Gissa fredagsporslinet!

den 29 april 2011, kl 10:34

Det kan finnas ett samband mellan att loppisarna har öppnat för sommarsäsongen och att det har flyttat in nytt porslin i det röda köket, igen. Det skulle också kunna finnas ett samband mellan min förtjusning i att för att köpa tjusigt porslin billigt på loppis, och att min mobil envist rättstavar ”nu har jag fyndat igen” till ”nu har jag syndat igen”. Men det senare har jag egentligen inget belägg för. Nå, är det någon som kan gissa porslinet, vad är det jag har loppisfyndat?

Fast egentligen var det ju inte porslinet det skulle handla om överhuvudtaget, utan vad memman faktiskt innehöll. Här är rätta svaren;

vatten
rågmjöl
rågmalt
sirap
salt
pomeransskal

Skriv ut inlägg

28 april 1986

den 28 april 2011, kl 19:40

Trodde ni att det var upptäckten av Tjernobylkatastrofen som var den stora nyheten idag, fast för 25 år sedan? Då minns ni fel, det var ju min syster som kom till världen. Grattis Anna på födelsedagen!

Anna bakar
Rosa kanelbullar
Rosa dammsugare
Hello Kitty-tårta

Skriv ut inlägg

Nässelkalaset fortsätter…

den , kl 07:30

Jag fortsätter mitt nässelkalas, idag i radion där jag gör nässelpesto. Nässelpeston är god att äta på alla möjliga vis, exempelvis som ett nässelpestotäcke på ugnsbakad lax. Apropå nässlor så ser jag nässlor vart jag än vänder mig, utomhus och i matbloggar. Fint, precis så som jag vill att det ska vara när jag har fått nässelvansinne.

Ugnsbakad lax med nässelpestotäcke
färsk lax delad i portionsstora bitar
nässelpesto
potatis
färska morötter
färska örter (dill, gräslök och liknande)
flingsalt och svartpeppar
1 msk rapsolja
1 dl yoghurt
skal från 1 citron

Lägg laxen i en ugnsform och bred nässelpesto över laxbitarna. Baka i ugnen i 150 grader i 15 min. Koka potatis och låt färska morötter som delats på längden i tunna stavar få koka med den sista minuten. Häll av potatisen och låt svalna lite. Blanda därefter med någron matsked rapsolja, vänd ner klippta färska örter, lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera med en yoghurtsås (yogurt och rivet citronskal).

Ännu mer nässelkalas
Anna lagar frasiga nässelpiroger
Johanna kokar nässelsoppa med ost och gräslök

Skriv ut inlägg

Premiär för polenta!

den 27 april 2011, kl 12:11

Vårt skafferi är en historia för sig. Där står sakerna i tredubbla rader efter ett system som ännu ingen förstått sig på. Det är lite som att spela bingo. Man kan öppna skafferiet gång på gång utan lyckträff. Ibland flyger något ur skafferiet med en farlig fart, men oftast inte det man letar efter. Dock händer det att man får in en riktig högoddsare, som igår när jag öppnade skafferiet och mitt framför ögonen stod en påse polenta som jag aldrig tidigare sett. Jag har överhuvudtaget aldrig tidigare lagat polenta, så hur påsen hade hamnat där är fortfarande oklart. Men egentligen spelar det ingen roll. Efter att ha premiärlagat polentan och serverat den tillsammans med en het kycklinggryta och tunt skivad mango, så fick hela anrättningen mer än väl godkänt. Polentan behövde med andra ord inte skämmas när den flyttade in i skafferiet igen.

Het kycklinggryta med polenta
1,5 dl polenta
7,5 dl grönsaksbuljong
800 g kycklinglårfilé
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2,5 dl crème fraîche + 1 dl vatten
0,5-1 msk sambal oelek (eller efter smak)
1 dl marinerade vitlöksklyftor
1 dl goda oliver

Koka upp 7,5 dl grönsaksbuljong. Vispa ner polenta och låt småputtra i 5-6 min. Skölj en form (ca 20*20 cm) med kallt vatten. Häll därefter polentan i formen. Låt stå kallt. Dela kycklingen i mindre bitar och stek i rapsolja, salta. Häll över crème fraîche och vatten. Låt småputtra tills kycklingen är genomkokt. Smaka av såsen med sambal oelek. Rör ner marinerade vitlöksklyftor och oliver. Skär polentan i trekanter och stek i lite olja, ca 3 min på varje sida.

Skriv ut inlägg

Fråga picki!

den 26 april 2011, kl 19:39

En av alla finfina saker med pickipicki är att om jag undrar någonting, så sitter ni alltid inne med svaren. Ni vet vad jag ska äta om jag åker till Paris, ni vet vad jag ska ta mig till med granskotten som jag spontanplockar ibland, ni löser mysterier och ni både vet hur man odlar avokado och tappar sav på bästa vis. Är inte det fantastiskt så säg? Jag tänkte därför att vi ska göra en deal, jag och ni. När ni från och med nu undrar någonting som på ett eller annat vis har med mat eller annat ätbart att göra, så skickar ni ett mail märkt ”fråga picki” till tina@pickipicki.se. En gång i veckan lägger jag ut ett inlägg med en eller flera frågor, och så hjälps vi alla gemensamt åt att svarsbomba kommentarsfältet. Man får, man ger, och så lever vad man lycklig i alla sina dagar. Nå, vad säger ni om saken?

Skriv ut inlägg

Nässelrisotto och nässelpesto

den , kl 10:18

Jo, visst inleddes veckan med rena rama nässelfrossan. Gårdagens nässelrisotto gick hem, toppad med nässelpesto och rivet citronskal. Enkelt, men ack så gott. Apropå nässelpeston förresten, visst kan man för all del göra den med olivolja, pinjenötter och parmesanost, men det är dubbelt så kul att få göra den med sina tre favoriter: bästa rapsoljan, godaste västerbottenosten och solroskärnor som man alltid kan lita på. Det här är en tallrik som smakar vår, fattas bara annat.

Nässelrisotto, toppad med nässelpesto
och rivet citronskal

4 dl risottoris
1-2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 liten gul lök
2 msk rapsolja
2 liter nässlor, späda blad
salt, svartpeppar
en liten bit västbottenost
nässelpesto (se nedan)
skal från en citron

Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och fräs den mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Skölj nässlora och hacka grovt. Förväll i en separat stekpanna. Tillsätt riset till löken och låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medan risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det går åt ungefär 9-10 dl grönsaksbuljong. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än tjock och grötig. Vänd ner de förvällda nässlorna och riven västerbottenost. Toppa risotton med lite hyvlad ost, nässelpesto och rivet citronskal.

Nässelpesto
4-5 dl nässlor, späda blad
3/4 dl rapsolja
0,5 dl solroskärnor el sötmandel
0,5 vitlöksklyfta
en liten bit Västerbottenost
en nypa salt

Förväll nässlorna. Mixa samtliga ingredienser., späd med mer olja om det behövs.

Skriv ut inlägg

Dagens utflyktsbild

den 25 april 2011, kl 20:22

Det är bara Johannes och Helena som kommer på tanken att packa ner glass i matsäckskorgen, årets hittills varmaste dag. När vi ätit oss mätta på nässelplättar och pannkakor med sylt, beundrat en glittrande Mälarvy och bränt oss lite i solen säger dom ja just ja, och plockar fram bunke efter bunke med hemgjord glass ur kylväskan. Vanilj med non stop, chokladglass och en alldeles förtrollande god yoghurt- och citronglass. Så nu måste jag köpa mig en glassmaskin, typiskt också.

Skriv ut inlägg

Nässlor hela veckan lång?

den , kl 18:13

Den här veckan står det nässlor på menyn. Det är svårt att låta bli när nässlorna med sina späda blad är som finast alldeles precis just nu. Idag hade vi nässelplättar i pickinickkorgen, nässelrisotto till middag och av bara farten mixade vi ihop en farligt god nässelpesto. Carl tror att vi kommer vakna gröna och stickiga imorgonbitti, jag tvivlar på den saken.

Veckomatsedel
Mån
Nässelrisotto
Tis Nässelgnocchi
Ons Mandelfrikadeller
Tor Ogrässoppa med nässlor och kirskål
Fre Kycklingfärsbiffar med chili och ingefära
Lör Räk- och chiligryta med raita
Sön Pasta med rödbetspesto

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen