Måndag = fredagsrisotto?

den 7 mars 2011, kl 10:00

Jag inleder veckan med att bjuda på fredagens goda risotto. När inspirationen dippade vid middagstid gick vi till ICA och valde två ingredienser var. Det blir genast lite roligare när man gör på det viset. Med oss hem följde fänkål, färsk timjan, salami och skogschampinjoner. Innan någon visste ordet av stod en fredagsfin risotto på bordet. Är inte det magi så säg.

Fredagsrisotto med fänkål, skogs-
champinjoner och salamichips

4 dl risottoris
2 msk rapsolja
0,5 gul lök
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 st (små) fänkål
en bit parmesanost
ett gäng skogschampinjoner
god salami
färsk timjan

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj, ansa och hacka fänkålen. Tillsätt fänkål och ris till löken. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången, som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Under tiden: stek salamiskivorna i en het stekpanna, en liten stund på varje sida. De ska få färg och bli knapriga. Stek även svampen vid sidan om. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar (det går åt  ungefär 8-10 dl grönsaksbuljong ungefär). Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Vänd ner generörst med färsk timjan och riven parmesanost. Toppa risotton med stekt svamp och salamichips.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen