Måndag = fredagsrisotto?

den 7 mars 2011, kl 10:00

Jag inleder veckan med att bjuda på fredagens goda risotto. När inspirationen dippade vid middagstid gick vi till ICA och valde två ingredienser var. Det blir genast lite roligare när man gör på det viset. Med oss hem följde fänkål, färsk timjan, salami och skogschampinjoner. Innan någon visste ordet av stod en fredagsfin risotto på bordet. Är inte det magi så säg.

Fredagsrisotto med fänkål, skogs-
champinjoner och salamichips

4 dl risottoris
2 msk rapsolja
0,5 gul lök
1 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
2 st (små) fänkål
en bit parmesanost
ett gäng skogschampinjoner
god salami
färsk timjan

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj, ansa och hacka fänkålen. Tillsätt fänkål och ris till löken. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången, som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Under tiden: stek salamiskivorna i en het stekpanna, en liten stund på varje sida. De ska få färg och bli knapriga. Stek även svampen vid sidan om. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar (det går åt  ungefär 8-10 dl grönsaksbuljong ungefär). Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Vänd ner generörst med färsk timjan och riven parmesanost. Toppa risotton med stekt svamp och salamichips.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Måndag = fredagsrisotto?”

  1. Linda - Cupcakefluffan kl 10:46, den 7 mars 2011

    Så härlig gott det ser ut, jag har ännu inte gjort egen risotto, måste ta och göra det för det ser så gott ut

  2. Foodelicious.se kl 12:21, den 7 mars 2011

    Visst är det otroligt gott med risotto. Kan göras på många olika smaker.

    Denna risotto gillar vi skarpt:
    http://foodelicious.se/citronrisotto-med-basilika/

  3. Yasemin kl 20:21, den 7 mars 2011

    Ja men verkligen, den kombinationen lät utmärkt. Bra tips. Och risotti var alltför längesen det lagades här hemma.

  4. Helena S / Bara en kaka till kl 20:33, den 7 mars 2011

    Vilken lyxig måltid! Och salamichips kan ju göra vem som helst lycklig! :-)

  5. Helena kl 20:49, den 7 mars 2011

    Vilket kul sätt att handla mat på. Det ska jag prova, om min äkta hälft har lust att haka på. Risotton ser väldigt mumsig ut!

  6. Karin / bevemyrs blogg kl 22:12, den 7 mars 2011

    Risotto har jag varken lagat eller ätit på flera år, känns som att det börjar bli dags nu!;)

    Så fin tallrik!!

  7. tina kl 22:25, den 7 mars 2011

    Linda: Ja, det måste du. Och kom ihåg, kom ihåg: hellre för lös än en stabbig gröt. Ok? ;-)

    Foodelicious: Tack för tips, den lät toppen!

    Yasemin: Ändring på det!

    Helensa S: :-)

    Helena: Ja gör det vetja!

    Karin: Favoritporslinet som är ett loppisfynd, 5 kronor!

  8. Lotta kl 23:04, den 7 mars 2011

    Fredagsrisotto blir det ganska ofta här hemma också. Bara man har ätit en stödmacka och har ett glas med något smaskigt bredvid så brukar det gå bra att röra!

    Salamichips har jag inte testat, men väl parmachips. Själv brukar jag köra dem i micron någon minut, ger riktigt krispiga chips!

  9. tina kl 22:52, den 8 mars 2011

    Lotta: Smart, vi mikro-lösa får steka! :-)

  10. tina kl 22:53, den 8 mars 2011

    …och passa noga så att de inte bränns…

  11. Lena kl 01:33, den 9 mars 2011

    Kul idé! Dessvärre kan jag inte göra så med sambon för vad skulle jag laga av blodpudding och Tacokrydda?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen