Gulle kanelbulle!

den 4 oktober 2010, kl 08:30

En del skulle nog säga att det är kanelbullens dag just idag. Hemma hos oss är det kanelbullens dag varje dag. Gulle kanelbulle är det nämligen det finaste man kan säga hos oss, och det säger vi ofta. Bullarna på dessa bilder bakade jag och systern i fredags. Muminformar och rosa pärlsocker gör inte bullarna godare, men bullbaket desto roligare.

Bakar du bullar idag, eller är du i jakt på inspiration?
Det stora bulltävlingen – bullar i alla tänkbara skepnader
Godmorgonsnurror med katrinplommon
Garanterat kalorifria bullar ;-)

Systerns kanelbullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1-1,5 dl strösocker
lite salt
stötta kardemummakärnor
drygt 1 l vetemjöl

Inuti:
smör
socker och vaniljsocker
kanel (massor!)

Ovanpå:
1 ägg till pensling
pärlsocker att pynta med
(färgas med karamellfärg för rosa socker)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, vid fingervarmt, rör ner i jästen så att den löser sig. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, salt och det mesta av vetemjöl. Arbeta till en slät och smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i två lika stora delar. Knåda varje degen och kavla ut varje degbit på ett mjölat bakbord till en rektangulär form. Pensla ut smält smör, strö över socker, vaniljsocker och pudra över kanel. Snåla inte med fyllning. Rulla ihop och dela i lika stora bitar (bulldegen räcker till ungefär 40 bullar). Lägg på plåt med bakplåtspapper (eller i bullformar) med snittytan uppåt. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader tills bullarna fått fin färg, ungefär 6-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Skriv ut inlägg

25 kommentarer till “Gulle kanelbulle!”

  1. anna kl 09:52, den 4 oktober 2010

    Å vilka tjusiga kanelbullar ;)

  2. charlotta kl 10:17, den 4 oktober 2010

    åh, åh, åh vilka fina kanelbullar ni har gjort! här är det inte en enda kanelbulle i sikte, sitter på seminarie och har med mig en trött macka istället. buhu.

    tack för omlänkningen, picki!

    kramar!

  3. charlotta kl 10:18, den 4 oktober 2010

    jättebra av mig, för övrigt, att skriva fel adress i formuläret. höhö.

  4. nässelblom & choklad kl 13:02, den 4 oktober 2010

    Men åh så läckra de är! Skriver förstås också om bullar idag men av helt vanlig kanelbulletyp. Men visst är det kul att göra annorlunda. Ha en bra vecka!

  5. nässelblom & choklad kl 14:48, den 4 oktober 2010

    Blev tvungen att lägga till en länkning till dina fina bullar. Hoppas att det är ok. /Eva

  6. tina kl 16:31, den 4 oktober 2010

    Anna: Jamen eller hur! Och goda :-)

    Charlotta: Haha!

    Eva: Deklart att du får länka, ingen blir gladare än jag. Hoppas att du får en fin vecka själv!

  7. Helena kl 18:18, den 4 oktober 2010

    Yummi yummi!

  8. Erika/Erka Perka kl 18:32, den 4 oktober 2010

    Så underbart färgglatt för att vara kanelbullar! :-)

  9. Josefina kl 18:39, den 4 oktober 2010

    bullar är bäst. underbara formar.

  10. Erika - Bakglädje kl 19:16, den 4 oktober 2010

    Jag håller med dig, en kanelbulle är alltid rätt. Passar alla dagar. :-)
    Tyvärr har det inte blivit något för mig idag… än i alla fall.

  11. Helena kl 19:23, den 4 oktober 2010

    Va gulligt med rosa socker på toppen!

  12. tina kl 21:07, den 4 oktober 2010

    Helena: :-)

    Erika: Ja, det har du rätt i. Det rosa pärlsockret blev över när vi bakade brysselkex i somras: http://www.pickipicki.se/2010/07/rosa-kakor-i-det-roda-koket/

    Josefina: Ja, nybakta bullar liksom nybakt bröd står högt upp på listan över ätbart gott! Formarna är kalasformar, i dubbel bemärkelse;-)

    Erika: Jag har ätit 1,5!

    Helena: :-D

  13. Anna kl 21:26, den 4 oktober 2010
  14. tina kl 21:34, den 4 oktober 2010

    Anna: Tusen tack! :-) Omöjligt någon på denna jord kan bli gladare över recepttips än vad jag blir. Skaldjursrisotton måste provas snarast.

  15. Linda - Cupcakefluffan kl 21:48, den 4 oktober 2010

    Vad fint det blev med rosa pärlsocker på

  16. Sofie / Mumsfillibaba kl 08:50, den 6 oktober 2010

    Vilka fantastiskt vackra kanelbullar!!!

  17. Charlottes matblogg kl 11:02, den 6 oktober 2010

    Så underbart fina bilder! Den blogg är verkligen jättefin!

  18. tina kl 20:29, den 6 oktober 2010

    Linda: Rosa är fint!

    Sofie: :-)

    Charlotte: Tack snälla! :-)

  19. Pauline Emilia kl 00:51, den 10 oktober 2010

    Vilka fina bullar!! :D

  20. tina kl 11:39, den 10 oktober 2010

    Pauline Emilia: :-D

  21. Årskrönika 2010 | pickipicki kl 13:40, den 31 december 2010

    [...] I oktober startade vi en insamling till Cancerfonden. I samma veva efterlyste jag tips på rosa mat, och oj vad med tips ni delade med er av! Vi åt allt mellan rosa(stekt) potatis till rödbetspesto och rosa kanelbullar. [...]

  22. 28 april 1986 | pickipicki kl 19:53, den 28 april 2011

    [...] bakar Rosa kanelbullar Rosa dammsugare Hello Kitty-tårta Tweet Publicerad i systern | Inga kommentarer ännu(0) [...]

  23. Andra bullar | pickipicki kl 21:18, den 12 juli 2011

    [...] En klassisk bulldeg Lemoncurd Tweet Publicerad i bakat, citron, fika, jordgubbar | Inga kommentarer ännu(0) Skriv [...]

  24. Avslöjad med handen i bullpåsen? | pickipicki kl 08:21, den 4 oktober 2011

    [...] Kanelbullar  Tweet Publicerad i bullar, kanelbulle, tradition | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  25. Vad man gör när det regnar? | pickipicki kl 15:12, den 2 juni 2012

    [...] Kanelbullar Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen