Nässlorna är här!

den 24 april 2011, kl 22:44

Idag firade vi det fina sommarvädret med en utflykt till Hammarskog. Den senaste veckans värme verkar ha gjort gott, för innan vi ens hunnit packa upp picknickkorgen hade vi skådat såväl kirskål som huggorm och nässlor. Nässlor i tusental. Jag såg just att förra årets nässelinägg på picki har rubriken ”Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen”, och det är ju faktiskt precis så det känns nu när allting vaknar till liv igen. Och när naturen visar upp sig från sin bästa sida så är inte jag den som tackar nej. Tvärtom plockade jag för glatta livet och planerar en (nässel-)grön vecka i det röda köket. Finfina nässelrecept lämnas i kommentarsfältet, tack.

Tidigare nässelrecept på picki
Nässelsoppa och nässelplättar
Nässelpaj

Skriv ut inlägg

(Färg)glad(a) påsk(bollar)

den 23 april 2011, kl 10:59


Ingen som har varit på kalas hemma hos oss kan ha undgått att min favoritlek är gissa-ingredienserna-i-maten. Inför gårdagens traditionsenliga påskknytis kom jag på den briljanta idén att vi i år skulle gissa ingredienserna i memman, den finska påskefterrätten som alltid är lika svårbjuden till dem som har smakat tidigare. Tänk att jag inte har kommit på det här tidigare, igår gick faktiskt memman åt. I den förpackningen vi åt ur var det sju ingredienser listade. Kan ni bräcka Mireille som klarade 4,5 rätt? Och handen på hjärtat, att googla är fusk. Med eller utan memma, en finfin påskhelg önskar jag er!

Gustavs (p)åskbollar
100 g smör
5 dl havregryn
1 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk saft från apelsin
kokos färgad med gul karamellfärg

Blanda samtliga ingredienser och rulla påskbollarna i kokos som färgats gul av karamellfärg. Pynta med påskfjädrar. Förvara kallt.


Att måla eller målas?

Skriv ut inlägg

Hur det gick sen

den 22 april 2011, kl 10:58

Vi tappade björksav på det här viset:
1. Först och främst ska det inte vara tjäle i marken och björken ska ännu inte ha fått löv. Välj en gren som är av ungefär fingertjocklek och skär ett snett snitt. Det ska börja droppa sav på en gång. Knyt fast en välj rengjord flaska.

2. Ju grövre gren, desto fortare droppar det. Vi hängde upp flaskorna mitt på dan, på kvällen var knappt halva flaskan fylld.

3. Sen kan det hända att man får storhetsvansinne och hänger upp flaskor i var och varannan björk. Flaskorna kan tömmas vartefter. Björken läker sig själv, med andra ord slutar det droppa efter ett tag (en knapp vecka).

4. Skål vetja!

Skriv ut inlägg

Godmorgon!

den 21 april 2011, kl 07:20

Alldeles strax bjuder vi på ett matjesfat med kokt potatis och ägg, finhackad gul lök, finklippt gräslök och brynt smör i radion. Som så många gånger förr är det enklaste också det godaste. Den här rätten passar finfint att servera såväl som förrätt, eller som en del av en påskbuffé. Ringla över det brynta smöret precis vid servering.

Skriv ut inlägg

Det finns hopp om sommar i år med

den 20 april 2011, kl 16:54


Rabarber, Ylöjärvi 19/4 2011

Skriv ut inlägg

Nu kokar vi sima igen

den 18 april 2011, kl 09:30

Enligt finsk tradition skålar man i sima* till valborg. Enligt vår egen tradition så står simakoket klart lagom till den traditionsenliga påskknytisen. Om du vill koka ihop din egen sima att skåla i till påsk, så är det dags att plocka fram hushållets största kastrull ikväll. Och om det nu råkar vara som i vårat kök, att den största kastrullen inte rymmer mer än 5 liter, så går det utmärkt att halvera receptet. Har du aldrig smakat denna finska dryck tidigare, så kan jag avslöja så mycket som att ingenting smakar som sima.

Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten

Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).

*) sima heter för övrigt mjöd på finlandsvenska, men är inte samma sak som mjöd i Sverige.

Skriv ut inlägg

På pickiuppdrag utomlands

den 17 april 2011, kl 14:45

Jo jag lovar, det är faktiskt sant. Jag har tagit båten till björkarnas land för att testa vad era sav-tips går för. Nu äger ju visserligen inte jag några björkar, men närmare ”mina” björkar än så här kommer man inte. Hursomhelst så är vi här nu, jag och arbetsportföljen. Solen skiner, det är dock möjligt att jag inte är lika lättklädd som på bilden ovan (fotot är från tidigare utlandsuppdrag). Återkommer med en sav-rapport.

Tips
Såhär tappar man sav på bästa vis.

Skriv ut inlägg

Inte en vanlig pizza

den 16 april 2011, kl 12:00



En guldstjärna till Emmy för ett finfint tips bland kommentarerna till ratatouille-inlägget. Jag hade aldrig själv kommit på den briljanta idén att mixa ratatouillen slät och använda istället för tomatsås på pizza. Men, nu när jag vet att det smakar precis lika gott som det låter, så önskar jag givetvis att idén vore min.

Pizza med grönsakssås istället för tomatsås
Inte svårare än såhär: gör en ratatouille på det här enkla viset. Mixa slät med en mixer. Smaka av med salt och peppar. Bred ratatouille-såsen över pizzabotten, och toppa med exempelvis mozzarellaost. Grädda. Pynta med ruccola och oliver, eller något helt annat.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen