En kaka värd besväret

den 12 mars 2011, kl 10:09

Bilden ovan har föreviga två fina ting. 1) Farmors tjusiga tallrik (Vinranka, Gefle porslin). 2) Oreos, som är Carls favoritkakor. Kakorna bakar vi en gång om året, då de är lite meckiga att göra. Men när kakorna väl är färdiga (utbakade, ihopplockade och har hunnit med att kyla av sig ute på balkongen mellan varven),  så är det årets bästa kakfest belöningen.

Oreo cookies
250 g smör
0,5 dl socker
1 äggula
3,5 dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk finchoklad

Fyllning:
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i halvcentimetertjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet (alt om det är kallt utomhus) 10 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna förvaras lämpligen i frysen, och serveras kalla.

Vill man baka kakorna i en vegansk upplaga så finns tips på receptändringar bland kommentarerna i ett äldre inlägg med oreobak.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen