Himmel och fläderpannkaka!

den 5 juli 2010, kl 09:31

Man kan tro att det råder fläderfeber i det röda köket. I veckan har jag hunnit med både att koka (och frysa) flädersaft liksom att tillverka omgång II av fläderbubbel (dubbel sats). Ikväll toppade vi fläderveckan med att äta fläderpannkaka på balkongen, himmel så gott! För att ni inte ska tro att jag har för mycket tid över (det har jag inte), så låter jag för säkerhets skull bli att tala om hur många av den gångna veckans timmar jag ägnat åt att jaga fläder. Det vill säga fläderbuskar där man kan plocka med sig fläderblommor hem, utan att skämmas. Fördelen med fläderpannkaka jämfört med bubbel/saftkok är dock att det inte krävs så många fläderblommor. Med andra ord är det helt okej att palla grannarnas fläder just för detta ändamål, jag lovar.

Fläderpannkaka
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör
en nypa salt
fläderblommor

Skölj fläderblommorna. Vispa äggen tillsammans med mjöl och mjölk, tillsätt smör och salt. Låt pannkakssmeten stå kallt en stund. Häll upp smet i stekpannan och lägg genast i en fläderblomsklase med blommorna vända nedåt i stekpannan. Klipp bort skaften. Stek och vänd sedan pannkakan på vanligt vis. Pannkakorna serveras förslagsvis med färska jordgubbar.


Klara


Färdiga


Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Himmel och fläderpannkaka!”

  1. Jojo kl 13:00, den 5 juli 2010

    Åh vad det ser gott ut då! Nu ska vi genast ge oss och palla fläder! / Jojo

  2. tina kl 15:45, den 5 juli 2010

    Jojo: Ja, skynda, skynda! :-)

  3. charlotta kl 18:34, den 5 juli 2010

    åh jösses, det där ser ju helt fantastiskt ut! snacka om vinnande kombination, fläder och pannkakor (två av de bästa sakerna jag vet!)

  4. tina kl 19:06, den 5 juli 2010

    Charlotta: En vinnande kombination är en klockren beskrivning!

  5. Cecilia kl 21:33, den 5 juli 2010

    Spännande! Låter underbart gott.

  6. tina kl 22:24, den 5 juli 2010

    Cecilia: Testa vetja! Jag har förresten varit inne och spanat på dina cupcakes, ljuvliga är bara förnamnet!!

  7. Josefin kl 23:20, den 5 juli 2010

    Svar: Åh, tack för en uppmuntrande kommentar – den mottogs glatt :) Och tack för ett väldigt spännande recept på fläderpannkakor – det ska jag absolut prova! Kram!

  8. tina kl 22:45, den 6 juli 2010

    Josefin: :-)

  9. Ellen Freider kl 11:36, den 7 juli 2010

    Tack för detta tips! Jag har gått omkring i veckor och längtat efter fläder, men var för lat för att göra saft. Igår gjorde jag dessa som enkel lyxlunch och det var fantastiskt gott!

    Länkar från min blogg så fler får chansen att prova!

  10. Helena kl 13:35, den 7 juli 2010

    Wow, de ser helt fantastiska ut! Oj vad jag blev sugen på pannkakor.

    Kram

  11. tina kl 08:33, den 8 juli 2010

    Ellen: Vad roligt att du gillar fläderpannkakorna. Synd att flädern blommar så kort tid, hade kunnat tänka mig att göra fler pannkakor i sommar!

    Helena: Äter man inte pannkakor i Thailand? :-)

  12. Sommardofter: aromatiska fläderpannkakor « pannan och pennan kl 15:31, den 9 juli 2010

    [...] i det. Därför blev jag himla glad när jag hittade ett annat flädertips hos Tina på pickipicki: Fläderpannkakor går enkelt att göra, kräver inte så många blommor och ger minst lika mycket smak och [...]

  13. Emma kl 20:10, den 10 juli 2010

    Vilken fin klänning (?) du har på de här bilderna! :) Och vilken spännande smak på pannkaka :)

  14. tina kl 21:26, den 10 juli 2010

    Emma: Tack! Fast det är faktiskt ingen klänning, en tröja dock! :-)

  15. Ska vi byta blommor med varann? | pickipicki kl 08:17, den 19 maj 2012

    [...] träd Tappa björksav Granskottssirap Köttbullar med granskott och enbär Himmel och fläderpannkaka Fläderbubbel En sallad med almfrön Publicerad i naturen, ogräs | Inga kommentarer [...]

  16. Sveriges bästa recept med fläder | Matgeek kl 08:31, den 26 juni 2013

    [...] doppar du en blomklase i den, låter sitta kvar och klipper bort det gröna. Recept hittar du här hos Tina. – Garnera tårtan med färska blommor, de är helt ätliga. – Spara några blommor på trädet och [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen