimm’s 2.0
4 dl Pimm’s
9-10 dl lemonad (se recept nedan)
apelsin, lime, jordgubbar, gurka
en näve färsk mynta
is
Lemonad:
2,5 dl vatten
2 dl socker
5 citroner
8 dl kolsyrat vatten
1) Tillverka lemonaden: koka sockerlag (socker och 2,5 dl vatten), låt svalna. Pressa i citronsaft genom en sil. Hit kan förberedas t ex dagen innan.
2) Gör klart lemonaden genom att tillsätta kolsyrat vatten.
3) Tvätta och skär frukt och grönsaker (gurkan är obligatorisk i Pimm’s, skippa ej). Blanda med kall lemonad, Pimm’s och mynta. Låt stå kallt till servering.
4) Vid servering tillsätt generöst med is.
Färskpotatis i mitt hjärta
Imorse när vi hade tema färskpotatis i P4 Morgon Uppland passade vi på att laga Norrlandstacos. Det är ett prima sätt att låta den allra första svenska potatisen göra entré i fint sällskap. Ett annat bra sätt är att rosta de små färskpotatisarna hela i ugn, på hög värme tillsammans med generösa mängder olja och flingsalt. Sen finklipper man ner hela hushållets utbud av gröna örter, för att man vet att det är det värt.
Örtbakad färskpotatis
1 kg färskpotatis
0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandade färsk örter (ex.vis rosmarin, dill, basilka, gräslök)
svartpeppar
Tvätta potatisen. Halvera störra potatisar och låt de små vara hela. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen i 250 grader i ca 30 min. Blanda potatisen med en liten extra skvätt olja, klipp ner färska örter, toppa med svartpeppar.
Publicerad i färskpotatis | Kommentarer (18) Skriv ut inläggStudenten och studentskor!
Systern bakar tårtor som ingen annan och det här är hennes högsäsong. Jag vet inte hur många olika sorters tårtor hon är uppe i den senaste dryga veckan, men samtliga jag har smakat har varit kalasgoda. Hon har försett födelsedagsbarn med tårtor de senaste åren, men i år har hon verkligen lyckats toppa formen. Själv sliter jag mitt hår varje gång jag ska baka något mer avancerat än kanelbullar. Trots detta slog jag igår kväll på stort och bakade det i Uppsala klassiska bakverket studentskor. Efter fasterns recept: mördegsformar fyllda med chokladtryffel som toppas med ljusgrön glasyr. Pilligt var det och fint blev det. Nu kan jag med hedern i behåll gratta alla som tar studenten idag, hurra för er!
Studentskor
4,5 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
Chokladtrýffel:
150 g mörk blockchoklad
3/4 dl vispgrädde
15 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 droppar grön karamellfärg
Arbeta ihop mördegen, för hand eller i maskin. Plasta in mördegen och låt den vila i kylen ca 1 tim. Smält chokladen i vattenbad. Koka upp smör och vispgrädde. Rör ner smör samt grädde i den smälta chokladen. Tryck ut mördegen i formarna, grädda 10-15 min mitt i ugnen i 200 grader. Låt formarna svalna. När de är helt kalla, lossa ur formarna och fyll mördegsformarna med chokladtryffel. Låt stå kallt tills tryffeln stelnat. Blanda florsocker med vatten och karamellfärg och bred ut över chokladtryffeln. Förvara kakorn kallt.
En studentska, flera studentskor. Okej?
Kycklingburgare med mango
Jag förstår mig inte på fysiologin, men det är ju uppenbart att när man till slut blir ledig efter en jäktig vår, så är jag tröttare än vad jag varit under någon dag hittills i år. Trots att jag har slagit årsbästa i sovmorgon två dagar i rad, så har jag varken orkat laga lunch eller middag. Då är det rena turen att somliga i det här hushållet ännu inte har något sommarlov och därmed fortfarande har lite energi kvar. Igår kväll fick jag den här kycklingburgaren levererad till soffan. Har jag sagt att han är fin min C?
Kycklingburgare
400 g kycklingfärs
1 röd chili
ca 5 cm färsk ingefära
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda kycklingfärs med finhackad chili, riven ingfära, salt och svartpeppar. Forma till 4 hamburgare och stek i lite olja på bägge sidor, medelhög värme cirka 15 min totalt (skär ett snitt och kolla att de är genomstekta. Servera i hamburgerbröd med grönsaker och färsk mango.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (23) Skriv ut inläggVad man gör när det regnar?
Till exempel kan man bjuda in gulligaste femåringarna i stan på bullbakarkalas.
Sen konstaterar man att det krävs 6-8 bullrullarhänder för bäst resultat.
Därefter räknar man till hundra cirka 8 gånger, innan bullarna blir klara.
Slutligen firas att man inte tillhör dom som springer Stockholm Marathon idag.
Recept
Kanelbullar