Vill du gå på galej med mig imorgon kväll?
Imorgon kväll (kl 18-22) går finalen av Årets Hemmakock av stapeln på Hamburger Börs i Stockholm. Temat är Vardagslyx på 45 minuter, och på scenen tävlar 4 finallag inför jury och publik. Jag tror mig veta att det bjuds på både god mat och trevlig underhållning. Jag gör sällskap med systern och min envisa hosta. Vill du också göra oss sällskap? Jag fick just 4 extra biljetter av Arla Köket som är huvudsponsor till tävlingen.
De två första som anmäler sitt intresse i en kommentar till det här inlägget får 2 biljetter vardera, till sig och en vän.
Publicerad i Årets Hemmakock | Kommentarer (10) Skriv ut inläggSå(s) som i himlen!
Det finns de som gillar sås, och så finns det de som verkligen GILLAR sås. De som tillhör den senare kategorin tycker inte att mat är mat utan sås, det är lite charmigt på något vis. Och så finns det sådana som vi, som nästan glömmer bort att sås finns. Därför var det som att komma till såshimlen när jag bjöds på finmat hemma hos mamman och pappan för en tid sedan, och fick bägge mina favoritsåser serverade på en och samma tallrik. Det här inlägget är därför en påminnelse till mig själv. Sås, kom ihåg det.
Rödvinssås
1 liten rödlök
1 morot
3-4 skivor bacon
1 msk tomatpuré
0,5 msk råsocker
färsk persilja
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
2 dl oxbuljong
ev 1 tsk maizena
Grovhacka grönsaker och bacon. Stek en liten stund i kastrull, rör ner tomatpuré och fräs tills de får fin färg. Rör ner socker och när sockret smält, tillsätt vin och kryddor. Låt reducera till hälften. Tillsätt därefter buljong och vinäger, låt småkoka 5-10 min. Sila såsen och red med maizena om du vill ha en lite tjockare sås. Låt koka upp, såsen är därefter färdig att serveras. Mamman har utgått från Tastelines grundrecept.
Kantarellsås
1 l färska kantareller,
el motsvarande mängd frysta
1 msk smör
3 dl grädde (sort efter tycke och smak)
0,5-1 tsk soja
redning: mjölk + 1-2 tsk vetemjöl
Rensa och finhacka svampen. Fräs i kastrull tills den mesta av vätskan kokar bort. Tillsätt en klick smör. Häll över grädde och en liten svätt soja (för färg). Låt småputtra i ungefär 5 minuter. Rör ut mjöl i lite mjölk och vispa ner redningen i såsen. Låt koka upp under omrörning tills såsen får lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
Och maten då?
Till såserna åt vi ugnsstekt oxfilé och mammans goda potatisgratäng. Till skillnad från mamman är jag ingen hejare på potatisgratäng, men om någon av er är på jakt efter recept så vill jag påminna om inlägget där jag efterlyste bra potatisgratängtips. Bland era kommentarer finns massor av inspiration att hämta.