Det susar i saven
Att tappa sav har stått på att-göra-listan i flera år. Och nu, någonstans mellan att tjälen släpper och björklöven vaknar till liv, är det tänkt att det ska det bli av. Jag har därför två frågor som jag misstänker att ni kan svara på:
1. Hur tappar ni sav?
2. Vad gör ni av saven?
Ett rosa köksbord i ett rött kök!
I helgen hade vi bästa gästerna på övernattningsbesök. Middagsansvaret hade jag delegerat till Carl, med uppdraget att göra en nästan-tvååring och hennes mamma nöjd. Jag tror att den senare av dem gillade maten, men det finns nog en del att slipa vad jag gäller menyn för tvååringar. Körsbärstomaterna var nog det enda som gick hem, och först efter att de noga putsats rena. Inget litet couscous-korn undgår de skarpaste ögon. Räksoppan målade hon förresten köksbordet med. Med hjälp av en bakpensel. Eftersom hon egentligen aldrig smakade soppan så frågade ju inte, men jag tror hennes stora leende måste ha betytt att soppan var en 10-poängare, åtminstone på skalan över rolig mat.
Couscoussallad med chiliräkor
Marinerade räkor:
800 g färska räkor med skal
0,5 dl olja smaksatt med röd chili
(alt olja + 1 finhackad röd chili)
0,5 lime
Couscoussallad:
3-4 dl couscous
(kokas i vatten eller grönsaksbuljong)
2 st tomater (eller ett gäng körsbärstomater)
1 mango
1 paprika
1 rödlök
1 näve bladspenat
Pynt:
ett par skivor gott bröd
fetaost
flingsalt
Blanda marinaden och skala räkorna. Låt räkorna ligga i marinaden, gärna en längre stund. När det är middagsdags; koka couscous i vatten eller grönsaksbuljong enligt anvisning på paketet. Tärna paprika, mango och tomater, skiva rödlöken tunt. Blanda couscousen med resten utav salladsingredienserna. Dela bröd i mindre bitar och rosta till krutonger i en torr panna. Lägg upp couscoussalladen på tallrik, pynta med smulad fetaost och krutonger. Lägg därefter ner chiliräkorna i en het stekpanna (de ska i princip bara ner och vända). Toppa couscoussalladen med räkorna och använd marinaden som (stark!) dressing.
Förrättssoppa
Ta tillvara på räkskalen och koka räksoppa på kockens vis, receptet hittar du här.
En veckomatsedel
Ikväll gör jag det enkelt för mig och bjuder på sju dagar pickirecept och ett hörn av det röda köket.
Mån Kycklingwok
Tis Isterband på ryskt vis
Ons En chockrosa rödbetspesto
Tor Morotssoppa med fetaost och timjan, lingonpannkakor
Fre Svensk falafel
Lör Musselrisotto
Sön Hemgjord sushi
Odlingsblogg?
Igår över lunchlådorna ingick vi en tävlingsdeal. Någon gång i helgen ska jag och några till sätta varsin avokadokärna. Den som först får avokadon att gro, att växa sig högst samt att överleva längst, vinner. Reglerna är enkla och alla knep är tillåtna. Därför passar jag på att fråga er, hur ska jag göra för att få min avokado att gro snarast möjligt? Jag vet att ni kan sånt här! Visste ni förresten att avokado på-förr-i-tiden-svenska har hetat advokatpäron? Det visste inte jag. Till höger i bild skymtas förresten våra chiliplantor, som äntligen börjat ta sig.
Ätbart
En middagsfavorit på tal om avokado och chili