Måndag = fredagsrisotto?
Jag inleder veckan med att bjuda på fredagens goda risotto. När inspirationen dippade vid middagstid gick vi till ICA och valde två ingredienser var. Det blir genast lite roligare när man gör på det viset. Med oss hem följde fänkål, färsk timjan, salami och skogschampinjoner. Innan någon visste ordet av stod en fredagsfin risotto på bordet. Är inte det magi så säg.
Fredagsrisotto med fänkål, skogs-
champinjoner och salamichips
4 dl risottoris
2 msk rapsolja
0,5 gul lök
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 st (små) fänkål
en bit parmesanost
ett gäng skogschampinjoner
god salami
färsk timjan
Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj, ansa och hacka fänkålen. Tillsätt fänkål och ris till löken. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången, som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Under tiden: stek salamiskivorna i en het stekpanna, en liten stund på varje sida. De ska få färg och bli knapriga. Stek även svampen vid sidan om. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar (det går åt ungefär 8-10 dl grönsaksbuljong ungefär). Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Vänd ner generörst med färsk timjan och riven parmesanost. Toppa risotton med stekt svamp och salamichips.
Publicerad i fänkål, risotto, salami, svamp | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Måndag = fredagsrisotto?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Så härlig gott det ser ut, jag har ännu inte gjort egen risotto, måste ta och göra det för det ser så gott ut
Visst är det otroligt gott med risotto. Kan göras på många olika smaker.
Denna risotto gillar vi skarpt:
http://foodelicious.se/citronrisotto-med-basilika/
Ja men verkligen, den kombinationen lät utmärkt. Bra tips. Och risotti var alltför längesen det lagades här hemma.
Vilken lyxig måltid! Och salamichips kan ju göra vem som helst lycklig! :-)
Vilket kul sätt att handla mat på. Det ska jag prova, om min äkta hälft har lust att haka på. Risotton ser väldigt mumsig ut!
Risotto har jag varken lagat eller ätit på flera år, känns som att det börjar bli dags nu!;)
Så fin tallrik!!
Linda: Ja, det måste du. Och kom ihåg, kom ihåg: hellre för lös än en stabbig gröt. Ok? ;-)
Foodelicious: Tack för tips, den lät toppen!
Yasemin: Ändring på det!
Helensa S: :-)
Helena: Ja gör det vetja!
Karin: Favoritporslinet som är ett loppisfynd, 5 kronor!
Fredagsrisotto blir det ganska ofta här hemma också. Bara man har ätit en stödmacka och har ett glas med något smaskigt bredvid så brukar det gå bra att röra!
Salamichips har jag inte testat, men väl parmachips. Själv brukar jag köra dem i micron någon minut, ger riktigt krispiga chips!
Lotta: Smart, vi mikro-lösa får steka! :-)
…och passa noga så att de inte bränns…
Kul idé! Dessvärre kan jag inte göra så med sambon för vad skulle jag laga av blodpudding och Tacokrydda?