Nu kokar vi sima igen
Enligt finsk tradition skålar man i sima* till valborg. Enligt vår egen tradition så står simakoket klart lagom till den traditionsenliga påskknytisen. Om du vill koka ihop din egen sima att skåla i till påsk, så är det dags att plocka fram hushållets största kastrull ikväll. Och om det nu råkar vara som i vårat kök, att den största kastrullen inte rymmer mer än 5 liter, så går det utmärkt att halvera receptet. Har du aldrig smakat denna finska dryck tidigare, så kan jag avslöja så mycket som att ingenting smakar som sima.
Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten
Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).
*) sima heter för övrigt mjöd på finlandsvenska, men är inte samma sak som mjöd i Sverige.
Publicerad i dryck, Finland, påsk, valborg | Kommentarer (18) Skriv ut inlägg18 kommentarer till “Nu kokar vi sima igen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mjöd=sima är så gott och det skall jag laga till valborg tillsammans med munkar!
Vad spannande, har aldrig hort talats om sima tidigare.
Det funkar ju också med en 10 liters hink, så länge den är ren. Billigare än en 10 liters kastrull! Kastrullen behöver ju inte rymma mer än de där 5 litrarna man kokar, sedna går det hur bra som helst at hälla över allt och fortsätta i en hink. Glad påsk!
Åååh, mjöd! Mormor brukade göra mjöd när jag var liten, och jag minns att jag älskade det så!
Låter spännande:-)!
Mm, vad gott med mjöd! Min farmor brukar alltid laga mjöd till Valborg/1:a Maj! :)
Åh, sima! Vore det inte så att jag visste att svärmor kommer med ett gäng flaskor nästa gång hon tittar förbi så skulle jag bra gärna vilja prova att göra min egen!
Har vi aldrig hört talas om tidigare, så kul att få läsa om något nytt och annorlunda. Låter som ett projekt till vi är hemkomna från Budapest, även om det blir efter valborg då…
Något i mig vill testa detta medan något annat säger att det inte alls borde vara särskilt gott. Men den som testar får ju veta… hm… det blir nog inte i år i alla fall :)
Åh, min (finlandssvenska) mamma gör alltid mjöd till valborg, det är ett måste! Och jag tror att hon gjorde både ett och två kors i taket när min bror, som annars inte är så glad i matlagning, ringde hem några veckor innan den första valborg efter att han flyttat hemifrån för att be om receptet!
I ”vårt” recept använder vi dock lite mindre jäst och en lättöl istället.
Blir det alkoholhaltigt eller kan man köra bil efter en hink?
Oj va spännande! Detta måste provas. :)
Man borde bli lite lullig efter några glas eller…
Angående alkoholhalten: Med tanke på att jag som lågstadiebarn drack mjöd för ära och fosterland, så tror jag inte att det blir någon vidare alkoholstyrka i denna ädla dryck.
Det är en alkoholfri dryck! Väldigt god! :)
Spännande, det har jag aldrig druckit
Katarina: När jag röstat i Finland i helgen, fikade vi på just sima och munkar efteråt. Fint finskt fika! :-)
Hanna: Tur att jag kan bjuda på lite finsk tradition hela vägen till London! ;-)
Hanna: Så får det bli nästa gång. Vi tänkte faktiskt tanken, men hade ingen tillräckligt oanvänd hink hemma. :-D
Angelica: Du får koka på sima och väcka liv i gamla minnen!
Delikata recept: Ja, om man inte dricker upp flaskorna i tid kan det hända att det smäller korkar i taket. Då är det spännande!
Matilda: Ja, det är ju så det ska vara, egentligen.
Sandra: Lyxigt med hemleverans!
Mårtenssons kök: Åh vad kul med en vårresa att se fram emot. Simareceptet finns ju kvar!
Ansibecki: Haha!
Anki: Kul med brodern! :-D
Lena: Mamma bjöd på sima på våra kalas när vi var små, så någon större alkoholhalt att tala om blir det nog inte. Fast en hink, nja, det tror jag inte att du får i dig! :-)
Ann-Louise: Kul! Lullig, nä, faktiskt inte.
Angelica: Jag tror som du. :-)
Matilda: :-)
Linda: Du få testa vetja!
Spännande!Har aldrig hör talas om det…skulle va kul att prova någon gång…:-)