Hur det gick sen
Vi tappade björksav på det här viset:
1. Först och främst ska det inte vara tjäle i marken och björken ska ännu inte ha fått löv. Välj en gren som är av ungefär fingertjocklek och skär ett snett snitt. Det ska börja droppa sav på en gång. Knyt fast en välj rengjord flaska.
2. Ju grövre gren, desto fortare droppar det. Vi hängde upp flaskorna mitt på dan, på kvällen var knappt halva flaskan fylld.
3. Sen kan det hända att man får storhetsvansinne och hänger upp flaskor i var och varannan björk. Flaskorna kan tömmas vartefter. Björken läker sig själv, med andra ord slutar det droppa efter ett tag (en knapp vecka).
4. Skål vetja!
Publicerad i Finland, kusin Kauri, sav, Ylöjärvi | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Hur det gick sen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Så himla flådigt, vill också ha. Glad påsk på dig.
Oj! Dricker man saven bara som den är? Jag trodde man skulle hålla på och greja med den först. Smakar det björk? :)
Jag är inte heller bevandrad i det här med björksav. Man dricker det som det är?
Ser väldigt fint ut med flaskorna i träden. Trädgårdspynt som dessutom ger skörd!
jag har aldrig druckit björksav, hur smakar det egentligen?
Koolt! Jag blir självklart oxå nyfiken på hur det smakar?!
Sanna: Glad påsk Sanna!
Kajsa och Emmy: Man kan dricka den precis så som den är, det gjorde vi. Jag har tänkt baka bröd på en del av det vi inte drack upp!
Frida och Ann-Louise: Ja, hur smakar det egentligen? Som vatten med en söt ton av…björk? :-)
Coolt! Tankarna vandrade till Pippis sockerdricke-träd när jag såg bilderna!
Tänkte precis som Hanna gjorde vi, det andas ju Pippi Långstrump lång väg, eller kanske Picki Långstrump man ska säga!
Glad påsk på dej,
Anki o Håkan
Spännande! Glad Påsk på dig!
Hanna: :-D
Anki och Håkan: Picki Långstrump, finaste komplimangen hittills här på picki, gulle er! <3
Martina: Glad påsk! :-)
Coolt! Jag tror jag har missat savperioden i år. Men det måste ju testas. Ska bli spännande att se hur det blir när du bakar på sav. Ha en fin påskafton!
Ansibecki: Det är tur att man får en ny chans varje år! :-)
[...] ett år sedan tappade vi björksav. Är du nyfiken på hur vi gjorde? Titta in det här inlägget vetja. Publicerad i sav | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] träd Tappa björksav Granskottssirap Köttbullar med granskott och enbär Himmel och fläderpannkaka Fläderbubbel En [...]