Yoghurtefterrätt med kardemumma
Idag inleder jag morgonen med en efterrätt i radion. Vi pratar om kardemumma, och det här är en av mina favoritefterrätter med just kardemumma. Vanligtvis varvar jag tunt skivad banan i yoghurten, men idag lyxar jag till det mango och hallon bara för att det är så gott. Apropå kardemumma så tänker jag på indisk mat och hur jag som liten alltid pillade kardemummakärnorna ur kanelbullarna och sparade till sist. Eftersom de var det allra godaste i bullarna. Vad tänker du på om jag säger kardemumma?
Yoghurtefterrätt med kardemumma
5 dl tjockyoghurt (turkisk el liknande)
3-4 msk florsocker
1-2 tsk hela kardemummakärnor
1 näve osaltade pistagenötter
frukt eller bär: ex.vis hallon, mango el banan
Mortla kardemummakärnorna grovt. Rör ner florsocker i yoghurten efter behag, rör även ner kardemumman. Yoghurten kan med fördel stå kallt en stund. Tärna mangon, och varva mango och hallon i botten av 4 små glas. Fördela yoghurten i glasen. Toppa med grovhackade pistagenötter och lite grovstött kardemumma.
Publicerad i efterrätt, kardemumma, radiomat | Kommentarer (26) Skriv ut inlägg26 kommentarer till “Yoghurtefterrätt med kardemumma”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Kardemumma är gott och det luktar ännu godare! Min favorit är min Mammas kardemummakaka. Bara socker, mjöl, bakpulver och kardemumma blandat med mjölk och smält smör. Går snabbt att göra och smakar ljuvligt! :)
Jag tänker på när man öppnar en kardemummapåse och måste stanna upp med näsan i påsen för att den doftar så svindlande gott.
Tack för det här receptet för övrigt – nu fick jag en liten aning om vad man har hela kardemummakärnor till, och hur man gör. Tittade på dem i butiken häromdagen och blev nyfiken. :)
För en gångs skull lyckades jag pricka in dig på radion! Din efterätt får mig att tänka på den frukost jag alltid åt hos min farmor när jag var liten. Långfil med knäckebrödsbitar i och med socker och kardemumma på toppen. Jättegott!
Stiligt, det här skulle jag nog kunna få i ongarna med :) Tack för inspirationen!
Det är så fräscht och gott med yoghurtdesserter. Och väldigt snyggt också!
Det första jag tänker på är när jag öppnar en kardemummapåse och måste bli stående en stund med näsan i den och dra in den svindlande intensiva doften. Varje gång tänker jag att jag nog ska börja ha kardemumma i nästan allt.
Tack för det här receptet, det gav mig lite insikter om när och hur man använder hela kardemummakapslar. Stod och fingrade på en förpackning förra veckan och ställde mig just den frågan. :)
Det ser jättegott ut! :-)
Låter jättegott och SER fantastisk ut!
Så gott och fräscht det ser ut. Jag (anki) tänker på tiden jag jobbade på ett café i stan, den tydligaste doften man har med sej hem är just kardemumman.
Tina: Kardemummakaka vore något, eller kardemummaskorpor, mmm!
Bambi: Långfil med knäckebröd, kardemumma och socker! Låter annorlunda, men jag gillar ju långfil! :-)
Receptomaten: Varsågod, hoppas ongarna gillart!
Emmy: Snyggt, sa Bull!
Erika: :-)
Mårtenssons kök: Härliga minnen, kardemumma doftar verkligne ljuvligt!
Vet du vad jag tänker på? Jo, att jag alltid pillade ur kardemumman ur bullarna och kastade den för att det var det absolut äckligaste som fanns! Det var då det, när jag var barn och när jag var yngre. Nu är jag mycket, mycket klokare och äter upp både bulle och kardemumma – och tycker att det är jättegott!
Jag tänker på flera saker: bulldoften, att jag faktiskt varit i de lummiga Kardemummabergen i Indien och att min blogg heter Kardemumma. Dessutom tycker jag att ordet ”kardemumma” är vackert, men jag är ju lite partisk.
Semlor… och mormors nybakade kanelbullar. Och när jag gick i gymnasiet och fortfarande drack kaffe, så brukade jag ha lite kardemumma tillsammans med kaffepulvret i kaffebryggaren och få kardemummakaffe. Pappa avskydde det: ” Det smakar ju som att dricka en kaka!” och det var precis det jag älskade. ^^
Oj så gott det här såg ut, måste testas i helgen när vi får besök. Bilden är mycket snyggt fotograferat.
Hm, en väldigt märklig grej… jag har försökt skriva en kommentar till det här inlägget ett par gånger, men den dyker aldrig upp. Nu försökte jag igen, och fick veta att det verkar som om jag redan har sagt det här. fast den syns ändå inte. Undrar lite i vilket parallellt universum mina kommentarer hamnar nuförtiden.
Vad gott det ser ut. Trevlig helg!
Jag tänker på att det doftar såå gott och kanelbullar! :)
Yoghurtefterrätten låter gott!
Matbloggen: Och jättegott är det, jag lovar! :-)
Eva: Du måste ha varit alldeles tokig som barn!
Viktoria: Lyckliga du som varit i Kardemummabergen! Vi har ett fint fik i Uppsala som heter just Kardemumma, ibland när jag äter lunch där så tänker jag på dig, jag tror du skulle gillat!
Plommonet: Haha, smart! :-)
Jimmie: Testa vetja, kul!
Ika: Ja det är faktiskt väldigt märkligt. Dina kommentarer hamnade i skräpposten, det ska dom inte göra. Det händer faktiskt väldigt sällan, oftast om någon länkar till många adresser i sin kommentar, men det gjorde du ju inte ens! Kardemummakapslar är utmärkt att använda i riskok om man vill smaksätta riset, gott till indiskt!
Erika: Trevlig helg!
Matilda: Jag blir också sugen på bullar när jag tänker på kardemumma, svårt att låta bli!
Jag tänker på Uppsalas bästa café – Kardemumma! Ligger i stadsbiblioteket. Gå dit om du inte har varit där!
Vilken bra dessert! Den ska jag prova. Kardemumma får mig att tänka på släta vetebullar som är så gott. Det är helt klart en av de bästa kryddorna som finns!
ser riktigt mumsigt ut! :)
Paulina: Jo, dit har jag hittat. Godaste (vegetariska) pastasalladen i stan, helt klart! :-)
Helena: Ja! :-)
Emelie: Det är det, testa vetja!
wow, så fint och gott … :P
Låter fantastiskt gott!
Och, urläcker bild!
Josefina: Testa vid tillfälle, för gott var det!
Cecilia: Tack snälla fina du.
[...] mangoefterrätter Yoghurtefterrätt med kardemumma Publicerad i pickipicki | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]